Araç plaka hasar kaydı sorgulama, Tramer sorgulama

Araç ile ilgili tüm sorgulamaların yer aldığı haber yazımız. Araç plaka hasar kaydı sorgulama öğrenme işlemlerini öğrenin

Araç plaka hasar kaydı sorgulama, Tramer sorgulama
Araç plaka hasar kaydı sorgulama, Tramer sorgulama
GİRİŞ 13.07.2015 14:52 GÜNCELLEME 13.07.2015 14:53

Özellikle ikinci el araç alacaklar ve kendi trafik cezasını öğrenmek isteyenler için Araç plaka hasar kaydı sorgulama öğrenme işlemleri çok büyük kolaylık olabiliyor. Sizde hemen haberimizi okuyarak Araç plaka hasar kaydı sorgulama öğrenme işlemlerini kolayca halledin 

PERT KAYDI SORGULAMA

Satın almaya karar verdiğiniz araç eğer ikinci el ise birtakım olumsuz durum ile karşılaşmanız olasıdır. Örneğin size cazip gelen ve almaya niyetlendiğiniz araç pert yani ağır hasarlı olabilir. En iyi şekilde kamufle edilmiş hasarları nedeniyle, araçta bulunan kusuru görmeniz zor olabilir. Bazı durumlarda ise araç, hurdadan tamir edilme olabilmektedir. 

Trafik cezası sorgulama

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan bütün bu sorgulamalara ulaşmak için turkiye.gov.tr/emniyet-genel-mudurlugu adresinden faydalanabilirsiniz.

Eğer e-devlet şifrenizi bilmiyor iseniz; e-devlet şifresi nasıl alınır? haberimizden öğrenebilirsiniz.


Eğer bu gibi olaylara maruz kaldıysanız yapacağınız ilk işlem ‘araç kaza geçmişi sorgulama’ olarak bilinen pert kaydı sorgulaması yapmak olacaktır. Alacağınız aracın hasar kaydını öğrenip daha önceden varsa karıştığı kaza, kazanın boyutu gibi detaylı bilgilere ulaşabilmeniz pert kaydı sorgulama uygulaması ile mümkündür. Pert kaydı sorgulama yani ağır hasar kaydı sorgulamasını plaka ile ya da şasi no ile tramer üzerinden yapabilmeniz imkan dahilindedir. 

TRAFİK CEZASI ÖDEME

İnternet web uygulaması üzerinden vergi borcunu veya bu uygulama altında yer alan borçlarınızı ödeyebilirsiniz. Bu uygulama ile birlikte size veya aracınıza kesilen trafik cezasını kredi kartınız ile ödeme imkanına sahipsiniz. Bu bölümde bu cezaları nasıl ödeyeceğinizi anlatacağız.

Yapmanız gereken internet web idaresi sistemine giriş yapmak olacaktır. Açılacak olan sayfada karşınıza "Trafik Cezası" yazan bir buton çıkacaktır. İşlemi yapmak için  "Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme" butonuna seçiniz. Açılacak olan sayfa da girmeniz gereken bilgiler aracın plakası, araç sahibinin TC kimlik no veya vergi numarası ve aracın tescil tarihidir. (aracın trafiğe çıkış tarihidir.) Tescil tarihi 2.el araçlar için noter satış sözleşmesindeki satış tarihi veya araç ruhsatı üzerinde yazan tarihtir. Plaka sisteme yazılırken bitişik şekilde yazılmalıdır.

Tamam butonuna basmanız ile birlikte karşınıza; araca ait mükellef bilgileri, aracın varsa Motorlu Taşıtlar Vergisi borçları, araca kesilen Trafik Cezaları bilgileri, yapılan vergi ve ceza tahsilat bilgileri ve Beyanlı Trafik Cezası Ödeme gibi uygulamalar çıkmaktadır.
Aracınıza ceza yazılmış ise ceza bilgileri butonuna bastığınız zaman bu cezanızı görebilirsiniz. Ceza durumunuz varsa ödeme yapmak için trafik cezasının sol baş tarafında bulunan "seçiniz" şıkkını işaretleyiniz. Şeçimi yaptıktan sonra karşınıza çıkacak "Kredi Kartı ile Ödeme" butonu tıklayınız. Bu butona basarak kredi kartı bilgilerini gireceğiniz sayfa karşınıza çıkacaktır. Kredi kartı bilgilerini girerken cep telefonunuz yanında olması sizin yararınıza olacaktır. Çünkü sistem size bankanızın cep telefonunuza yolladığı şifreyi girmenizi isteyecektir. Ödeme işlemini gerçekleştirdikten sonra internet vergi dairesi üzerinden ödeme yapabilir makbuzunuzu alabilirsiniz.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA

Gelişen teknolojinin bir sonucu olarak artık birçok işlemi online ortamdan yapma imkanına sahip durumdayız. Gelişen bu teknoloji ile birlikte artık birçok noktada kamera ile korunma gelmiştir. Kameraların yaygın olarak kullanıldığı bir başka yer ise trafiktir. Gelinen bu nokta da artık tüm araçların trafikteki hareketleri anbean kayıt altına alınmaktadır. Bu kayıtlar sonucu trafik cezaları da artık sisteme yansımış durumdadır. Bu sistemden dolayı ceza alıp almadığımızın farkında bile olamayabiliriz.

Artık ikamet adresinde yer almıyorsanız yani kayıtlı olan adresinizde ikamet etmiyorsanız size yazılacak olan cezadan haberdar olamazsınız. Çünkü yazılan cezalar direkt olarak ikamet adresinize posta yolu ile gönderilmektedir. Türk ceza kanunu hükümlerine göre kayıtlı olan adresinizde bulunmuyorsanız tebliğ edilen cezadan haberim yoktu gibi bir bahanede de bulunma hakkına sahip değilsiniz. Bunun yanında zaten adresinize gönderilen tutanak, belirtilen adreste bulunmuyorsanız mahallenin muhtarına teslim edilir ve size tebliğ edilmiş gibi işlem görür. Vatandaşların böyle bir durumla karşılaşmaması için Emniyet Genel Müdürlüğü yeni bir uygulamayı hizmete koymuştur. Bu yeni uygulama trafik cezası sorgulama uygulamasıdır.

Hizmete yeni girmiş olan trafik cezası sorgulama uygulaması online olarak yapılan uygulamalardandır. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan trafik cezası sorgulama uygulaması birçok konuda sizlere kolaylık sağlamaktadır. Bu uygulama ile yani trafik cezası sorgulama uygulaması ile birlikte aracınızın üzerinde ceza olup olmadığını öğrenebilirsiniz bunun yanında plakaya da ceza yazılıp yazılmadığı hakkında bilgi sahibi olmanız mümkündür. Bu uygulamadan yararlanmak için yapmanız gereken bazı işlemler vardır. İlk olarak online ortamdan trafik ceza sorgulama uygulamasına giriş yapmanız gerekmektedir. Trafik cezası sorgulama işlemi için ad-soyad, T.C kimlik no ve doğum yılı bilgilerinizi sistem sizden talep etmektedir. Artık sizde sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

İşte sorgulama yapabileceğiniz işlemler şöyledir:

Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama

Aracınıza ait ceza olup olmadığını sorgulayabilieceğiniz bir uygulamadır. Bu uygulama ile birlikte araç plakanıza ait ceza sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için girmeniz gereken bilgiler vardır. Bu bilgiler aracınızın plaka bilgisi, tescil belgesi ile belge seri ve sıra nosu bilgileridir.

Sürücü Belgesi'ne Yazılan Ceza Sorgulama

Plakalara yazılan cezaların yanında direk olarak sürücü belgesine de yazılan cezalar vardır. Trafik cezası sorgulama uygulaması ile birlikte, sürücü belgenize uygulanan cezanın var olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Yapılması gereken işlemler ise T.C numarası, nüfus cüzdanı halk seri numarası ve nüfus cüzdanı seri numarası bilgilerinizi bilmeniz ve sisteme girmenizdir. Bundan sonra artık sürücü belgesine ceza sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

Ehliyet Ceza Sorgulama

Trafikte ceza aldığınız zaman bu cezaların yansıması sürücü belgenizde yani ehliyetinizde ceza puanı olarak gelmektedir. Alınan her trafik cezası sürücü belgesine ceza puanı olarak yansımaktadır. İşte bu ceza puanını sorgulama işlemlerinizi E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken E-Devlet sistemine giriş yapmak olacaktır. Daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan sürücü belgesi ceza puanı sorgulama uygulamasından sürücü belgenize ceza puanı var olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Sistem üzerinden işlem yapmak için kimlik doğrulaması yapmanız gerekmektedir. Bu doğrulama işlemlerinden sonra artık sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Tüzel Kişi Ceza Sorgulama

Uygulamanın sunduğu hizmetlerden birisi de tüzel kişilik ceza sorgulama işlemidir. Bu işlem ile birlikte tüzel kişiliğe sahip olan şirket ve işletmeler kendilerine ceza yazılıp yazılmadığını öğrenme imkanına sahiptirler. Yapılması gereken ise vergi kimlik numaralarını uygulama üzerinden girerek işlem yapmaktır. Dolayısıyla tüzel kişiliğe sahip olan şirketler de, trafik cezası olup olmadığını görebilme imkanına sahip olmuş olacaklardır.

Otoparka Çekilen Araç Sorgulama

Bu uygulama ile birlikte otoparkta çekilmiş olan araçlarınız hakkında ceza olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Tek bilmeniz gereken aracınız plakasıdır. Plakayı girerek gerekli olan sorgulamayı yapabilirsiniz.

ARAÇ HASAR KAYDI SORGULAMA

Araç almaya karar verip yeni bir araç sahibi olduğunuz zaman aracı kimden aldığınıza nereden aldığınıza dikkat edersiniz. Ancak bunun yanında dikkat etmeniz gereken bir başka konuda araç üzerinde hasar kaydının olup olmamasıdır. Aldığınız araç ikinci el bir araç değilse araç üzerinde hasar kaydının olması mümkün değildir. İkinci el araç alıyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli konu araç hasar kaydı sorgulama işlemini yapmanız olacaktır. Bunun nedeni ise her ne kadar ikinci el araç ilanlarında aracın temiz ve hasarsız olduğu yazılsa da aklımızda soru işaretleri kalmasıdır. Bu soru işaretlerini gidermek için araç hasar kaydı sorgulama işlemi büyük önem arz etmektedir. Ayrıca araç satıcısının güvenilir olup olmaması ihtimaline karşın, araç hasar kaydı sorgulama işleminin resmi kurumlarca yapılması daha  güvenilir ve yararlı olacaktır. Sahip olmak istediğiniz aracın fiyatı size çok uygun gelebilir ancak bu aracı normal şartlardan daha uygun fiyata aldığınız zaman daha sonra sorunlarla karşı karşıya kalma ihtimaliniz de vardır. İşte böyle tatsız bir durumla karşılaşmamak için araç sahibi olmadan önce araç hasar kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirmenizde fayda vardır.

Araç hasar kaydı sorgulama işlemi polis tutanakları veri tabanı ile doğrudan alakalıdır. Bu nedenle güvenli bir şekilde aracınız için araç hasar kaydı sorgulamasını yapabilirsiniz. Bunun yanında kullanılan plaka, şase no, motor no ve diğer bütün konularda hasar kayıtları hakkında bilgi akışı sağlanmaktadır. Bu yöntem ile alıcıların mağdur olması engellenmeye çalışılmaktadır. Araç hasar kaydı sorgulama sayesinde alışveriş gerçekleşmeden önce alıcının parasının boşa gitmemesi için önlem alınabilmektedir. Araç hasar kaydı sorgulama işleminden önce araç almaya karar vermiş olabilirsiniz ama aracın üzerinde araç hasar kaydı sorgulama işlemini yapıp aracı almaktan vazgeçebilirsiniz.

Online ortamdan araç hasar kaydı sorgulama yapabilmek için sizden bazı bilgileri sisteme girmeniz istenecektir. Bu bilgileri şu başlıklar altında toplayabiliriz; araç plakası, araç o sırada kimin üzerine sigortalı ise onun T.C kimlik numarası ve buna benzer bilgilerdir.
Daha önceleri bu işlemleri yapmak için Şase no ile gerekli idi ancak Sigorta Bilgi Merkezi sorgulama bilgileri üzerinde yapılan güncelleme ile artık bu sistem aracılığıyla araç hasar kaydı sorgulama işlemi kolay ve rahat yapılan işlem haline getirilmiştir.

ARAÇ SORGULAMA

Günümüzde zamandan tasarruf edebilmek için birçok hizmet online ortamda bizlere kolaylık sunmaktadır. Bu uygulamalar ile birlikte birçok işlemi ilgili kurumlara gitmeden ve zaman kaybı yaşamadan yapabilirsiniz. Bu uygulamalardan biri de E-Devlet uygulamasıdır. E-Devlet uygulaması ile birlikte birçok devlet kapısının sunduğu hizmeti sistem üzerinden yapmanız mümkündür. E-Devlet bünyesinde bulunana uygulamalardan biri de E-Devlet araç sorgulama uygulamasıdır.

Birçok alışveriş işleminde olabileceği gibi araç alım satım işlemlerin de dolandırıcılar ile karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için E-Devlet araç sorgulama işlemleri önemli bir yer tutmaktadır. Mesela yeni bir araç almaya karar verdiniz almak istediğiniz aracın kaçak, rehin ve vize borcu gibi durumunun varlığında haberdar olmayabilirsiniz. Bu ve bunun gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için yeni araç alacağınız zaman E-Devlet uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederiz.
İlk olarak E-Devlet araç sorgulama işlemini yapabilmek için E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer E-Devlet şifresine sahip değilseniz işlem yapamazsınız. Şifre sahibi olmak için yapmanız gereken size en yakın PTT şubesine başvuruda bulunmak olacaktır. 2 TL işlem ücreti ödendikten sonra artık sizde E-Devlet şifresi sahibi olacaksınız. Daha sonra sistem sizden kimlik doğrulaması ve şifre isteyecektir. Bunları girdikten sonra ise girmeniz gereken bir diğer bilgi aracınızı plakasıdır. Bu bilgileri girdikten sonra artık araç sorgulama işleminiz yapabilirsiniz. Hiçbir kuruma gitmeden ve zaman kaybı yaşamadan E-Devlet sistemi yoluyla E-Devlet araç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?