Salıpazarı'nda Amerikalı profesörden kestane ağacı ve zararlıları konusunda sunum

Michigan Üniversitesinde kestane ağacı üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Prof. Dr. Dennis Fulbright, Salıpazarı Ziraat Odasının düzenlediği programa katılarak kestane ağacı ve zararlıları konusunda sunum yaptı.

Salıpazarı'nda Amerikalı profesörden kestane ağacı ve zararlıları konusunda sunum
Salıpazarı'nda Amerikalı profesörden kestane ağacı ve zararlıları konusunda sunum
GİRİŞ 28.05.2015 12:34 GÜNCELLEME 28.05.2015 12:34

Prof. Dr. Dennis Fulbright’a Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nde 1992 yılından beri kestane ağacı üzerine çalışma yapan Prof. Dr. Ümit Serdar eşlik etti.

Prof Dr. Ümit Serdar kestane ağacı konusunda uzun yıllardır Michigan Üniversitesi ile birlikte çalıştıklarını ve Prof. Dr. Dennis Fulbright ile birlikte kestane ağacı zararlıları konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Serdar, “Samsun’un önemli kestane ağacı bölgelerinden biri olan Salıpazarı ilçesinde böyle bir program yapmayı uygun gördük. Çünkü bu bölgede belki yüzyıl öncesinden aşılanmış kestane ağaçları bulmak mümkün. 92 yılından beri ülkemizde kestane ağaçları konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda kendi adımıza tescillediğimiz kestane ağaçları var. Anadolu kestanesi konusunda ülkemizde çeşitli tescillerimiz olsa bile farklı ülkelerden kestane türleri getirerek daha dayanıklı kestane türleri konusunda çalışmalar yaptık. Biz bu ilçede kestanenin devam etmesini istiyoruz. Daha hızlı ilerlemeler kaydetmek adına çeşit değiştirme aşıları çok önemli. Bundan kaynaklı böyle aşılar yapıyoruz" dedi.

Prof. Dr. Dennis Fulbright, "Ülkeme göre kıyaslayacak olursam, sizin kestane ağaçlarınız daha büyük bizdeki ağaçlara göre" diyerek şunları dile getirdi:

"Biz de ülkemizde çeşitli hibrit çalışmaları yapıyoruz. Farklı ülkelerden kestane türlerini kendi ülkemizde deniyoruz ve kestane zararlılarına karşı dayanıklı türleri bulmaya çalışıyoruz. Amerikan halkına kestane meyvesi ve odununun önemli olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Asya’daki diğer ülkelere göre sizin ülkenizde kestane yetiştiriciliğinin daha iyi bir yerde olduğunu söyleyebilirim. Kestane şekeriniz çok ünlü, Amerika’daki arkadaşlarım 'sen gelmesen de olur kestane şekerini bize yolla' diyorlar. Kestane balınız da ayrıca çok iyi. Türkiye’de kestanenin bir geleceği olduğunu düşünüyorum."

Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Fatih Örenç, kestane ağacının ilçeleri için çok önemli olduğunu vurgulayarak kestane balı ve meyvesi konusunda ilçelerini daha da geliştirmek istediklerini ifade etti.

Yapılan programın ardından araziye giden ekip kestane aşılaması yaparak, incelemede bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı