İznik Gölü'ndeki bazilikada su altı arkeoloji çalışması başlatıldı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: - "Buranın plan ve projeleri çıkartılacak, çevresinin araştırması yapılacak. Bazilikadan başka çevresinde ne gibi yapılar var, 25 kişilik ekip burada çalışıyor. Bizim hedefimiz burada dünyanın ilgisini çekecek güzel bir eser oluşturmak"

İznik Gölü'ndeki bazilikada su altı arkeoloji çalışması başlatıldı
İznik Gölü'ndeki bazilikada su altı arkeoloji çalışması başlatıldı
GİRİŞ 03.07.2015 18:29 GÜNCELLEME 03.07.2015 18:29

Bursa'nın İznik ilçesinde, İznik Gölü'nün 20 metre açığında 1,5- 2 metre derinlikte bulunan Roma dönemine ait bin 600 yıllık bazilikada, su altı arkeoloji çalışması başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden uzman ekipler tarafından yürütülen çalışma ile bazilikaya ilişkin ayrıntılı bilgi edinilmesi amaçlanıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin İznik'te başlattığı, "Tarihi Kültürel Mirası Tespit ve Havadan Fotoğraflama Çalışmaları" sırasında çekilen görüntülerde tesadüfen fark edilen ve M.S. 740 depremindeki çökmenin etkisiyle göl sularına gömüldüğü tahmin edilen bazilikanın bulunduğu bölge, ilk etapta kıyıdan sac levhalarla kapatıldı.

UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden 25 kişilik dalgıç ekibinin su altında çekmeye başladığı görüntüler anında kaydedilirken, bazilika ve bazilika çevresindeki olası tarihi kalıntılara ilişkin ayrıntılı bilgiler kayıt altına alınıyor. Bu çalışmalar kapsamında elde edilen bilgiler ışığında, bazilikanın turizme kazandırılması için çalışmalar yapılacak.

UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bazilika ile ilgili çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Altepe, Kültür ve Turizm Turizm Bakanlığından aldıkları yetkiyle Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda çalışma ekibini kurduklarını belirterek, bakanlığın yetki verdiği Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığındaki UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünün çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Ekiplerin şu anda gölün içinde su altında çalışma yürüttüklerini, yapılan tespit ve ölçümleri kayıt altına alındığını anlatan Altepe, şunları kaydetti:

"Buranın plan ve projeleri çıkartılacak, çevresinin araştırması yapılacak. Bazilikadan başka çevresinde ne gibi yapılar var ,25 kişilik ekip burada çalışıyor. Bizim hedefimiz burada dünyanın ilgisini çekecek güzel bir eser oluşturmak. Zaten elimizde çok değerli bir eser var, 1600 yıllık bir eser tüm dünyanın ilgisini çekmiş ve dünya gündeminde olmuş bir eser. Buraya da öyle bir proje gerçekleştirelim ki herkes bu projeyi görmeye gelsin herkes bu kiliseyi görmeye gelsin. Gölün içinde alt kattaki bir ada gibi insanlar girip gezebilsin. Bizim düşüncemiz maliyeti ne olursa olsun bunu karşılamak istiyoruz. Sonuçta İznik'in gerçek anlamda bir dünya mirası ve cazibe merkezi olmasını sağlamak için şu an bununla ilgili her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız."

Bölgedeki detayların kısa zamanda ortaya çıkacağını, bu doğrultuda bir proje hazırlayacaklarını ifade eden Altepe, "Böylelikle İznik'in uzun yıllardır hayalini kurduğu turizm kenti olması yolundaki en büyük katkıyı sağlayacak bir proje olacak. Bizler de bunun heyecanını yaşıyoruz en kısa zamanda bitirmek ve ziyarete açmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Bu arada, bazı vatandaşlar bölgenin sac levhalarla kapatılmasına tepki gösterdi.

İznik Gölü'nde, su içinde tespit edilen ve bin 600 yıllık olduğu tahmin edilen bazilika, bu alanda otorite kabul edilen Amerikan Arkeoloji Enstitüsünce "2014 yılının dünyadaki en önemli 10 arkeolojik keşfinden biri" gösterilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
Alçakça anlaşmayı duyurdu!