"Saldırı, İsrail'in gerçek yüzünü ortaya çıkardı"

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz: - "Mavi Marmara meselesi, dünyanın İsrail'in gerçek yüzünü görmesini sağlamasıyla çok büyük bir kazanç oldu"

"Saldırı, İsrail'in gerçek yüzünü ortaya çıkardı"
"Saldırı, İsrail'in gerçek yüzünü ortaya çıkardı"
GİRİŞ 30.05.2015 11:02 GÜNCELLEME 30.05.2015 11:02

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Yılmaz, Gazze'ye insani yardım taşırken uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisine ilişkin, "Mavi Marmara meselesi, çok ciddi anlamda İsrail'in gerçek yüzünü ortaya çıkarmasıyla, dünyanın İsrail'in gerçek yüzünü görmesini sağlamasıyla çok büyük bir kazanç oldu" dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'ye giden gemilerde demir, çimento, oyun parkları, diyaliz cihazları ve oyuncakların yüklü olduğunu, ancak yasak sayılabilecek herhangi bir yük bulunmamasına rağmen İsrail askerlerinin saldırısına maruz kalındığını söyledi.

Uluslararası sularda seyreden gemiye saldırıldığını anımsatan İsmail Yılmaz, bunun, uluslararası anlaşmalara göre suç olduğunu belirtti.

"Bırakın insani yük taşıyan gemi olmayı, ticari gemi dahi olsa vurmaktan başka yollar var" diyen Yılmaz, "Önüne geçersiniz, seyrini engellersiniz, çengel atıp gemiyi çekerek götürürsünüz, pervanesini bozarsınız ama o geminin vurulması yardım götürmemizle ilgili değildi, bir gözdağıydı. Bizim insani yardım taşımamız, bizim mağduriyetimizi arttırıyor" şeklinde konuştu.

Mavi Marmara'nın, Filistin ve Gazze davasına dünyanın dikkatini çektiğini, dünyada ve Türkiye'de zemin bulduğunu anlatan İsmail Yılmaz, "Filistin'in BM nezdinde, devlet statüsünde yarı gözlemci olsa bile tanınması var. Avrupalı devletlerden Filistin'i tanımalar başladı. En son Vatikan tanıdı" diye konuştu.

"Mavi Marmara, İsrail'in gerçek yüzünü ortaya çıkardı"

Filistinli insanların mücadelesinin siyasi anlamda kısmen de olsa zemin bulduğunu dile getiren Yılmaz, "İsrail dünyayı kandırmaya uğraşmaktaydı. Çoğu bunu biliyordu ama 'teröristlerle savaşıyor, ülkesini teröristlere karşı koruyor' deniyordu. Ama Mavi Marmara'da yaptığı terörü dünyaya izah edemedi. Dolayısıyla daha önce 'Biz teröristlerle savaşıyoruz' sözleri sorgulandı. Bir çoğunun yalan olduğu daha da netleşti. Mavi Marmara meselesi, çok ciddi anlamda İsrail'in gerçek yüzünü ortaya çıkarmasıyla, dünyanın İsrail'in gerçek yüzünü görmesini sağlamasıyla çok büyük bir kazanç oldu" ifadelerini kullandı.

"UCM komisyon kurdu, yolcuları dinleyecek"

Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) komisyon kurduğunu aktaran İsmail Yılmaz, şöyle devam etti:

"Şimdi bütün yolcular bu mahkeme tarafından dinlenecek, ayrıca Avrupa'daki yolcularımız da dava açmaya başladı. Saldırıda şehit olanların yakınları ve mağdur olanlar, maddi ve manevi tazminat davası açtı. Biz bu konuyu geciktiriyoruz, çünkü önceliğimiz para ve tazminat değil. Mavi Marmara Gemisi'nde bulunan Anadolu Ajansı muhabiri Yücel Velioğlu'nun açtığı davada İsrail, maddi ve manevi tazminata mahkum edildi. Bu bizim için örnek olacak. Belki diğer yolcular da aynı şekilde dava açmaya başlayacak."

Davalar açılırken İsrailli yetkililerin kendilerine "tiyatro yapıyorsunuz" dediğini, ancak davalarda mesafe katettikçe, mücadele sürdükçe ciddiyeti anladıklarını dile getiren Yılmaz, "(Davaları durdurun) diye el altından milyar dolarlar teklif ediyorlar. Çünkü, bu davalardan alınacak sonuçlar Filistinlilere örnek olacak. Uğradıkları mağduriyetler karşısında onlar da dava açabilecekler. Bu bir süreç olarak işliyor. Bir mücadele veriyoruz. İnşallah bu mücadelede kazanan biz olacağız" dedi.

İsrail'in özür dilemesini Türkiye'nin bir başarısı olarak gördüklerini de söyleyen İsmail Yılmaz, şunları söyledi:

"İsrail, tarihinde ilk defa böyle bir özür diledi. Biz, dünyanın gözü önünde, canlı yayında seyredilirken vurulduk, şehitler verdik. Kapalı kapılar ardında özür olmamalı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gelip o şehidin çocuğunun yüzüne bakarak özür dilemelidir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'