AYM'den TSK personeli için nikahsız yaşama kararı

Anayasa Mahkemesi, nikahsız karı-koca hayatı yaşayan askerlerin TSK'dan çıkarılmasını düzenleyen kanun hükmünün iptal istemini reddetti.

AYM'den TSK personeli için nikahsız yaşama kararı
AYM'den TSK personeli için nikahsız yaşama kararı
GİRİŞ 26.06.2015 14:33 GÜNCELLEME 26.06.2015 14:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kara Kuvvetleri Komutanlığı 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi,  baktığı bir davada, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun söz konusu hükmünün iptali  istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme, düzenlemenin iptal istemini reddetti.

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçesinde, kanun koyucunun  düzenleme yetkisi kapsamında, statüleri kanunlarla oluşturulan ve buna göre  mesleğe alınan kamu görevlilerine birtakım hak ve yükümlülükler getirebileceği  belirtildi.

Askerliğin, disiplin ve fedakarlık temeline dayandığı anlatılan  gerekçede, bu nedenle bu görevi ifa edenlerin güven, itibar ve saygınlığın gereği  olarak katı meslek ilkelerine tabi tutulmalarının normal olduğu ifade edildi.

Gerekçede, kişilerin askerlik mesleğini seçmekle artık sivillere  getirilemeyecek bazı sınırlamaların askeri disiplinin tesisi için kendileri  açısından uygulanmasını kabul etmiş oldukları değerlendirmesine yer verildi.

İtiraza konu kuralın hürriyeti bağlayıcı bir ceza değil disiplin  temeline yönelik TSK'dan çıkarma cezası öngördüğüne işaret edilen gerekçede,  şöyle denildi: "Bunun dışında asker kişiler açısından suçun sübut bulması için  yapılan uyarı ve ikazlara rağmen söz konusu fiilin işlenmesinde ısrar etme şartı  da aranmaktadır. Ayrıca sadece asker kişilerle ilgili bir düzenleme olduğundan ve  askerlik hizmetinin gereği gibi yürütülmesini sağlamayı amaçladığından demokratik  toplum düzeniyle de çelişmemektedir. Dolayısıyla özel hayatın gizliliği hakkına  keyfi ya da hakkın özüne dokunacak bir sınırlama getirmeyen, temel hakkın  kullanımını ortadan kaldırmayan itiraz konusu kural, istisnai bir alanda ve dar  kapsamlı olduğundan sınırlı ve ölçülüdür."

Özel hayatın korunmasını, istisnai bir alanda ve anayasal ilkelere  uygun olarak asgari oranda sınırlandıran düzenlemenin birey haklarıyla kamu  yararı arasında açık bir dengesizlik yarattığı da söylenemeyeceği belirtilen  gerekçede, "Bu anlamda kural, askerlik hizmetinin gereği gibi yürütülmesini  sağlamayı amaçladığından, sınırlamanın bu açıdan da ulaşılmak istenen amaçla  orantılı olduğu açıktır" ifadesi kullanıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    Tam kominist ve solcu bir istek !
    Cevapla
  • Fatihan 8 yıl önce Şikayet Et
    Desturr
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi
Harita paylaşıldı! Çok sayıda il için peş peşe uyarılar