Mersin Valisi Çakacak:

"Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, kadınlara hala fırsat eşitliğinin tam olarak sağlanamadığı görülmektedir"

Mersin Valisi Çakacak:
Mersin Valisi Çakacak:
GİRİŞ 28.05.2015 14:22 GÜNCELLEME 28.05.2015 14:22

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, kadınlara hala fırsat eşitliğinin sağlanamadığının görüldüğünü belirtti.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK) tarafından hayata geçirilen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen ''İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi" kapsamında, Mersin HiltonSA'da "İnsan Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve İstihdam" konulu panel düzenlendi.

Vali Çakacak, panelde yaptığı konuşmada, insan haklarına ilişkin, yerel, ulusal ve uluslararası tüm belgelerde, her insanın eşit ve özgür doğduğu, insan hakları ve temel özgürlüklerde hiçbir ayrım gözetmeksizin fırsat eşitliğine sahip olduğunun ilke olarak benimsendiğini söyledi.

Cinsiyete dayalı ayrımcılığın da bu ilkeler arasında olduğunu vurgulayan Çakacak, "Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmaları insan haklarının bir gereği olarak değerlendirilmektedir. Kadınların, siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik hayata katılımını sağlayacak tüm haklardan erkeklerle eşit şekilde yararlanmaları gerektiği kabul edilmektedir" diye konuştu.

Kadın ve erkeklerin, karar alma mekanizmalarına, süreçlerine ve iş dünyasına eşit bir şekilde katılımlarının demokrasinin temel ilkeleri arasında oluduğunu ifade eden Çakacak, şunları kaydetti:

"Bu süreç ile sağlanan toplumsal süreç eşitliği modern yaşama, toplumsal gelişime ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya ivme kazandıran en önemli hususlardan biri olarak görülmektedir. Ancak yasalarla sağlanan toplumsal cinsiyet eşitliğine rağmen eğitim, sağlık, çalışma gibi hayatın temel alanlarıyla siyaset ve karar alma mekanizmalarına katılım açısından ne yazık ki, burayı vurgulayarak söylüyorum, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, kadınlara hala fırsat eşitliğinin tam olarak sağlanamadığı görülmektedir. Bu nedenle kadınların sosyal konumlarına dayalı mevcut engellerin aşılması ve buna yönelik tüm önlemlerin alınması zorunluluğu bulunmaktadır."

İNKAP Tanıtım ve Kampanya Kilit Uzmanı Pınar Alkan Yarıkkaya da projenin Türkiye İnsan Hakları Kurumu tarafında yürütüldüğünü ve 2016'nın eylül ayına kadar faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.

Faaliyetler kapsamında Türkiye çapında din görevlileri ve kanaat önderlerine yönelik eğitimlerin de olduğunu anlatan Yarıkkaya, "Proje kapsamında, uzun metrajlı filmlerimiz var. Çocukların insan hakları konusunda farkındalığının artırılmasına yönelik animasyonlarımız var. Projede yabancı uzmanlarla birlikte çalışıyoruz. Bugün Mersin'de, insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği konusu ile kadının sosyo-ekonomik hayattaki yerine, kadın istihdamına ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek istiyoruz" diye konuştu.

Geçen yıl eylül ayında başlayan ve 24 ay sürecek projeyle insan hakları kurullarının kapasitesinin artırılması ve insan hakları ihlali başvurularının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında, insan hakları kurullarının çalışanlarına, STK'lara, öğrenci, eğitimci, din görevlisi ve kanaat önderlerine yönelik etkinlikler düzenleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Bahçeli'nin DEM Parti çıkışına destek: Bedelini ödemeye hazır olmalılar
Meteoroloji'den Marmara için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı!