İstanbul'a vatmansız metro

Mahmutbey-Mecidiyeköy-Kabataş Metrosu için vatmansız çalışabilen tren setleri alınacak.

İstanbul'a vatmansız metro
İstanbul'a vatmansız metro
GİRİŞ 28.05.2015 11:12 GÜNCELLEME 28.05.2015 11:12
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaatına devam edilen Mahmutbey-Mecidiyeköy-Kabataş Metrosu için vatmansız çalışabilen tren setleri alınacak.

15 AĞUSTOS'TA İHALEYE ÇIKACAK

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 22 istasyonlu, 25 kilometre uzunluğunda olacak Mahmutbey-Mecidiyeköy-Kabataş Metrosu'na 300 vagonlu tren seti alımı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 15 Ağustos'ta ihaleye çıkacak.

İhale şartnamesine göre, trenler, "tren üstü kontrol sistemi" adı verilen teknolojiyle donatılacak. Bu sayede trenler, sürücüsü olmadan, bir merkezden kumanda edilerek çalışabilecek.

10 YIL GARANTİLİ OLACAK

Bu sistem sayesinde trenler depodan istasyonlara gelecek, kapıları otomatik olarak açıp, yolcu alarak yoluna devam edecek.

Trenler, acil durumlarda frenleme, en yakın istasyonda durma, kapıları açma ve yangın sistemlerini devreye geçirme gibi teknolojik özelliklere sahip olacak. Trenlerin bir kontrol merkezinden yönetilmesini de sağlayacak bu teknoloji sayesinde tüm müdahaleler anında yapılabilecek.

Şartnameye göre, tren setleri en fazla 90 kilometre hız yapacak. En az 30 yıl kullanım ömrü öngörülen tren setleri, 10 yıl garantili ve yangına karşı alev almayan malzemeden yapılacak.

ÖRNEKLERİ DUBAİ, FRANSA VE SİNGAPUR'DA

En uzun sürücüsüz metro sistemi, 80 kilometre ile Dubai'de bulunuyor. Bu ülkeyi 68 kilometre ile Kanada, 61 kilometre ile Singapur izliyor. Fransa da sürücüsüz metro hatlarının en yaygın olduğu ülkeler arasında bulunuyor.

Mahmutbey-Kabataş hattında vatmansız trenlerin hizmete alınmasıyla Türkiye, bu teknolojiyi kullanan sayılı ülkeler arasına girecek.

- Metronun ilk etabı 2018'de bitecek

Mahmutbey-Kabataş Metrosu'nun iki aşamada bitirilmesi planlanıyor.

Birinci etapta, 21 Mayıs'ta temeli atılan ve 4 istasyondan oluşan Kabataş-Mecidiyeköy hattı tamamlanacak. Bu hattın 2018'in ortalarında işletmeye alınması hedefleniyor.

Metronun 18 istasyondan oluşan ikinci etabı Mahmutbey-Mecidiyeköy hattının yapımına ise 2014'te başlandı. Bu hattın da ilk etabın ardından en kısa sürede hizmete alınması bekleniyor,

Metro çalışmaları tamamlandığında Mahmutbey-Mecidiyeköy arası yolculuk süresi 26 dakika, Mecidiyeköy-Kabataş arası ise 9 dakika olacak.

YORUMLAR 2
  • abdurrahman Serdar . 8 yıl önce Şikayet Et
    İşsizlik bu suretle de azaltılacak, desene. Metronun korunması da kolaylaşacak mı, acaba ?
    Cevapla
  • Trenci 8 yıl önce Şikayet Et
    Peki vatman ne is yapicak?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrailli gazete Erdoğan fotoğrafıyla yayınladı: Türk planı
Yerel seçim; Panorama; Son durum