Aydın'da domates üreticileri sıkıntılı

Aydın'da hava şartlarının domates üretimine büyük zarar verdiği, fiyatların düşmesi nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğu bildirildi

Aydın'da domates üreticileri sıkıntılı
Aydın'da domates üreticileri sıkıntılı
GİRİŞ 03.07.2015 15:14 GÜNCELLEME 03.07.2015 15:14

Aydın'da hava şartlarının domates üretimine büyük zarar verdiği, fiyatların düşmesi nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğu bildirildi.

İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2015 yılının domates üreticileri için zor bir yıl olacağını söyledi.

Yoğun yağış nedeniyle üreticilerin ekime geç başladığını, ürünün az ve hastalıklı olduğunu belirten Kaykı, fiyatların da bekledikleri oranda olmadığını dile getirdi.

Ürünün az olması nedeniyle fiyatta artış beklentisi taşıdıklarını ancak bunun gerçekleşmediğini ifade eden Kaykı, şunları kaydetti:

"Şu anda domatesin kilogramı 50 kuruştan satılıyor. Burada 50 kuruş olan domates, İstanbul'da 2-3 lira. Ayrıca domateslerde güneş yanığı ve mantar hastalığı da var. Üreticilerin ilaç parasını dahi zor ödeyebileceğini düşünüyoruz. Bu şekilde giderse Aydın'da domates ekimi durma noktasına gelir. "

- "Yağışlardan dolayı ürün kaybı yaşıyoruz"

İncirliova'da 20 yıldır domates üretimi yaptıklarını belirten 35 yaşındaki Murat Şayık, domatesteki sıkıntının hava şartlarındaki düzensizlikten kaynaklandığını söyledi.

Domatesin kasasını 2 liradan satmaya başladıklarını ifade eden Şayık, yıllardan beri ilk defa bu kadar büyük oranda hastalıklar karşı karşıya kaldıklarını aktardı.

Şayık, "Yağışlardan dolayı ürün kaybı yaşıyoruz. Kalite bozuldu. Geçen yıla oranla yüzde 30 gibi ürün kaybımız var. Domatesleri salçalık olarak 25 kiloluk kasalarda 2 liraya satıyoruz. En iyi domatesin kilogramı 50 kuruşa ancak satılabiliyor" diye konuştu.

Hastalık nedeniyle domateslerin bir bölümünün kırmızı, diğer yanının ise beyaz renkte olduğundan yakınan Şayık, yetkililerden yardım istedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı