Başbakan Yardımcısı Arınç Mardin’de:

"Bazı büyükşehir belediyeleri tarafsız ve adaletli çalışıyor. Bazıları maalesef ideolojik saplantı içerisinde. Hiçbir çalışma yapmadan, yapılanların da sadece ideolojik ve siyasi amaçlı yapıldığının, trilyonluk kaynakların çarçur edildiğinin haberlerini alıyoruz. Kanunundaki istismar edilen bazı hususları ve boşlukları değiştireceğiz"

Başbakan Yardımcısı Arınç Mardin’de:
Başbakan Yardımcısı Arınç Mardin’de:
GİRİŞ 02.07.2015 20:03 GÜNCELLEME 02.07.2015 20:03

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı büyükşehir belediyelerinin tarafsız ve adaletli çalıştığını belirterek, "Bazıları maalesef ideolojik saplantı içerisinde. Hiçbir çalışma yapmadan, yapılanların da sadece ideolojik ve siyasi amaçlı yapıldığının, trilyonluk kaynakların çarçur edildiğinin haberlerini alıyoruz. Kanunundaki istismar edilen bazı hususları ve boşlukları değiştireceğiz" dedi.

Mardin'deki temaslarını sürdüren Arınç, beraberinde Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu ile Yeşilli Belediyesi'ni ziyaret etti.

Belediye binası önünde davul ve zurna eşliğinde karşılanan Arınç, Belediye Başkanı Hayrettin Demir ile görüşerek ilçedeki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Arınç, 14 büyükşehir belediyesine 16 daha ilave ederek bu sayıyı 30'a çıkardıklarını söyledi.

Bazı belediyelere verilen yetkilerin suistimal edildiğini ifade eden Arınç, meseleye siyasi açıdan bakmadıklarını, büyükşehirin hangi partiden seçildiğinin önemli olmadığını vurguladı.

Arınç, konuya büyükşehir belediyelerinin yapabileceği hizmetler açısından baktıklarını dile getirerek şöyle konuştu:

"Ordu'nun da dahil olmasıyla büyükşehir belediyesi sayısı 30 oldu. Bunun 18'ini kazandık. Diğerlerini de farklı partiler kazandı. Bazılarını çok az oyla kaybettik. Şimdi muhalif olsa da iktidar kanadından olsa da bazı büyükşehir belediyeleri iyi, tarafsız ve adaletli çalışıyor. Hizmet götürme noktasında bir sıkıntı olmuyor. Bazıları maalesef ideolojik saplantı içerisinde ve kendisinden olmayanları gözardı ediyor."

Büyükşehir Yasası'na değinen Arınç, belediyelerin daha fazla iş görmesi açısından çeşitli değişikliklere gidildiğini hatırlattı.

Arınç, büyükşehir belediyelerinin, köylerin mahalleye intikali ve beldelerin kapatılmasıyla daha fazla iş ve hizmet görmesini temin ettiklerini aktararak, özel idarenin bütün imkanlarının büyükşehire verildiğini, bir takım şeylerle de kadrosunun güçlendirildiğini vurguladı.

"Kanunundaki bazı hususları ve boşlukları değiştireceğiz"

"Çok büyük aksaklıklar ve kötüye kullanmalar tespit ediyoruz. Özel idare ve valilik imkanlarının tamamen kalkmasıyla, köylerin mahalleye inkılap etmesiyle bir otorite boşluğu oldu. Bu otorite boşluğunu kötü niyetli büyükşehir belediyeleri maalesef istismar etti" diyen Arınç, şunları kaydetti:

"Mardin’de olduğum için sadece Mardin Büyükşehir Belediyesi'ni kastetmiyorum. Bizim gezdiğimiz, gördüğümüz, şikayet aldığımız yerlerde Van da dahil olmak üzere büyükşehirlerle ilgili hiçbir çalışma yapmadan, yapılanların da sadece ideolojik ve siyasi amaçlı yapıldığının, trilyonluk kaynakların çarçur edildiğinin haberlerini alıyoruz. Bunların bilgileri bize ulaşıyor. Bazılarına mülkiye müfettişleriyle bazılarına da belediyeleri denetleyen imkanlarla Sayıştay da dahil olmak üzere müdahil olmaya çalışıyoruz. Kanunundaki istismar edilen bazı hususları ve boşlukları değiştireceğiz."

Arınç, belediyelerin borçları yıl sonuna kadar sıfırladıklarını aktararak, "Yüzde 40 olan kesinti daha sonra yüzde 10 olarak 2016’dan itibaren devam edecek. Yani belediyelerden hiçbir kesinti yapılmayacak. Belediyelerin içinde bulunduğu maddi sıkıntılar sebebiyle 2016 yılı ocak ayından sonra yüzde 40 kesintileri sadece yüzde 10 olarak almaya devam edeceğiz. Bu belediyelerimize bir ferahlıktır" şeklinde konuştu.

AK Parti Yeşilli İlçe Başkanlığını da ziyaret eden Arınç, daha sonra Midyat ilçesine geçti.

Midyat Belediyesinde Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu ile görüşen Arınç, belediye çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

"İmkanları kötüye kullananların yeniden ele alınması gerekiyor"

Arınç, bazı büyükşehir belediyeleriyle ilgili sıkıntılar olduğunu gördüklerini söyledi.

Seçimden önce kanunda yapılan bazı değişikliklerin ilerde kötü sonuçlar vermesinden çekindiklerini, uygulamada bazı haksızlıkların yapılmasının mümkün olduğunu gördüklerini ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

"30 il büyükşehir olunca bunu bir uygulamada görmek istedik. Seçim öncesi de bazı değişiklikler yapsaydık bu sefer de, 'bunlar seçim yatırımı yapıyor, bazı belediyeleri kazanamayacaklar, o yüzden değiştiriyorlar' diye düşünülebilir diye seçim sonrasına bıraktık" şeklinde konuştu.

Arınç, büyükşehirlerin bir kısmının, büyükşehir haline geldikten sonra her yere eşit ve adaletli bir şekilde hizmet götürmesi beklenirken bunu yapmadığına işaret ederek, sadece partisi veya taraftarlarının istekleri doğrultusunda hizmet ve yatırım yaptığını dile getirdi.

"Yeni hükümetin kurulmasının ardından büyükşehir belediyelerinden verilen imkanları kötüye kullanan, adaletsiz ve tarafgir davranışlarda bulunanların mutlaka bir şekilde düzenlenmesi, yeniden ele alınması gerekiyor" diyen Arınç, çok büyük yetkiler de verildiği için ilçe belediyelerinin bu yetkilerini kullanmaktan mahrum kaldığını, bunları düzelteceklerini aktardı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, farklı inanç gruplarına sağlanan haklara ilişkin, iki yıl önce Mor Gabriel Vakfı'na ait bazı arazilerin Süryani cemaatine iade edildiğini hatırlattı.

Süryanilerin bundan büyük memnuniyet duyduğunu anımsatan Arınç, "Tüm etnik ve dini unsurlarla bugüne kadar huzur içerisinde yaşadık. Bugün 100 bin nüfusu var Midyat'ın. Geçmişte de çok büyük bir yerdi Midyat. Tarihteki önemi ve değeri gibi Midyat’tı yeniden ayağa kaldırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Muhtarlar ve vatandaşlarla görüşen Arınç, daha sonra AK Parti Midyat İlçe Başkanlığını ziyaret etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız