"Pazartesi sendromu" ve sınav stresine "tulum"lu çözüm

Erzurum'un Narman ilçesinde arkadaşlarını motive etmek isteyen üniversite öğrencisi Elif İnce, her pazartesi ve sınav günlerinde okulun bahçesinde tulumuyla konser veriyor

"Pazartesi sendromu" ve sınav stresine "tulum"lu çözüm
"Pazartesi sendromu" ve sınav stresine "tulum"lu çözüm
GİRİŞ 28.05.2015 12:17 GÜNCELLEME 28.05.2015 12:17

Erzurum'da üniversite öğrencisi Elif İnce, öğrenim gördüğü okuldaki arkadaşlarını, her hafta pazartesi günü ve sınavlar öncesinde tulumuyla mini konserler vererek motive ediyor.

Rize'nin Fındıklı ilçesinden iki yıl önce Erzurum'a gelen üniversite öğrencisi Elif İnce (21), öğrenim gördüğü Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksekokulu'nda kısa sürede herkesin gönlünü kazandı.

Önce özel günlerde tulum çalan Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümü 2. sınıf öğrencisi İnce, daha sonra her hafta pazartesi günü "pazartesi sendromu" yaşayan arkadaşlarını derslerine hazırlamak için okul bahçesinde mini konserler verdi.

Bunun öğrenciler üzerinde olumlu etkiler bıraktığını gözlemleyen İnce, vizeler ve ardından da finaller sırasında stres yaşayanlara yönelik mini konserlerini sürdürdü.

"Pazartesi sendromu ve sınav stresi"

İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hiç kimseden yardım almadan, kendi çabasıyla 3 yaşından beri tulum çaldığını söyledi.

Dedesi ve diğer büyüklerinden başlayarak, babası ve tüm amcalarının tulum çaldığını belirten İnce, "Onlardan esinlenerek, daha doğrusu onların tulumuyla büyüdüm. Onların ezgilerini kendime örnek aldım ve bu doğrultuda ilerledim" dedi.

Arkadaşlarının isteği üzerine okulda tulum çalmaya başladığını ve olumlu tepkiler aldığını anlatan İnce, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarım, 'pazartesi sendromunu atmamız için tulum çal, biz de eğlenelim, sen de geliştirmiş ol' dediler. O şekilde başladık ve iyi tepkiler aldık, ben de çok sevdim bu işi. İnşallah olumlu şeyler oluyordur. Arkadaşlarıma bir faydası vardır. Burada öncelikle 'pazartesi sendromu' adıyla bir iki parça çalarak başladım. Öğrenci arkadaşlarım da bir süre sonra müzik eşliğinde horon oynamaya, öğrenmeye başladılar. Bizim yörelerden şarkıları öğrenmek istediler. Hem sınav hem de 'pazartesi sendromu'nu bu şekilde atmaya çalıştılar. Hem hocalarım hem de öğrencilerin yoğun ilgi ve desteğini gördüm."

Farklı bölgelerden gelen öğrenci arkadaşlarının istediği parçaları çalmaya çalıştığını dile getiren İnce, yöresel ezgileri sonraki nesillere de tanıtmak istediğini ve çabasının bu yönde olduğunu ifade etti.

Öğrencilerden Merve Sarı da tulumu ilk defa Elif'te gördüğünü ve onun çaldığı ezgilerle çok eğlendiklerini anlatarak, "Burada bunu birlikte yapacak çok bir yer yok ama yaylalarda, eğlencelerde hep birlikte dinliyoruz. Zaman geçiriyoruz, eğleniyoruz. Öğrenmiş oluyoruz, farklı bir kültürü tanıyoruz. Genellikle öğrenciler okula morali bozuk geliyor ama biz Elif'le birlikte okula ayrı bir heyecanla geliyoruz. Çünkü burada tulum çalıyor, eğleniyoruz. En azından moralimiz düzeliyor" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfalı olduğunu ve tulumu ilk kez görmesine rağmen çok sevdiğini aktaran İnce'nin ev arkadaşı Bahar Esra Kaya ise "Çok eğlenceli bir durum, ben de öğrenmek isterim. Elif bize zaten sürekli çalıyor. Dışarı çıktığımızda tulumu yanımıza alıyoruz. O çalıyor, biz söylüyoruz. Eğleniyoruz beraber. Bizim için de bir değişiklik oldu. Onun ev arkadaşı olarak bu durumdan çok memnunuz, okulda da gayet iyi tepkiler alıyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...