İş adamlarına Schengen Vizesi anlatıldı

Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu’nun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla iş adamlarına "Schengen Vizesi ve AB-Türkiye Vize Serbestisi Diyaloğu" hakkında bilgi verildi.

İş adamlarına Schengen Vizesi anlatıldı
İş adamlarına Schengen Vizesi anlatıldı
GİRİŞ 26.05.2015 17:52 GÜNCELLEME 26.05.2015 17:52

AB Schengen Grubu Başkanı ve Letonya’nın Ankara Büyükelçiliği İkinci Katibi Samija Serifa, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden Konsolos Stefan Delfs, Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Dairesi Başkanı Diane Argente de Joode, AB Schengen Grubu ve Sınır Yönetimi Sorumlusu AB Delegasyonu Temsilcisi Jörg Dieter Köstinger, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Vize Bölümü Başkanı Nora Jurkovicova ile İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreter Yardımcısı Melih Özsöz, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’i ziyaret etti.

ETSO’nun konuğu olarak Erzurum’a gelen AB Delegasyonu yetkilileri, konsoloslar ve büyükelçilik yetkilileri ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekilleri Şevket Demir ve Hasan Akal, Almanya’nın Erzurum Fahri Konsolosu Yılmaz Kuşkay daha sonra Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kültür ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen toplantıya katıldı.

ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi ülkelerle olan ticaretinin, ülkenin toplam dış ticaretinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda artmasının ekonomik olarak her iki tarafa da katkı sağladığını ve gelinen son aşamada Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasının önemli bir süreç olduğunu vurgulayan Akal, şunları kaydetti:

"İkili ilişkilerin gelişmesi ve ticaretin artması, karşılıklı işbirliği ve ziyaretlerin artmasıyla mümkündür. Ancak vize uygulaması sebebiyle, iş adamlarımız Gümrük Birliği’nin sağladığı imkanlardan yararlanamıyor ve ilişkiler mevcut haliyle kalıyor. Hangi amaçla olursa olsun, AB ülkelerine yapılan her türlü ziyaret vize uygulamalarının gölgesinde yapılıyor. Bu noktada, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 2014 yılı aralık ayında imzalanan 'Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi Diyaloğu'nun, vize konusunda yaşanan sıkıntıların çözümünde önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Erzurum başta olmak üzere bölgedeki iş adamlarının AB üyesi ülkelerle olan ilişkilerini artırmasında vize kolaylıklarının etkili olacağını düşünüyoruz. Bizler bugünkü toplantıda, uygulamaya dönük yapılanlar ve yapılamayanlar konusunda da bilgilendirilmek istiyoruz."

AB Schengen Grubu Başkanı ve Letonya’nın Ankara Büyükelçiliği İkinci Katibi Samija Serifa Letonya olarak, paydaşlardan aldıkları öneriler doğrultusunda vize konusundaki uygulamalarını netleştirdiklerini söyledi.

Toplantıda daha sonra sırasıyla, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden Konsolos Stefan Delfs "AB Üyesi bir Ülke Perspektifinden Türkiye’de Vize Kodu Uygulaması", AB Schengen Grubu ve Sınır Yönetimi Sorumlusu AB Delegasyonu Temsilcisi Jörg Dieter Köstinger, "Geri Kabul Anlaşması ve Vize Kolaylaştırılması Konusundaki Diyalogda Gelinen Son Durum", İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreter Yardımcısı Melih Özsöz ise "Vize Şikayet Hattı: Türk Vatandaşlarının Schengen Vize Kuralları Uygulamaları Hakkındaki Görüşleri" konulu birer sunum yaptı.

Yabancı ülke temsilcilerinin ülkelerindeki vize uygulamalarıyla ilgili bilgi verdikleri toplantının sonunda katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bediüzzaman’ın yakın akrabası ve Nur Cemaati'nin önemli isminden ‘seçim’ açıklaması!
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı