Mimarlar Odası’nın binası kaçak çıktı

Türkiye’nin dev projelerine taş koyan Mimarlar Odası’nın İstanbul merkez binası kaçak çıktı.

Mimarlar Odası’nın binası kaçak çıktı
Mimarlar Odası’nın binası kaçak çıktı
GİRİŞ 28.06.2015 06:24 GÜNCELLEME 28.06.2015 06:24
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin dev projelerine taş koyan Mimarlar Odası’nın İstanbul merkez binası kaçak çıktı. İskanı olmayan binanın imar planında ‘lokal’ olarak gözüken 5’inci katına kaçak kat ile restoran açıldı. 3 yıldır faaliyette olan restoranın ruhsatı yok.

Türkiye'nin 131 kamu projesine dava açarak durdurma çabasına giren, Cumhurbaşkanlığı Sarayı' ile ilgili olmadık iftiralar atan, hatta Saray'ın iftar sofrasına kadar dil uzatan TMMOB Mimarlar Odası'nın İstanbul merkez binası kaçak çıktı. Asli görevini unutarak siyasete karışan Mimarlar Odası'nın Karaköy'deki merkez binasının teras katında yer alan Ferahfeza isimli restoranın kaçak kat çıkılarak işletmeye alındığı belirlendi. 3 yıl önce faaliyete geçerek sosyetenin uğrak mekanı haline gelen restoranın imarda lokal olarak görüldüğü ve ruhsatı olmadığı tespit edildi. 

MİMARLARDAN SERT TEPKİ GELDİ 

Birçok dev projenin önünü kesen Mimarlar Odası'nın kendi binasına kaçak müdahale ederek restoran yaptırması odaya üye birçok mimar tarafından da tepki çekti. Mimarlar "Oda'da bizim lokalimiz olması gereken yerde restoran var. Sağ olsunlar yüzde 20 indirim uyguluyorlar bize! Fiyatlardan haberleri yok sanırım" diyerek tepki gösterdiler. Dürüstlük abidesi bu kurumun kendi merkez binasında kaçak işletmeye yer açması ve buradan gelir elde etmesi hangi hukuka ve adalete sığıyor sorusunu akla getiriyor. Kendi menfaatleri doğrultusunda Türkiye'nin dev projelerine çelme takan Mimarlar Odası'nın kaçak işlettiği restoran hakkında vereceği savunma ise merak ediliyor. 



TADİLAT SONRASI YENİ İSKAN ALINMADI 

Edinilen bilgiye göre bina iskanlı olarak satın alındı. Tadilat için projelendirildi ve odanın onayından geçti. Ancak tadilat sonrası yeniden iskan alınması gerekiliyordu. Fakat Mimarlar Odası İstanbul Şubesi yetkilileri iskan için Beyoğlu Belediyesi'ne yeniden başvuruda bulunma gereği bile duymadı. Ortaya çıkan skandalın ardından restoran ve bina yönetimindeki usulsüzlükler nedeniyle Mimarlar Odası binası ve restoran ile ilgili gerekli hukuki ve idari işlemin başlatılması bekleniyor. 

BUNU DA DURDUR ODA! 

Bugüne kadar birçok projeye dava açarak imar yönünden durduran Mimarlar Odası, bakalım kendi binası için de aynı hassasiyeti gösterecek mi!

USTALIKLA GİZLEDİLER 

- İmardaki projeye göre 5'inci kata yapılan restoran plana aykırı. 

- Lokal olarak geçen yere inşa edilen restoranın işletme ruhsatı yok.

- İskanlı olarak alınan bina tadilat gördü ama sonrasında iskan alınmadı. 

- Yapılan uygunsuz işler ustalıkla gizlendi. 

HİNDİSTAN'IN KIRMIZI TAŞLARI TARTIŞMA YARATTI

Mimarlar Odası'nın Karaköy'deki tarihi binayı satın alarak genel merkez yapması sırasında oda yöneticileri arasında tartışmalar da yaşandı. İddiaya göre o dönemde binanın odaya uygun hale getirilmesi tadilat yapımı kararı alındı, ancak Bina Komisyonu'nun da 'Binanın dış cephesinin Hindistan'dan getirilen özel kırmızı bir taş ile kaplanması' konusunda mimarlar fikir ayrılığına düştü. Maliyetinin yüksek oluşu nedeniyle bir grup üye yerli malı ürünlerin tercih edilmesini savunurken, diğer kesim ise 'en iyisi olsun' mantığı ile Hindistan taşlarının getirilmesini istedi. Büyük tartışmalara neden olan Hindistan'dan taş getirilmesi fikrinden tepkiler üzerine vazgeçildi. 



BAŞKASI YAPSA NE TEPKİ VERİRDİNİZ? 

Binanın çatısına yapılan restoran da tartışma yarattı. O dönemde henüz kaçak olduğu bilinmeyen restoran için bir mimar internette şu paylaşımlarda bulundu: "Kurum içersindeki mekânların kiraya verilmesinin doğru olmadığını hep iddia ederim. Ancak mimarlara lokal beklerken yabancılara restoran açılması herhalde Mimarlar Odası'nın 'kamu yararı' anlayışından olsa gerek. Çatının manzara görmesi için tabanının yükseltilmesi gerekmekte idi. Sanırım öyle yapmışlar. Binanın yeni çatısının Galata Kulesi, Doğan Apartmanı, Yolcu Salonu binaları gibi tarihi yapıların arasındaki görüntüsünün siluete etkisi tartışılacak. Bu semtte başka bir bina böyle bir şey yapsa idi Oda'nın tavrı nasıl olurdu?" 

MOBİLYACILAR: MİMARLAR ODASI İŞİNE BAKSIN 

Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki yemek masasına 240 bin lira fiyat biçen ve 'malzemeyi gözünden tanırım' diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'a sert cevap verdi. Taklacı, "Ne gözünden tanıyor? Sen Mimarlar Odası'sın işini yapacaksın, ben Mobilyacılar Odası'yım ben de işimi yapacağım. Mobilya bizim işimiz. Masanın fiyatıyla ilgili Mimarlar Odası'nın dediği doğru, mobilyacılar odasının dediği yanlış; böyle bir şeyin olma şansı sıfır. Herkes işini yapacak" dedi. 

Kaynak: Star

YORUMLAR 42
  • HASAN 8 yıl önce Şikayet Et
    Belediyenin gözü kör mü? Yıksın bakalım.
    Cevapla
  • Reel 8 yıl önce Şikayet Et
    Hür Masonalar işte asıl mesele bu !!!
    Cevapla
  • Ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Şu odalar milletin ve devletin sırtında büyük bir yük.
    Cevapla
  • architect gamze 8 yıl önce Şikayet Et
    Biz mimarlar olarak oda seçimlerinde bu oyunu bozacağız merak etmeyin! Mimarlar odası mı CHP genel merkezi mi belli değil!
    Cevapla
  • burak turan 8 yıl önce Şikayet Et
    bu odaya kayıtlıyım ve utanıyorum bu durumdan bu gidiş değişmeli sağcılar bir araraya gelip bu rezilliğe son vermeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadim Dostlar Platformu seçim kararını verdi! Resmen duyurdular: Milli Görüş'ün...
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı