Başbuğ: Suriye'ye girersiniz ama...

26'ncı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Girersiniz ama çıkamazsınız" dedi.

Başbuğ: Suriye'ye girersiniz ama...
Başbuğ: Suriye'ye girersiniz ama...
GİRİŞ 29.06.2015 11:11 GÜNCELLEME 29.06.2015 11:36
Bu Habere 343 Yorum Yapılmış

Hükümetin, "Suriye topraklarına gir, güvenli bölge oluştur" emrine asker, temkinli yaklaştı. Askeri makamlar, Suriye, İran, Rusya ve ABD ile mutabakat sağlanmadan Suriyetopraklarına girilmesinin, ülkemizi zor durumda bırakacağını belirttiler.

"Askere 'Suriye'ye gir' dersiniz girer. Ama girerseniz bir daha nasıl çıkacaksınız" diye soran 26'ncı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, sınır ötesi harekat ihtimaline ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Başbuğ'un yaptığı açıklamalardan satırbaşları;

"Suriye ile aramızda 911 kilometrelik sınır hattı var. Ancak Suriye sınırında şimdi PYD,IŞİD, Özgür Suriye Ordusu, El Nursa gibi gruplar var. Böyle bir durum ülke güvenliği açısından sonra derece vahim bir durumdur. Bir dönem, Irak'ta yaşadığımız süreci, şimdiSuriye'de yaşama sürecine giriyoruz. Üstelik Suriye, Irak sınırımıza göre daha karmaşık bir yapıya sahip. Ülkemizin, daha fazla gecikmeden artık Suriye Devleti'yle normalleşme sürecine girmesi şart. Bu böyle gitmez. Eğer, Suriye topraklarında bir güvenli bölge oluşturulmak isteniyorsa, bunun için önceden mutlaka Suriye ile temas kurmamız gerekir.

"GİRERSİNİZ AMA YA SONRASI?"

Hükümetin emriyle Suriye topraklarına girer, güvenli bölge oluşturmaya girişebilirsiniz ama sonrası ne olacak? Askere 'gir' dersiniz asker girer. Girer de sonra bir daha oradan çıkabilir miyiz? Ayrıca bunun siyasi, uluslararası boyutu var. Askerin girebilmesi için diplomatik alt yapı önceden kurulmalı. Bu yapılmadan atacağınız her adım ülkemizi zor duruma düşürür. İki adım sonrasını düşünmemiz lazım.

"BU İŞ IRAK'A BENZEMEZ"

Suriye ile olan durumla, Irak'la olan çok farklı. Asker, Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKKterörüne karşı Irak Devletine 'teröristleri ya siz etkisiz hale getirin, ya biz gireceğiz' diyorduk. Onlar etkili olamadığı için 'sıcak takip' yapıyor, hatta Irak'ın kuzeyinde aylarca kalıyorduk. Çünkü oradan gelen teröristler askerlerimizi şehit ediyor, vatandaşlarımızı öldürüyordu. Uluslararası camia bizim girişlerimizi haklı buluyordu.

YORUMLAR 343
  • selahaddin 8 yıl önce Şikayet Et
    bu ne konuşuyor ya görevi bitmemiş anlaşılan. yanındakilerde çok tehlikeli İsrail taş örenleri.
    Cevapla
  • Ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Yorumları okuyunca halkımızın cahilliğini bir kez daha gördüm. Uluslararası hukuk diye bir şey var.. Osmanlı Döneminde değil kaçıncı Yüzyılda yaşıyoruz? Suriye ve diğer baş Aktör devletlerle temas kurulmadan hareket edilirse bunun sonuçlarını Türkiye uluslararsı her anlamda öder. Öyle oturduğunuz yerden sınır ötesi harekat yapmak kolay tabi :))
    Cevapla
  • Yavuz can 8 yıl önce Şikayet Et
    bunlar askerin sınır ötesine geçmesini çocuk oyuncagı sanıyo :D
    Cevapla
  • Serdar TATAR 8 yıl önce Şikayet Et
    Adamı sevmem ama işin ehli birinin sözlerine de inanmak gerekir
    Cevapla
  • adem 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne için savaşa gireceğiz, Müslüman kanı akıtacağız... Barış ile çözüm olmuyormu... Birde besle kargayı oysun gözünü..Ahhh ahhhhh
    Cevapla
  • abidin 8 yıl önce Şikayet Et
    sanki suriyede bir devlet varda anlaşmamız gerekirmiş,orda devlet yok zalim bir esed var oda ininden çıkamıyor.yoksa sayın başbuğun kastettiği başka birilerimi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar