Marmaris'te orman yangınlarıyla mücadele

Marmaris Orman İşletme Müdürü Zeybek: - "Son yıllarda yangın sayısı artış göstermesine rağmen tahrip olan orman alanında düşüş yaşanıyor"

Marmaris'te orman yangınlarıyla mücadele
Marmaris'te orman yangınlarıyla mücadele
GİRİŞ 29.05.2015 18:06 GÜNCELLEME 29.05.2015 18:06

Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, sağlanan imkanlar sayesinde ilçede son yıllarda yanan orman alanlarında ciddi oranda düşüş yaşandığını bildirdi.

Marmaris Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu toplantısı, Kaymakam Celalettin Yüksel başkanlığında, Orman İşletme Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Kaymakam Yüksel, Marmaris'in orman yangınları bakımından ülkenin en hassas bölgelerinden olduğuna işaret etti. Yangınla mücadelede herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Yüksel, yangın sırasında ilçedeki tüm kurum ve kuruluşların koordineli şekilde çalıştığını anlattı.

"10 yıl ortalaması 25,20 yangında 41,8 hektar"

Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, yaptığı konuşmada Marmaris'in yüzde 86'sının ormanlarla kaplı olduğunu, sağlanan ekip ve ekipman sayesinde orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir başarı elde edildiğini söyledi.

Zeybek, bölgelerindeki son 10 yılın ortalamasının 25,20 yangında 41,8 hektar alan olduğunu açıkladı. Bu oranın, her geçen yıl düştüğüne değinen Zeybek, şöyle konuştu:

"Son 3 yılın yangın ortalaması 30,66 yangında 29,17 hektarlık alan. Görüldüğü gibi son yıllarda yangın sayısı artış göstermesine rağmen tahrip olan orman alanında düşüş yaşanıyor. Geçen yıl Beldibi Mahallesi'nde çıkan ve 44 hektar alanda etkili olan yangın olmamış olsaydı, yanan alan oranı çok daha düşük olacaktı."

"Yangınlar insan kaynaklı"

Zeybek, sorumluluk sahalarındaki Marmaris ve Datça ilçelerinde 2012'de çıkan 31 yangında 26,3, 2013'te çıkan 21 yangında 9,1 ve geçen yıl meydana gelen 27 yangında 48,3 hektar orman alanının zarar gördüğünü kaydetti.

Orman yangınlarının büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğuna işaret eden Zeybek, özellikle nem oranının düşük, rüzgarın şiddetli olduğu dönemlerin, orman yangınları için kritik olduğunu dile getirdi. Zeybek, yöre halkı ve bölgeye tatile gelenleri, bu dönemlerde daha duyarlı olmaya çağırdı.

Büyük yangınlar yaşandı

Marmaris, bugüne kadar Türkiye tarihinin en büyük yangınları arasında kaydedilen 3 büyük yangın yaşadı. 23 Mart 1979'da Çetibeli köyünde, çıkış sebebi belirlenemeyen yangında, 13 bin 260 hektar orman yanmıştı.

Yine Çetibeli köyünde 27 Temmuz 1996'da ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan ve beş gün sonra kontrol altına alınabilen yangında toplam 7 bin hektar alan kül olmuş, aynı bölgede 2002 yılının ağustos ayında çıkan bir başka yangında ise yaklaşık bin 250 hektar orman zarar görmüştü.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
Murat Kurum: "Ölçümlerimize göre 1.7 puan farkla kazanacağız"