Somuncu Baba türbesine ziyaretçi akını!

“Somuncu Baba” olarak bilinen, Şeyh Hamid-i Veli'nin türbesinin yanına yaptırılan külliye, Ramazan ayı nedeniyle yoğun ilgi görüyor.

GİRİŞ 03.07.2015 10:00 GÜNCELLEME 03.07.2015 10:02

Aksaray Belediyesi tarafından 2013'te yaptırılan Somuncu Baba Külliyesi, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde 7 bin evliyanın yattığını ifade ettiği Ervah Kabristanlığının yanında yer alıyor. Somuncu Baba'nın hayatının minyatürlerle 12 bölümde anlatıldığı müze ile ziyaretçilerin ibadet edebilecekleri caminin de bulunduğu külliyede, ramazan dolayısıyla ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.
Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, yaptığı açıklamada, Somuncu Baba'nın Anadolu'nun önemli değerlerinden biri olduğunu söyledi. Külliye ve türbeye, yıl boyunca Türkiye'nin birçok yerinden ziyaretçi geldiğini belirten Yazgı, özellikle Ramazan’da ziyaretlerde büyük artış meydana geldiğini aktardı. Türbeyi ziyarete gelenlerin, külliyeyi gezmeden gitmediklerini anlatan Yazgı, “külliyeye gelen vatandaşlarımız, türbede dua edip, Somuncu Baba ile ilgili birçok bilgi öğrenebiliyor” diye konuştu.

Hayatı 12 bölüm halinde anlatılıyor

Yazgı, külliyede ziyaretçiler için Somuncu Baba dönemine ait bazı gelenekleri de yaşatmaya çalıştıklarına dikkati çekerek şöyle devam etti: “Türbe ziyaretini gerçekleştiren ziyaretçilerimiz daha sonra külliyemize gelerek, Somuncu Baba'nın hayatını rehber eşliğinde 12 bölümde dinleyerek, öğrenebiliyor. Somuncu Baba'nın geçmişte yaptığı ekmek geleneğini de külliye içerisindeki fırında büyük ölçüde aslına uygun şekilde ürettiğimiz küçük ekmeklerle devam ettiriyoruz. Burada ayrıca, vatandaşların ziyaretleri anısına süs ya da hediyelik eşya alabilecekleri mekânlar var. Ziyaretçilerimize hem Anadolu'nun en önemli alimlerinden Somuncu Baba hakkında detaylı bilgi almaları konusunda yardımcı oluyor hem de manevi ortamda türbe ziyareti yapmalarını sağlıyoruz.”
 
Somuncu Baba'nın hayatıyla ilgili biyografik çalışmaları bulunan araştırmacı- yazar Mahmut Ulu da Şeyh Hamid-i Veli'nin, talebesi Hacı Bayram-ı Veli ile Kabe'ye gittikten sonra Aksaray'a yerleştiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Somuncu Baba, 1412 yılında burada vefat etmiştir. Kendisi Anadolu'nun manevi mimarlarından, mana köklerinden birisidir. Burada, türbesinin yanında ibadetlerini yaptığı çilehanesi var. Türkiye'nin birçok yerinden ziyaretçiler, buraya gelerek dualar ediyor. Ayrıca Somuncu Baba'nın türbesinin yanındaki çilehaneye girerek, o manevi ortamda bulunuyor.”
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...