TBB Başkanı Feyzioğlu:

"Seçimlerin milleti dağıtarak, kutuplaştırarak değil, bayram havasında geçmesi gerekir"

TBB Başkanı Feyzioğlu:
TBB Başkanı Feyzioğlu:
GİRİŞ 27.05.2015 19:37 GÜNCELLEME 27.05.2015 19:37

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, genel seçimin milleti dağıtarak, kutuplaştırarak değil, bayram havasında geçmesi gerektiğini kaydetti.

Feyzioğlu, Kırklareli Baro Başkanlığı'nca Ticaret Borsası'nda 40'ıncı hizmet yılını dolduran avukatlara plaket takdim törenine katıldı.

Törenin ardından bir gazetecinin "Genel seçimin ardından Türkiye, 8 Haziran'a nasıl uyanacak?" sorusu üzerine Feyzioğlu, Türk milletinin sağduyusuna her zaman güvendiğini söyledi.

Seçimlerin milleti dağıtarak, kutuplaştırarak değil, bayram havasında geçmesi gerektiğini aktaran Feyzioğlu, seçimlerde Cumhurbaşkanı'na büyük görevler düştüğünü anlattı.

Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'ya göre hareket etmesi gerektiğini kaydeden Feyzioğlu, "Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı'nın tarafsız olmasının sebebi, devlet krizleri çıktığında, kurumlar arasında uyum bozulduğunda sadece iktidar ve muhalefet partilerinin bir araya gelerek çözebileceği boyutta ciddi bir sorunla karşılaşıldığında 'Gelin bakalım' diyecek bir tarafsız güce ihtiyaç duyulmasıdır. Türkiye bu tarafsız gücün varlığından yoksundur" diye konuştu.

"Başkanlık sistemi Türkiye'ye neler getirecek?" sorusunu Feyzioğlu, "Talep edilen başkanlık sistemi değil, meşrutiyet öncesi mutlakıyet padişahlık rejimi" diye yanıtladı.

TBB Başkanı Feyzioğlu, bilinen başkanlık sistemine "evet" denilebileceğini ifade ederek, şunları aktardı:

"Demokratik başkanlık sistemlerinde başkanın hiçbir şekilde bir siyasi partinin genel başkanı olmadığını, o siyasi partilerin tamamının milletvekili seçimlerinde ön seçimle belirlediğini, hiçbir şekilde genel başkanın ve başkanlarının milletvekili adaylarının belirlenmesinde yetkisi olmadığını, başkanın hiçbir şekilde parlamentoyu feshetme yetkisinin bulunmadığını, fakat parlamentonun başkanı görevden alma yetkisinin olduğunu, başkanın kabinesindeki bütün bakanları parlamentonun onayına sunmak zorunda olduğunu, büyük memurların atamasının parlamentonun onayından geçmek zorunda olduğunu ve o parlamentonun mensuplarını da kendisinin atayamayacağını biliyorlar mı? 'Bunlara varız' diyorlarsa başkanlık sistemini tartışalım."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!