ATB meclisi toplandı

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Çandır: - "Tarımdan elini çeken gençler, bir daha tarıma dönmek istemiyor. Sadece işçi olarak değil insanlar kendi ata toprağını bırakarak vasıfsız oldukları işlerde 'Ne iş olsa yaparım ağabey' mantığıyla çalışmak için kentlere akın ediyor"

ATB meclisi toplandı
ATB meclisi toplandı
GİRİŞ 27.05.2015 18:14 GÜNCELLEME 27.05.2015 18:14

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım sektöründe ara eleman konusunda sıkıntı yaşandığını bildirdi.

ATB mayıs ayı meclisi toplandı. Başkan Çandır, burada yaptığı konuşmada, birinci meslek komitesinin, "Antalya buğdayını arıyor" başlıklı çalışma kapsamında Aksu ve Korkuteli ilçelerinde incelemeler yaptığını söyledi.

Korkuteli ilçesine özgü karyağdı armudu hakkında da coğrafi işaret çalışmalarına başlandığını anlatan Çandır, bu konuda bir şenlik düzenlenmesinin öngörüldüğünü, bu çalışmanın, kooperatifler ve yöresel ürünlerle ilgili projenin parçası olduğunu ifade etti.

Çandır, ilçe gezilerinde insanların tarımdan umudunu yitirdiğini, imar ve inşaattan gelir elde etme kolaycılığını umut olarak görmeye başladığını gözlemlediğini belirterek, bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Çiçek Festivali'ne de değinen Ali Çandır, festivalin artık düzenleyen kurumların uhdesinden çıktığını, yerli ve yabancı konukların katılımıyla renkli bir hale büründüğünü vurguladı.

"Tarım sektörü işçi bulamıyor"

Ticaret Borsası Başkanı Çandır, sanayide karşılaşılan ara eleman sorununun tarım sektöründe de hissedilmeye başladığına işaret etti. Üyelerin tarımda çalışacak işçi bulmakta zorlandığını ifade eden Çandır, şöyle konuştu:

"Hayvancılıkta sık sık gündeme gelen, hatta en son BAGEV çalıştayında da öne çıkan çoban bulamama sorunu, yoğun emek gerektiren örtü altı tarımda da bizleri zor durumda bırakan sorunların başında gelmektedir. Tarımdan elini çeken gençler, bir daha tarıma dönmek istemiyor. Sadece işçi olarak değil, insanlar kendi ata toprağını bırakarak vasıfsız oldukları işlerde 'Ne iş olsa yaparım ağabey' mantığıyla çalışmak için kentlere akın ediyor."

Son 7 yılda Antalya'nın en fazla göç alan kentler sıralamasında hep ilk 4'te yer aldığını, nüfusun 2,2 milyonun üzerine çıktığını vurgulayan Çandır, tarımda çalışacak işgücüne ulaşmanın ise her geçen gün zorlaştığını bildirdi.

15-19 yaş grubundaki 950 bin gencin ne eğitim gördüğünü ne de işgücüne katıldığını, kayıp nesil olarak nitelendirildiğini ifade eden Çandır, bu konuda acil tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

"Tarım ve turizmde atılımlar yapılmalı"

Ali Çandır, Antalya'nın 1980'li yıllarda turizm ve 90'lı yıllarda tarım olmak üzere iki başarı hikayesine imza attığını ancak 2000'li yıllar boyunca bu başarı hikayelerinin geliştirilmesi ve yeni başarı hikayeleri üretilmesi konusunda becerisini gösteremediğini savundu.

Her iki alanda atılımlar yapılması gerektiğine işaret eden Çandır, "Antalya durursa, Türkiye durur. Bu nedenle tüm enerjimizi ve kaynaklarımızı, sürdürülebilir, rekabetçi, yatırımcı ve büyümeye odaklı işlerimize yoğunlaştırmak arzusundayız" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...