Bu okul fabrikalara taş çıkartıyor

Şanlıurfa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin atölyelerinde üretilen ürünlerin satışından yıllık 3 milyon TL'lik kazanç elde ediliyor.

Bu okul fabrikalara taş çıkartıyor
Bu okul fabrikalara taş çıkartıyor
GİRİŞ 30.05.2015 14:39 GÜNCELLEME 30.05.2015 14:39
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yıllık cirosu 3 milyon TL olan okulun işçileri ise öğrencilerden oluşuyor. Atatürk Bulvarı'nda eğitim ve öğretim faaliyetini yürüten Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, bin 500 öğrencisi ve 140 personeliyle adeta fabrika gibi çalışıyor. İlk iki yıl teorik bilgiler alan öğrencilere daha sonra okulun atölyelerinde usta-çırak ilişkisiyle pratik eğitim verildiği belirtildi. Meslek lisesi öğrencileri kaynakçılık, marangozluk, elektrik ve elektronik gibi bölümlerde döner sermayeye katkı sağlarken kendilerine ödenen maaş ve sigorta ile ailelerine ve kendi bütçelerine de katkı sağlıyorlar.

Şanlıurfa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdür Yardımcısı Müslüm Baran, okulun 2014 yılında 3 milyon TL ciro yaptığını öğrencilerin ise aylık 700-800 TL gelir elde ettiğin kaydetti. Şanlıurfa Mili Eğitim Müdürlüğü’nden aldıkları siparişlere göre çalıştıklarını anlatan Baran, şunları kaydetti:

“Geçen yıl milli eğitimden 15 bin sıra, 4 bin 500 pano, bin 500 yazı tahtası, bin 500 öğretmen kürsüsü siparişi aldık. Bu siparişleri öğrencilerimizle beraber yaptık.

Geçen yıl yaklaşık 3 milyon liralık ciromuz oldu. Bu yıl tahminim ciromuz o kadar olmasa da yine o hedefi yakalamak istiyoruz. Öğrencilerimiz her ay bu çalışmaları karşılığında yaklaşık bir asgari ücret kadar maaş alabiliyorlar. Hem okullarına gelip hem de aile bütçelerine katkı sağlamış oluyor. Ayrıca ihtiyaçlarını da karşılamış oluyorlar. Öğrencilerimizi çalıştırmak için öncelikle ailelerinden izin alıyoruz. Öğrencilerimize iş güvenliği kursu verildikten sonra atölyede çalışmaya başlıyorlar. Döner sermayeden elde edilen gelirlerin bir kısmı öğrencilere, öğretmen arkadaşlara ve okulun ihtiyaçları için karşılıyoruz.”

BAYAN ÖĞRENCİLER ELEKTRİK BÖLÜMÜNDE OKUYOR

Okulun elektrik ve elektronik bölümünde okuyan bayan öğrenciler ise erkek mesleği olan elektrik tamiratında hünerlerini sergiliyor. Okulun elektrik ve elektronik aksamındaki bakımları yapan bayan öğrenciler, okulun ihtiyacı için gerekli elektrik panoları üreterek yüz güldürüyor. 2 yıldır elektrik ve elektronik bölümünde okuyan öğrencisi Pınar Ökten, "Bu bölüme gelmeden önce korkularım vardı. Ben elektriği yapabilir miyim yapamaz mıyım diye. Bu bölüme beni yönelten de abim zaten. Korkularımı yendim bölümümü sevdim kızlara öncü olmak için buradayız" diye konuştu. Öğrencilerden Mahmut Yıldız ise meslek lisesinden mezun olduktan sonra kendi işyerini kurmayı hedeflediğini söyledi. 

YORUMLAR 2
  • eğitimci 8 yıl önce Şikayet Et
    eğitim dediğin böyle olur elle tutulur sonucuna varılabilir faide ve menfaat getiren eğitimi destekliyoruz.yoksa bekle allah bekle hayat bana bir şey versin beni seçsinler diye süslen dur.realite herzaman realitedir hayallerden realitiye inmek gerek
    Cevapla
  • Volkan Aktaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben de bu okulda 4 yıl görev yapmıştım. (1999-2003 arası). Okulumuzun halen aynı şekilde fabrika gibi çalıştığını görmek gurur verici. Hocalarımızı ve öğrencilerimizi tebrik ederim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?