Planlanmış bir senaryoydu, reklamdı!

Suriye'deki Türkmenlerin durumunun çok kötü olduğunu söyleyen Abdurrahman Mustafa, Kobani için çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 01.07.2015 12:55 GÜNCELLEME 01.07.2015 13:44
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, önceki akşam bir televizyon programında dile getirdiği “Kobani’de tiyatro sergilendi” söyleminin yanlış anlaşıldığını belirterek, “Kürtler mağdur olmadı demedim, demek istediğim reklam yapıldığı idi” diye konuştu.

İşte Abdurrahman Mustafa'ın sorulara verdiği çarpıcı açıklamalar;

Şu anda Türkmenlerin Suriye’deki durumu nedir?

- Durumumuz çok kötü. Tel Abyad’da Türkmen köylerini PYD boşalttı. Daha önce rejim güçleri Humus’taki Türkmenleri köylerinden etti, etnik temizleme politikası uyguladı. Hâlâ varil bombaları altında yaşayan Türkmenler var. Halep’teki Türkmenler IŞİD kontrolündeler. Şam’daki Türkmenler ise 2 yıldır rejim ablukasında ölüm kalım mücadelesi veriyorlar. En kötüsü onların durumu çünkü onlara ulaşamıyoruz.

Açıklamalarınızda Suriye’de en fazla mağdur olan grubun Türkmenler olduğunu söylüyorsunuz. Türkmenleri mağduriyet konusunda diğer gruplardan ayıran ne?

- Onları herkes destekliyor, bizim sadece Türkiye’miz var. Kürtleri bugün dünya destekliyor. Diğer grupların arkasında birden fazla devlet var. Türkmenlerin sadece bir Türkiye’si vardır. İnsani yardım sadece anavatanımızdan geliyor.

Türkiye’nin Kobani konusundaki duruşunu siz nasıl görüyorsunuz?

- Eylül’de yaşananlar sırasında Türkiye kendine yakışanı yaptı, 180 bin Kürt ve Arap kardeşimizi aldı.

‘Kobani’de tiyatro sergilendi’ dediniz. Neden?

- O söylemim yanlış anlaşıldı. Birinci Kobani’deki yani Eylül ayında orada bir Oyun oynandı. Semeresini PYD aldı zaten, dünya arkasında durmaya başladı. Bu bir mağduriyet oyunuydu. Orada bir savaş vardı ama 180 bin sivil Kürt kardeşimizi Türkiye bir günde içeri aldı. Böyle olunca bahsedildiği gibi bir katliam yaşanmadı. ÖSO ile peşmerge de orada PYD ile beraberdi. PYD yalnız değildi. Mağduriyeti en iyi biz anlıyoruz. Humus’ta iki yıl önce katliam yapılınca, bir günde 550 Türkmen öldürüldüğünde kimsenin sesi çıkmadı. Suriye’deki savaşta katliamların çoğu Türkmenler’e yönelik yapıldı. Kobani de güzel bir senaryoydu, Reklamdı. Planlanmış bir şeydi.

Türkmen mağduriyeti yeteri kadar görülmüyor diyorsunuz, bunun sebebi ne sizce?

Birincisi Türk medyası daha fazla sansayonel haberlere yer verip iç siyaseti kullanmaya çalıştı. Biz iç siyasetten uzak durmaya çalışmıştık hep. Çünkü Türkiye’nin de zarar görmesini istemiyoruz. Oradaki Türkmenleri ancak güçlü bir Türk devleti kurtarabilir. Arap medyası da bilinçli olarak diğer medyayı içeri almadı. Ölen insanlar için Türkmen demediler. Tamamen bir mezhep çatışması var gibi gösterildi ama aslında orada olan bir etnik temizlikti.

Türkmenler ne istiyor?

- Türkiye’den ve dünyadan binlerce yıldır yaşadıkları topraklarda, Suriye’de diğer unsurlarla eşit şartlarda, demokrasi altında, kendi dillerini kullanarak, kendi örf ve adetleri ile yaşamak istiyorlar. Elbet Suriye’nin diğer unsurlarının da aynı haklara sahip olmasını istiyorlar.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 8
  • İslam Devleti 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkmenler İslam Devleti saflarına geçmeli... çok geç olmadan. yoksa ÖSO-PYD tarafından yok olup gidecekler.
    Cevapla
  • FİKR-İ ALEM 8 yıl önce Şikayet Et
    Yazık kendi soydaşlarımıza sahip çıkmalıyız TÜRK üm diyen herkesimin özeleştiri yapması gerek...
    Cevapla
  • Salih AYDIN 8 yıl önce Şikayet Et
    Kim bu adam? Türkiyeden geçinen Türkmen Beyi geçinenlerden biri mi? iyi araştırın. Türkmenler arasında sevilir mi? herkesin dediğine kanmayın. Gaza gelmeyin. Fitne ateşi uyandırılmak isteniyor. Ayık olun. Kim bu adam? nereden çıktı?
    Cevapla
  • vural 8 yıl önce Şikayet Et
    kimsin sen :)) tamam adam desteksiz atıyor olabilir belki bir cisim yaklaşmıştır goradan kaçmıştır
    Cevapla
  • salih.. 8 yıl önce Şikayet Et
    bu ne panik salih kardeş..kim bu adam,nerden çıktı falan..bu haberi ve bu adamı ilk defa mı görüyorsun..o zaman sen olayları hiç takip etmiyorsun..
    Cevapla
  • baran 8 yıl önce Şikayet Et
    yorumun pkk-pyd kokuyor.sanane kimse kim söylediklerinin tamamı doğru sen ona bak
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Sen kimsin?
    Cevapla
  • sadık 8 yıl önce Şikayet Et
    Önce işid saldırıyor sonra pyd işgal ediyor işid ve pyd aynı amaca hizmet ediyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran'dan 4 ülkeye savaş ilanı gibi İsrail çağrısı! Resmen tehdit ettiler
Başkan Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile görüştü