Anayasa Mahkemesinin "imam nikahı" kararı

Ankara Barosu Başkanı Canduran, kararın Anayasa ve hukuka aykırı olduğunu ve çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağını savundu

Anayasa Mahkemesinin "imam nikahı" kararı
Anayasa Mahkemesinin "imam nikahı" kararı
GİRİŞ 29.05.2015 18:15 GÜNCELLEME 29.05.2015 18:15

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Anayasa Mahkemesinin, resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyan imam ve çiftlere hapis cezası öngören düzenlemeyi iptal etmesinin Anayasa ve hukuka aykırı olduğunu ve çocuk yaşta evliliklerinin önünü açacağını söyledi.

Canduran, yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Mahkemenin kararının, evlilik akdinin evlenme memurunun önünde yapılmasını zorunlu kılan Anayasa'nın 174. maddesine aykırı olduğunu bildirdi.

Kararla, Türk Ceza Kanunu'na anne ve çocuğu korumak için getirilen her türlü güvencenin ortadan kalkacağını belirten Canduran, "Türk Medeni Kanunu'nun 337. maddesine göre ana baba evli değilse çocuğun velayeti anneye aittir. Yani dini nikah yapan çiftlerde babanın hiçbir sorumluluğu yoktur. Eğer resmi nikah yoksa, çocuğun maddi manevi tüm yükü annenin üzerinde kalmaktadır. Bu karar, çocuk yaşta evliliklerin de önünü açacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Canduran, kararla birlikte çocukların cinsel istismarına ilişkin düzenlemenin de etkisiz hale geleceğini savundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK'yı süpürecek imza - 23 Nisan günün gazete manşetleri
İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç Hakk'a yürüdü