İşte Paralel'in en çok örgütlendiği yer!

Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, "Paralel Yapı'nın en çok örgütlendikleri yer Türk Silahlı Kuvvetleri" dedi.

İşte Paralel'in en çok örgütlendiği yer!
İşte Paralel'in en çok örgütlendiği yer!
GİRİŞ 27.05.2015 13:33 GÜNCELLEME 27.05.2015 18:09
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, Paralel Yapı'nın en çok örgütlendiği yerin Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu iddia ederek, "Bu mantıkla Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu örgütle baş edebileceğini düşünmüyorum. Türk Silahlı Kuvvetlerini çok önemsiyorum ama bu mantıkla bu olmaz" dedi.

Uzun, "Legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten Paralel Devlet Yapılanmasının Örgütlenmesi" hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Paralel Yapı'ya ilişkin "Bunların yerleşmek istemediği bir yer yok" ifadesini kullanan Sabri Uzun, "Benim sorunum devletin bunların eline geçmemesi, daha da spesifik, özele girersek, devletin devlet gibi işlemesi. Hukuk devleti, anayasa devleti olarak işlemesini istiyorum, ben cemaat devleti olmasını istemiyorum. Benim sorunum bu" diye konuştu.

Geçtiğimiz aylarda yayımladığı kitabını bu temel üzerine kurguladığını anlatan Uzun, yazdıklarının dışında da yazmadığı birçok konunun da bulunduğunu kaydetti. 

Uzun, "Bende dokümanları var, yazmaktan imtina etmek gibi bir şey olmaz bizim olduğumuz yerde. Bu kitabı yazdıktan sonra başka yerlerden de bilgi gelmeye başladı. Ben sadece benim bulunduğum yerden görünenleri yazmıştım" dedi.

-"Bu mantıkla TSK'nın bu örgütle baş edebileceğini düşünmüyorum"

Paralel Devlet Yapılanmasının en çok örgütlendiği kurumun Türk Silahlı Kuvvetleri olduğu iddiasında bulunan Uzun, mevcut mücadelenin yetersiz kalacağını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

"En çok örgütlendikleri yer Türk Silahlı Kuvvetleri. Bu mantıkla Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu örgütle baş edebileceğini düşünmüyorum. Türk Silahlı Kuvvetlerini çok önemsiyorum ama bu mantıkla bu olmaz. Ben kitapta şunu yazdım, Altunizade'den cumartesi günleri gidip Hava Harp Okuluna 25-30 kişilik öğrencinin cemaat imamından ders aldığını yazdım. Pazar günü de Deniz Harp Okulu öğrencileri gidip ders alıyordu. Bu 84-85 öğretim yılında, yani bu tarihlerden 99'a kadar, yani cemaat imamının Amerika'ya kaçana kadarki süredeki ders alanların isimlerini şu ana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri ortaya çıkarabilmiş değil."

Uzun, Paralel Yapı'nın hali hazırda Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığını ele geçirmeye çalıştıklarına işaret ederek, bunlarla ilgili henüz bir çalışma yapılmadığını savundu.

Sabri Uzun, şöyle devam etti:

"Ben şunu görüyorum, devletin üst yönetiminde bulunan insanlar karakterli iseler, korkmuyorlarsa, hukuka bağlıysalar çok acele bir karargah oluşturmaları lazım. Milli Eğitim'de kimler var, nasıl örgütlenmişler, Hazine'de kimler varmış, nasıl örgütlenmişler, Merkez Bankası'nda kimler varmış, en önemlisi Türk Silahlı Kuvvetlerinde kimler varmış, nasıl örgütlenmişler. Gerek Sayın Hanefi Avcı, gerek ben emniyet içindeki örgütlenmeyi biz ortaya koyduk. Arkadaşlarımız da bu konuda çalışmalar yapıyorlar, emniyetçiler. Ama diğer kurumlardaki şahısları kimse ortaya koymadı. Bu ortaya koyulmadığı müddetçe çok net söylüyorum, onun için karakterli olmayı önemsiyorum. Şu anda devlette görevde olan ve bunlarla mücadele edecek adamlar kararsızlar. Çünkü devlet kurumsallaşmazsa bunlarla mücadeleyi kurumsal bir yapıya oturtmazsa bu mücadeleyi yapacak adamlar korkuyorlar."

"Devlet içerisinde bir karargah oluşturulması lazım"

"Bu korkuyu kırmanın tek yöntemi devlet içerisinde bir karargah oluşturmaktır" sözlerini kullanan Uzun,şöyle devam etti:

"Bu karargah bir idari teşkilatlanma olacak. İkincisi hukuki bir yapı oluşturacaklar, yani kanunlar yapacaklar, hangi kurumda bunlar nasıl mücadele edeceğini kanunlarla ortaya koyacaklar ve teşkilatlanmayla, kanun yetkilendirmesiyle bu işte mücadele başlatılması lazım. Eğer bu başlatılmazsa şu anda mücadele ediyor görünen ve devlet görevlilerinin de üst yönetimin de daha doğrusu mücadele ediyorlar diye bildiği devlet görevlilerinin ayağı titriyor, korkuyorlar. Onların ayağının titrememesi için devlet içerisinde bir karargah oluşturulması lazım ve bu karargahın cumhurbaşkanlığına veya başbakanlığa bağlı olmasını çok önemsiyorum."

"7 Şubat 2012 operasyonu daha önceki operasyonların devamıydı"

Uzun, Paralel Devlet Yapılanmasının BDDK'da da örgütlendiğini, örgütlenmediği herhangi bir kurumun bulunmadığını kaydetti.

Paralel örgütün MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yönelik 2012'deki operasyon girişimini de anımsatan Uzun, şunları söyledi:

"7 Şubat 2012 operasyonu daha önceki operasyonların bir devamı idi. Ben bu operasyonları bir sıraya koymak istiyorum, bir, Mayıs 2005'te Hanefi Avcı'nın Edirne'ye sürgün edilmesinin altında yatan cemaat operasyonudur. İki, Mart 2006'da benim görevden alınmam cemaatin ikinci ayağıydı. Üçüncü ayak, 7 Şubat 2012'de MİT Müsteşarına karşı yapılan operasyondu, dördüncü ayak 17-25 Aralık hükümet darbesidir. Bunlar bir bütündür. Bu arada İzmir casusluk ve fuhuş davası var. O, devlet memurlarını bertaraf etme operasyonuydu ama daha uygulamaya koyulmamıştı, altyapısı hazırlanmıştı. Bu meyanda daha sonraki aşamada Selam Tevhid Örgütü diye düzmece bir örgüt çıkarmışlardı, o örgütle de devleti tamamen ele geçirme aşaması tamamlanmış olacaktı, olmadı."

"Paralel devlet vergisi: Himmet"

Paralel Yapılanmanın vatandaşlardan sürekli para topladığını ve bu paraya da "himmet" denildiğinianlatan Uzun, "Vergilendirme yapıyorlar canım, bırak himmet parasını. Sol örgütler aldıkları vergilere 'kamulaştırma' diyorlar, bunlar da aldıkları vergiye 'himmet' diyorlar. Arada hiç fark yok" dedi.

Bugün için cemaat içerisinde paraya hükmedenlerin bulunduğu iddiasında bulunan Sabri Uzun, şunları kaydetti:

"Cemaat içerisinde paraya hükmedenler, esas hainler onlar, himmet veren adamları hain olarak düşünmemek lazım. Bu himmet parasını alıp yiyen hainler var cemaatin içerisinde. Devletin bu parayı toplayıp yiyen adamlarla uğraşması lazım. Bunlar zaten ya büyük bir kısmı Amerika'da Pensilvanya'da ama Türkiye'de 100 lira para verenlerle uğraşmak yerine o Pensilvanya'da paraya hükmedenler var, onları ele geçirdiğimiz zaman iş biter. Böyle muhabbet sorgusuyla bu olmaz, devlet biraz daha katı sorgu yapması lazım."

Paralel Yapı ile terör örgütü PKK'ya yaklaşımını da değerlendiren Uzun, şöyle konuştu:

"Benim bildiğim bir şey var; ben Temmuz 2005'te, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin PKK ile hem silahlı mücadeleyi yürütmesini hem de diplomatik ilişkilerin, müzakere sürecinin, dolaylı müzakerenin başlatılmasını öneren birisiyim. Ben görüşülmesine sonsuz taraftarım. Türk milletinin emeğinin ve alın terinin, kanının akmasını istemiyorum. Bu temelde ben müzakere sürecine sonsuz taraftarım. Ama onlar devleti ele geçirme temelinde bu PKK'yla müzakere yapılmasına taraftarlar veya eleştiriyorlar, onların nihai amacı devleti ele geçirmek, PKK'yla yapılan müzakere değil onların niyetleri, onların tek amacı devleti ele geçirmek. Yüksekova'da Mezit isimli bir bildiri dağıtıldı, bu bildiriyi dağıtan cemaat, tam tarihini hatırlamasam da 2011 olması lazım… Cemaatin tek amacı da devleti ele geçirmek, bunun çok bilimsellik yönüne kaçmayacağım. Cemaatin yaptığı işte bilimsellik yok ama hainlik var. Dolayısıyla onların hainliğini bilimsellik kılıfı altında görmek yakışmıyor, ben kendime yakıştıramıyorum şahsen."

"HSYK'nın yapılanması doğru"

Uzun, Devletin Paralel Yapı ile mücadelede ciddi bir yapılanma içinde olması halinde, mücadelenin kolay olacağını vurgulayarak, "HSYK'nın yapılanması doğru, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması doğru, yani hukuki yapılanmayı biz bir an önce devlet olarak tamamlamamız lazım. Eğer bunu tamamlayamazsak bu mücadeleyi yürüten savcılarda, polislerde, hakimlerde, mahkemelerde bir moral güç kalmıyor. Devlet görevlilerinde moral güç olabilmesi için önce yapısal durumu çözmemiz lazım" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • anti paralel 8 yıl önce Şikayet Et
    onlarin dersanelerinde okudugum donemde bizzat hocalarindan duydugum sey suydu bu kurumlar askeriyeye eleman yetistirilmek uzere kurulmus kurumlardi ve asil amaclari buydu. hatta bu ugurda ozel bir yontem belirlemisler ileride sinavlara girecek olan ogrencilerin istihbaratta sikinti olmasin diye kayitlari kendi isimleri ile degil baska isim altinda bile tutuluyordu yine liseden bi arkadasim yine bu sebepten dolayi onlarin evde kalmasina ragmen farkli bir dershane de okuyordu...
    Cevapla
  • afyonlu 8 yıl önce Şikayet Et
    2008 yılında paraleller kendilerine mensup tüm lise mezunlarını askeri liselere yönlendirmişti. Hatta birçoğunu evlerinde uygulamalı sınava hazırladılar. Bjrçoğu da kazandı. Demekki gerçekten de önem verdikleri bir yer. Kurunun yanında yaş yanmadan dikkatle temizlenmeli.
    Cevapla
  • Seyfi 8 yıl önce Şikayet Et
    Bende bir şey söyleyeyim. Örgütün en güçlü olduğu yer, pentagon. Yok yok, Nasa salla gitsin. Sen istihbaratta iken, hangi safta idin onu söyle.
    Cevapla
  • kaya varlı 8 yıl önce Şikayet Et
    tskya laf atanı Allah'a havale ediyorum
    Cevapla
  • Vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Habere göre 84-85 yıllarında harp okulundaki yapılanmadan bahsediyor. Geçen zaman içerisinde mezun olanları büyük kısmı (üstsubay) binbaşı ve daha üst rütbeye tekamül ediyor. İçlerinde muhtemelen amiral/general olanlarda vardır.(eğer iddia doğru ise) Bu rütbelerde TSK'da hatırı sayılır komuta kademeleridir. Dikkate almakta fayda var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Maskeli saldırgan yalnız değilmiş! Tribün görüntüleri ortaya çıktı
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!