1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

İzmir'deki yelken kulüplerinin minik optimistleri körfezde gösteri yaptı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı
GİRİŞ 01.07.2015 15:45 GÜNCELLEME 01.07.2015 15:45

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İzmir'de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan törenlerde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı pilot römorkörler su gösterisi yaptı.

İzmir'deki yelken kulüplerinin minik optimistleri körfezde gösteri yaparken gemiler de geçit törenine katıldı.

Törende konuşan Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Türkiye'nin küresel ve bölgesel boyutta çok önemli bir deniz ülkesi olduğunu belirtti.

Kabotaj taşımacılığı ile ilgili rakamlar veren Çalışkan, son 10 yıllık dönemde yolcu sayısının 123 milyondan 161 milyona çıktığını, kabotaj yük taşımalarının payının ise yüzde 5,61'e ulaştığını dile getirdi. Yaşlı gemilerin hurdaya ayrılarak yeni gemi inşası için nakdi destek, ihraç edilecek gemiler için Kredi Garanti Fonu Kefalet Desteği sağlanması, dünya denizcilik sektörüne istihdam arzı projelerine başladıklarını açıklayan Çalışkan, gençlere de denize yönelmeleri çağrısında bulundu.

Çalışkan, "Denizciliği bir kültür, bir ideal ve meslek olarak benimseyin. Farklı kültürleri tanımak, keşfetmek, yenilik ve inovasyon yapmak istiyorsanız, deniz sizi çağırıyor. Ülkemizin sahip olduğu büyük potansiyel, sizinle değerlensin. Denizci olun, dünyayı tanıyın. Ülkemizin adını duyurun, tanıtımını yapın. Gemiler inşa edin" dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ise son yıllarda Türk denizciliğinin önemli atılımlar gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Yolcu taşımacılığında denizlerin daha fazla kullanılması gerektiğine işaret eden Öztürk, "Kurulacak lojistik merkezler sayesinde limanlarımız çoklu taşıma modlarıyla ülke ulaşım ağına bağlanmalı. Bunları yapabildiğimiz ölçüde denizci millet, denizci ülke oluruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından İzmir Liman Başkanlığı önünde protokol üyeleri geleneksel halat çekme yarışması yaptı.

İzmir'deki milli sporculara plaket verilmesinin ardından deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı.

Protokol üyeleri, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin inşa ettiği Yeşil Eylül gezi teknesi ile Aytaç yelkenli teknesine binerek kısa bir tur attı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti