Beştepe Millet Camii dualarla açıldı

Beştepe'de bulunan Beştepe Millet Camii açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan caminin 'Millet Camisi' olduğunu söyledi.

GİRİŞ 03.07.2015 12:42 GÜNCELLEME 03.07.2015 16:07
Bu Habere 112 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim medeniyetimizin en önemli maddi unsurları camilerimizdir. İnşa edilen her cami bu topraklara vurduğumuz yeni bir mühürdür. Bu mühürlerin her biri de coğrafyamızdaki tapu senetlerimizdir" dedi.

BEŞTEPE MİLLET CAMİİ

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Beştepe Millet Cami'sinin açılışına katılarak konuşma yaptı. Caminin hayırlı olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Camimiz, Beştepe Millet Camii ve Kongre Merkezi olarak bugün açılışı yapılıyor. Adı Beştepe Millet Camii. Milletimize hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

Caminin, Ankara'ya ve bölgeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, "Bu camide kılınacak namazların, edilecek duaların Allah katında kabul olmasını niyaz ediyorum. Bu vesileyle bir kez daha sizlerin, milletimizin ve tüm Müslümanların mübarek ramazan ayını ve cuma gününü tebrik ediyorum" diye konuştu.

"Allah'tan, bu mübarek günlerin hürmetine dünyanın her yerindeki Müslüman kardeşlerimizi yaşadıkları sıkıntılardan, maruz kaldıkları zulümlerden kurtarmasını niyaz ediyorum" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

HER CAMİİ BİR MÜHÜRDÜR

"Bu caminin gerek mimarisi, gerek külliye bütünlüğü içindeki konumuyla hem bölgeye, hem Ankara'ya, hem de ülkemize çok önemli katkılar sağladığına inanıyorum. Bizim medeniyetimizin en önemli maddi unsurları camilerimizdir. İnşa edilen her cami bu topraklara vurduğumuz yeni bir mühürdür. Bu mühürlerin her biri de coğrafyamızdaki tapu senetlerimizdir. Bir dönem maalesef her alanda olduğu gibi cami inşaatlarında da Allah'ın insanlara bahşettiği en güzel vasıflardan biri olan estetik anlayışını kaybetmiştik. Sadece dört duvardan, sadece toprak ve beton yığınlarından ibaret köyler, kasabalar, şehirlerle birlikte camiler de inşa etmiştik. Hamdolsun, büyük bir mücadele sonunda biz yeniden tarihimizin, kültürümüzün kadim mimari anlayışını, yeni bir sentezle, yeni bir yorumla ihya etmeyi, ayağa kaldırmayı başardık. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin, tüm ana ve yardımcı binalarıyla işte bu mimari anlayışın en seçkin, en ihtişamlı örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Bizim ibadet mekanlarımızın büyüklüğü ve güzelliği, bu binaların yükseldikleri beldelere kattıkları anlam sebebiyledir."

Erdoğan, "Bugün nerede bir kubbe, bir minare varsa biliyoruz ki orası Müslüman yurdudur. Şehadetleri dinin temeli olan ezanlar, işte o minarelerden yükselir. Günde beş vakit namaza işte o kubbelerin altında durulur. Bu bakımdan camilerimizin büyüklüğü ve güzelliği, bizim için ancak iftihar kaynağıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nasıl İstanbul deyince yedi tepesindeki yedi cami aklımıza geliyorsa inşallah Ankara'yı da aynı özelliğe kavuşturuyoruz. Bunun gayreti içindeyiz. İşte Kocatepe ve Beştepe. Daha sonra bunu takip edecek olan diğer eserlerimiz" diye konuştu.

"Müslümanlar, yaşadıkları sıkıntılardan Allah'ın izniyle kurtulacaklardır"

Birlik, beraberlik, dayanışma, yardımlaşma ve infak ayı olan Ramazan'ın ortasına gelindiğini anımsatan Erdoğan, bu mübarek ayı hem bireysel, hem de toplum olarak en güzel şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Ancak Türkiye'nin çevresinde bambaşka bir manzaranın olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bilhassa da Suriye ve Irak'taki kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntılar, Mısır'da yaşanan sıkıntılar, maruz kaldıkları zulüm tüm şiddetiyle devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde çeşitli ülkelerde canlı bomba ve silahlı baskın eylemleri gibi yine bu mübarek günlerin mesajına tamamen ters hadiselere şahit olduk. Uzak coğrafyalarda orucun ve namazın dahi yasaklandığı yerlerde hayat mücadelesi veren kardeşlerimizin olduğunu biliyoruz. Müslümanların, ilk kıblemiz Kudüs'e sokulmak istenmediği günler yaşıyoruz. Afrika'da açlığın, sefaletin, yokluğun, hastalığın pençesinde kıvranan kardeşlerimizin olduğunu bilerek, iftarımızı, sahurumuzu yapmak bize ağır geliyor. Yerinden yurdundan edilmiş, tüm hayatı altüst olmuş kardeşlerimizin bir kısmını biz ülkemizde misafir ediyoruz. Bir kısmı başka yerlere sığınmış durumda. İnşallah camilerimizde, evlerimizde yapılan ibadetlerin ve bu noktada bütün kardeşlerimin yaptıkları duaların bereketiyle tüm Müslümanlar, yaşadıkları sıkıntılardan Allah'ın izniyle kurtulacaklardır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu millet güçlü olursa diğer kardeşlerimize de mutlaka faydası olacaktır. Ama biz zayıflarsak, karşılaşacağımız felaket inanın bana diğer kardeşlerimizinkinden daha büyük olur" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, cami hakkında bilgi verdi

Konuşmasında cami ile ilgili bazı teknik bilgileri de veren Erdoğan, caminin oturumunun 5 bin 177 metrekare olduğunu, bodrum, namaz katı ve mahfil katından oluştuğunu, ana kubbe ve dört yarım kubbe ile örtülü bulunduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yarım kubbelerin bitiminde her birinde iki şerefe olan, yüksekliği yaklaşık 60 metreyi bulan dört adet minare mevcuttur. Ana kubbe iç çapı, yaklaşık veriyorum rakamları, 21 metredir. Ana kubbenin zeminden yüksekliği içten yaklaşık 30 metredir. Yarım kubbelerin iç yarı çapı, yine yaklaşık veriyorum, 8 metredir. Cami girişindeki taç kapı, 2 metre 80 santim genişliğindedir. Açılır bölümü 3 metre 75 santim olan ve toplam 6 metre 75 santim doğrama yüksekliğine sahip olan kapı, mermer kaplama ve metal süslemelerle oluşturulmuştur. Karşılama yazısı olarak Rad Suresi 24. ayet ile taçlandırılmıştır."

Camiye engellilerin girişi için rampa düzeniyle yan girişlerin oluşturulduğunu belirten Erdoğan, istenirse bayanların da ayrı olarak bu bölümden giriş yapabileceklerini kaydetti.

Binada, namaz alanı ve abdesthanelere dikey ulaşımı sağlayan iki adet asansörün mevcut olduğunu aktaran Erdoğan, "Abdesthaneler, bodrum kat, zemin kat, birinci kat olmak üzere 6 bölüm halinde düzenlenmiştir. Toplam abdesthaneler, 138 kişiye aynı anda hizmet verebilmektedir" dedi.

"Ayetlerde devlet, adalet, hak mesajları..."

Zemin katta yönetim bölümü, imam odası ve sohbet odasının da yer aldığını ifade eden Erdoğan, namaz alanı içerisinde müezzin mahfili, mihrap, minber, vaaz kürsüsünün bulunduğunu, aynı anda yaklaşık 3 bin kişi namaz kılabilecek şekilde düzenlendiği bilgisini verdi.

Camideki bütün hat projelerini hat sanatçısı Hüseyin Kutlu'nun, grafik ve tezyinatın tatbikatını ise nakkaş Semih İrteş'in yaptığına işaret eden Erdoğan, "Camideki hat sanatında ayetler devlet, adalet, hak, doğruluk mesajları üzerine seçilerek tanzim edilmiştir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin, arazi içerisindeki diğer yapılarla uyum içerisinde, Selçuklu ve Osmanlı mimarlık tarihinin bir sentezi olarak, yerleşkedeki kütlesel bütünlüğü tamamlayacak ve kıble aksını vurgulayacak şekilde yerleştirildiğini kaydetti.

Yan cephelerde ve kubbelerde kullanılan bol miktarda pencereyle, iç mekanda doğal ışığın gücü kullanılarak manevi bir atmosfer sağlanması amaçlandığını aktaran Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"İbadet edenleri dış dünyadan yalıtmak ve iç atmosfere zenginlik vermek amacıyla cami pencereleri çepeçevre vitraylarla kaplandı. Üzerinde bulunan ince Selçuklu desenlerinin detaylarıyla stilize edilmiş tasarımıyla taç kapısı ibadete gelenleri iç mekana doğru yönlendiriyor. Girişin iki yanında uzanan geniş saçaklar altından son cemaat alanına açılan çok sayıda kapı, yapının meydanla bütünleşmesini sağlıyor. Geniş saçaklarla yarı kapalı hale getirilen giriş terası, dinlenme, bekleme, ibadet gibi amaçlar için meydanla beraber kullanılabiliyor. Cami girişinde taç kapının ardındaki küçük kubbe, cemaatin bir sonraki mekan olan ana ibadet alanına geçişe hazırlıyor. Caminin iç mekanı kubbeli ve kemerli kısımların birbirine bağlanışındaki oranlar, iç içe mekanlarıyla bu mekanları belirleyen sıvalı, ahşap ve mermer kaplamalı farklı duvar yüzeyleriyle etkileyici bir atmosfer oluşturuyor."

Hat sanatı ve içeriğindeki mesajlarla minber ve kürsünün tasarım bütünlüğünün cemaatin dikkatini kıbleye yönlendirdiğini ifade eden Erdoğan, "Mihrap üzerindeki yarım kubbeyle bütünleşerek ibadet alanının tümünü kucaklıyor ve hemen karşımda, sizlerin de arkasında Kongre Merkezi'nin inşaatı devam ediyor. İnşallah yıl sonuna kadar Kongre Merkezimizin bu inşaatını da tamamlayıp, bundan böyle özellikle bakanlıklarımız olsun, kamu kurumlarımız olsun tüm toplantılarını burada rahatlıkla yapabilecek" diye konuştu.

Caminin kıble kısmında, çok amaçlı salonların olduğu bir merkezin yer aldığını anlatan Erdoğan, bu merkezin hemen sağ tarafında, 5 milyon cilt eser alabilecek şekilde en ileri teknolojiye sahip Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin şuanda projelerinin bittiğini kaydetti.

Erdoğan, "Ondan sonra onların inşaatına başlayıp en geç 1,5- 2 yıl içerisinde oralar da bitecek ve böylece Cumhurbaşkanlığı Külliyesi tamamlanmış olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını tamamlamasının ardından, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez tarafından dua okundu. Dua sonrasında Erdoğan ve beraberindekiler kurdele keserek, caminin açılışını gerçekleştirdi. Bu sırada vatandaşlar da tekbir getirdi.

Açılışa katılanlar daha sonra Beştepe Millet Cami'sinde cuma namazı kıldı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 112
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    emeği geçenlerden allah razı olsun
    Cevapla
  • SÜVARİ 8 yıl önce Şikayet Et
    ELHAMDÜLİLLAH Allah razı olsun
    Cevapla
  • asman 8 yıl önce Şikayet Et
    onlar konusur Erdogan yapar
    Cevapla
  • hepiniz müslümansınız. 8 yıl önce Şikayet Et
    cami harika ve orantılı
    Cevapla
  • ayşe 8 yıl önce Şikayet Et
    elhamdülillah bu günleri gördük...........
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?