Mimarlar Odası'nın binası kaçak çıktı

Mimarlar Odası’nın inkar ettiği Karaköy binasındaki kaçak belgelendi.

Mimarlar Odası'nın binası kaçak çıktı
Mimarlar Odası'nın binası kaçak çıktı
GİRİŞ 03.07.2015 09:48 GÜNCELLEME 03.07.2015 09:53
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Beyoğlu Belediyesi’nce 30 Haziran’da binada yapılan inceleme sırasında çatısına ‘kaçak restoran’ konduran Mimarlar Odası için tutanakta ‘işgalci’ tanımı kullanıldı.

MİMARLAR ODASININ KAÇAK BİNASI

Mimarlar Odası İstanbul şubesinin çatısındaki restoranın kaçak olduğunun ortaya çıkmasının ardından bu durumu ihbar kabul ederek ardından harekete geçen belediye ekipleri 2 gün süren incelemeyi tamamladı. İnceleme sırasında Mimarlar Odası’nın imar planlarına ve mevzuata aykırı birçok usulsüz işlem yaptığı ortaya çıktı.

BİNADA USULSÜZ İŞLEM

İnceleme sonrası 30 Haziran tarihli ve 2173 sayılı Yapı Tatil Tutanağı tutuldu. Bundan sonraki süreçte tutanak encümene gidecek. Ardından odaya para cezası kesilerek 1 ay süre tanınacak. Bu süre zarfından binada yapılan usulsüz işlemlerin düzeltilmemesi durumunda restoran ve binaya mühür vurulacak. Belediye tarafından tutulan tutanakta  Mimarlar Odası binası ile ilgili en çarpıcı usulsüzlük terasın büyütülerek proje aykırı restoran haline getirilmesi yer aldı.

YER İŞGALİ YAPILDI

Tutanakta şu ifadeler kullanıldı: “Yukarıda açık adresi yazılı yerde bulunan taşınmazda ruhsata esas projesi ile yapılan kontrolde, projesi hilafında; Kemankeş Cd. tarafından çatının mahya katının 350 cm yüksek yapıldığı, terasının büyütüldüğü ve üzerinin açılır-kapanır sistemle kapatıldığı, Mumhane Cd. tarafından çatı arasının yapılmayıp teras bırakıldığı ve üst katta 30 metrekare alanlı teras yapıldığı, 2. merdiven kovasının +18.5 kotundan +24.50 kotuna yükseltildiği ve kazanılan 25 metrekare taban alanının 2. katın servis alanı olarak kullanıldığı, merdiven kulesinin üstünde 1 kat yüksekliğinde klima üniteleri konulduğu, ayrıca Kemankeş Cd. cephesinde normal katlarda 30 cm, Mumhane Cd. cephesinde zemin kat ve asma katta kaldırım istikametinin taşmış olup, söz konusu yer işgali olduğundan mühürleme işlemi yapılmadan iş bu tutanak tanzim edilerek müştereken imza altına alınmıştır.”

TÜM SAVUNMALAR ÇÜRÜTÜLDÜ

‘Kaçak Oda’ haberinden sonra Mimarlar Odası savunmaya geçti. Altı dolu olmayan iddialarla hatalarını kapatmaya çalışan oda yetkilileri bir grup medyaya açıklamalarda bulundu. Ancak tüm açıklamalar belge ile çürütüldü. İskansız odanın kaçak kat çıkılarak lüks bir restorana işletmeye verildiği belgelendi. Ayrıca binanın çevresinde birden çok imara aykırı tadilat yapıldığı ortaya çıktı. Belediye ekipleri imara aykırı olan yapılan tadilatları da bir bir tespit etti. Şayet Mimarlar Odası gerekli düzenlemeyi yapmaz ise mühürleme işlemi başlatılacak.

BİNANIN ÇOĞU YERİ İMARA AYKIRI

Belediye yetkilileri binanın iskanı olmadığını da belirterek Mimarlar Odası yetkililerinin “İmar hukukuna aykırı hiçbir işlem yapmadık” açıklamasına da tepki gösterdiler. Belediye yetkilileri “Yaptığımız incelemelerde birçok imara aykırı durum tespit ettik. Mimarlar Odası başkanının yaptığı açıklamalara anlam vermek güç” dediler. Yetkililer Mimarlar Odası Başkanı “Restoranın ruhsatı var açıklaması” hakkında da “Teras kat lokal olarak görülüyor. Burası restorana işletmeye verilmiş, ellerinde bulundurdukları ruhsat lokal ruhsatı” dediler. Yetkililer Oda’nın iskanının kamuoyu ile paylaşılmasını istediler.

Kaynak: Kaan Zenginli - Star

YORUMLAR 3
  • Hancı 8 yıl önce Şikayet Et
    yananı ALLAH görür.
    Cevapla
  • Candan 8 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar iğrenç kemalist CeHaPe zihniyetinin şubesi Mimarlar ve Mühendisler odası hikaye.
    Cevapla
  • nzr 8 yıl önce Şikayet Et
    mimarlıktan başka heşeyi biliyolar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı
AK Parti’den İstanbul’a 5 yıl sonra bile icraat! İmamoğlu'nun açtığı metro Topbaş'ın eseri