İlk kurşun atılışının 96'ıncı yıl dönümü, Ayvalık'ta törenle kutlandı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düşman askerine sıkılan ilk kurşunun 96'ıncı yıl dönümü törenlerle kutlandı.

İlk kurşun atılışının 96'ıncı yıl dönümü, Ayvalık'ta törenle kutlandı
İlk kurşun atılışının 96'ıncı yıl dönümü, Ayvalık'ta törenle kutlandı
GİRİŞ 29.05.2015 13:08 GÜNCELLEME 29.05.2015 13:08

172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve askerleri tarafından 29 Mayıs 1919'da düşmana askeri sıkılan ve aynı zamanda Anadolu'da Milli Mücadele'nin başlama meşalesi olarak kabul edilen ilk kurşun, Cumhuriyet Meydanı'nda törenle kutlandı.

Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Ayvalık Belediye Başkanlığı çelenklerinin Atatürk Anıt'ına sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Belediye Başkanı Rahmi Gençer, törende yaptığı konuşmada, 96 yıl önce bölgeyi işgal etmek isteyen Yunan askerlerine karşı ilk kurşunun Ayvalık'ta atıldığını hatırlattı. 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve askerlerini saygıyla andıklarını dile getiren Gençer, şöyle konuştu:

"Kahraman Türk askeri Küçükköy, Altınova, Kozak, Gömeç ile bunlara bağlı köylerdeki milis kuvvetleriyle beraber işgal için gelen Yunanlılara ilk mukavemeti Ayvalık'ta gösterdi. 29 Mayıs 1919'da atılan ilk kurşun İstiklal Savaşı'nda herkese moral vermiştir. Bunun için Ayvalık çok önemlidir. Ne güzeldir ki ilk kurşun Ayvalık'ta atılmış ve 15 Eylül 1922'de de İstiklal Savaşı'nın sonu da Ayvalık'ta gelmiştir. Bizim cumhuriyetimiz kolay kurulmadı. Bu günlere onların sayesinde geldik, bağımsız laik Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl kurulduğunu, o günleri hiç unutmayacağız. Biz önce vatan diyen bir milletiz. Önce vatan diyeceğiz, gerisi teferruattır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı
Çanakkale Savaşında neler yaşandı?