Kiraz para etmeyince ağaçları kestiler!

Muğla'nın Fethiye ilçesinde kirazın ucuz olmasına tepki gösteren çiftçiler, kiraz ağaçlarını motorla kesmeye başladı.

Kiraz para etmeyince ağaçları kestiler!
Kiraz para etmeyince ağaçları kestiler!
GİRİŞ 03.07.2015 17:25 GÜNCELLEME 03.07.2015 17:25
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Kiraz bahçeleriyle ünlü Fethiye’nin Nif Mahallesi'nde çitçiler dertli. Pazarda kilosu 5 TL'den 2 TL'ye kadar düşen kirazı, tüccarlar üreticiden 1 TL’ye alıyor. Günlük işçinin ücretini ödemekte zorlanan çiftçiler, kirazlarını ağaç motorlarıyla kesip, kestikleri ağaçlardaki kirazları da su kanallarına döküyor.
Nif Mahallesi Kirazlı Sokağı'nda yaşayan kiraz üreticisi Soner Yiğit, tüccarların kirazı 1 liradan alıp 4 liraya sattıklarını söyledi. Yiğit, “Tüccarlar bizim ürettiğimiz kirazlarla bizden 4-5 kat para kazanıyorlar. Ziraatçılara borcumuzu ödeyemez hale geldik. Her çiftçinin 8 bin TL gübre ve ilaç borcu var. Ama bu sene 5 bin liradan para kazanacağımızı sanmıyoruz. Daha büyük sorunumuz TARSİM kirazlara Yüzde 30’dan kayıp vermiyor. Ama kirazın yüzde yüzü çöpe gidiyor. En azından yüzde 70-80 TARSİM’den zayiat beklerdik. Maalesef bu da gerçekleşmedi” dedi.

Fiyat düşüklüğünün dış politikalardan kaynaklandığını savunan Yiğit, “Rusya’nın kiraz almaması birinci sorun. İkinci sorun ise tüccarların kendi aralarında anlaşıp bizden kirazları 1 TL’den almaları. Ağaçlarımın hepsini keseceğim. 16 dönüm kiraz bahçem var. Tamamı seneye dümdüz olacak. Daha sonra da dedelerimizin yaptığı iş olan buğdaycılığa, darıcılığa geri döneceğiz. Kirazın fiyatı 5 lira. Ama burada hiç kimse arabasına kirazları yükleyip pazarda satamıyor. Çünkü pazarcı belgesi, ÇKS belgesi gibi belgeler olmadığı için zabıta bizi günlük başında yakalıyor. Siyasiler diyor ki ‘aracıyı kaldıracağız.’ Sen beni Üzümlü’den Fethiye’ye geçirtmiyorsan nasıl aracıyı kaldıracaksın? Bunların gündeme gelmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“AĞAÇLARINI KESTİKTEN SONRA BUĞDAY EKMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Kiraz üretiminden para kazanamadıklarını belirten Fatma Sazak da, “Kirazlarımız para etmiyor. İşçi bulamıyoruz. İşçinin günlüğü 60 TL. Kirazın kilosu 1 TL, işçinin maliyeti 60 TL. Bu bize yetmiyor. Ben gelen işçinin ayrıca yemeğini, yol parasını da veriyorum. Nerden baksanız 60 TL olan maliyeti 70 TL’yi buluyor. Kiraz ağaçlarını kestikten sonra buralara buğday ekmeyi düşünüyoruz. Hiç değilse ekmeğimizi yiyeceğiz. Tek çaremiz bu. Gün geçtikçe fiyatlar daha çok düşüyor” diye konuştu.

“BU SENE KAZANDIĞIMLA BU BORCU ÖDEME DURUMUM KESİNLİKLE YOK”

Nif’te kiraz alımı yapan sadece iki tane tüccar olduğunu söyleyen Sezai Sazak ise “Buraya iki tüccar geliyor. İkisi aralarında anlaşmışlar. Bu yüzden kirazımızı para ettiremiyoruz. Biz çok mağdur durumdayız. Tarım Kredi Kooperatifine 12 bin TL borcum var. Bu sene kazandığımla bu borcu ödeme durumum kesinlikle yok. Bahçem sigortalıydı. Sigortacılar geldi. Yüzde 40 rapor verip gitti. Yüzde 80 vereceklerini umuyorduk aslında dolu yarasından ya da dondan dolayı. Ama yüzde 40’tan fazla vermediler. Bu yüzdende mağduruz. Bize bir işçinin günlüğü yemeği, arabasıyla getirmesi derken 80 TL’yi buluyor. Bir işçi ise 60 kilo kiraz topluyor. Zaten kendisi 60 TL’ye çalışıyor. Yani işçinin çalıştığı ücreti dahi karşılayamıyoruz” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 17
  • Bilecikli 8 yıl önce Şikayet Et
    Bizler de nar üreticisiyiz,narın kilosu 75 kuruştan gidiyor işçi parası gübresi v.s kazanmıyor ama yinede Allah bereket versin diyoruz.Günahtır ağaçları kesmeyin he birde tavsiyem Bilecik İnhisar narı yiyinn.
    Cevapla
  • ciftci 8 yıl önce Şikayet Et
    çiftçiler kooperatifleşmeli, esnaf kooperatiflerle irtibat kurmalı
    Cevapla
  • meyhanli 8 yıl önce Şikayet Et
    direkt satıcılara ulaşın başta Pazarcılar a
    Cevapla
  • cCc AKP cCc 8 yıl önce Şikayet Et
    Dereye eylem olsun diye dökeceginize fakirlere verin de sevap isleyin.
    Cevapla
  • Alper 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben de vişne üreticiyim ama ürettiğimiz para etmiyor ve aracılar bu işten para kazanıyor ama çiftciye 4 tlye mazot satan devlet aracılardan 5 kuruş olsun vergi almıyor yani her şey kayıt dışı.Böyle bir devlet yapısı olmaz,kazanandan vergi alma,işin kolayına kaçarak akaryakıttan sigaradan vs vergiyi topla,devlet bürokrasisi bol maaş ve makam arabalarındea lüx konutlarda hayat sürsün.Bir gün duvara toslayınca çok geç olaçak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak