Başbakan Davutoğlu canlı yayında

Başbakan Davutoğlu : (2)

Başbakan Davutoğlu canlı yayında
Başbakan Davutoğlu canlı yayında
GİRİŞ 03.07.2015 21:47 GÜNCELLEME 03.07.2015 21:47

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "HDP ile koalisyonu şu aşamada makul görmüyoruz. Onlar da tavırlarını o kadar net, katı şekilde koydular ki bir koalisyon tablosu içinde olacaklarını sanmıyorum" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Kontv'de canlı yayınlanan "Selçuklu Belediyesi ile İftara Doğru" programında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinin ardından, oy kaybı yaşadıkları illere ilişkin çalışma yaptıklarını söyledi.

Oy kaybında birçok etkenin olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Doğu ve Güneydoğu'daki bir takım baskılar, tehditler ve seçim sonrasıyla ilgili duyulan kaygılar... HDP, barajı geçemezse, 'şöyle olur böyle olur' gibi ortaya çıkan tablolar. Şimdi bunu anlamaya çalışıyoruz. Bütün illerimizle ilgili tek tek araştırma yapıyoruz. 'Nerede, niçin oy kaybettik' bunları ortaya çıkarmaya çalışacağız" diye konuştu.

Koalisyon görüşmelerinde HDP ile bir araya geleceğinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, siyasi nezaket ve ortaya çıkan tablo gereği yüzde 13 oy alan bir partinin yok sayılmasının mümkün olmadığını aktardı.

Bütün partilerle görüşeceğini anlatan Davutoğlu, üç haftadır partisinin her kademesiyle ve milletvekilleriyle istişarede bulunduğunu ifade etti.

Davutoğlu, partisinin temayülüne aykırı bir tutum içerisinde olmayacağına dikkati çekerek, "HDP'den görüş almayacağız anlamına gelmez. Oturulur, konuşulur. Onların ne diyeceğine bakarız, yeni siyasi tabloda onlara söyleyeceklerimiz vardır. Onların söyleyeceği anlamlı bir şey varsa alır, onu değerlendiririz. Ama nihai aşamada tabanımızın ve teşkilatlarımızın temayülü de bizim için önemlidir. HDP ile koalisyonu şu aşamada makul görmüyoruz. Onlar da tavırlarını o kadar net, katı şekilde koydular ki bir koalisyon tablosu içinde olacaklarını sanmıyorum" şeklinde konuştu.

"Resmi talimatla yapılmış görüşmeler değildir"

7 Haziran seçimlerinden sonra farklı partilerdeki milletvekillerinin kendi aralarında görüşmelerinin olabileceğine değinen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Koalisyon görüşmeleri ancak ben görev aldığım zaman başlar. Herhangi bir arkadaşa, 'bizim ağzımızdan müzakere edin' demedim. Ama bir arkadaşımızın bir başka partiden dostu varsa, oturup sohbet etmişlerse bu doğaldır. Kimse duvar örmüyor. Bu tür görüşmeler olmuştur. Bu görüşmeler resmi talimatla yapılmış görüşmeler değildir."

Seçim güvenliğine ilişkin soruya ise Davutoğlu, bu konuda çok ciddi güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiği şeklinde cevap verdi.

Davutoğlu, seçim güvenliği konusunda bazı eksiklik ve aksaklıkları gördüğünün altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seçim Kanunu bazı uygulamalara izin vermiyor. YSK, bizim eklediğimiz bazı talepleri 'yasaya uygun olmadı' diyerek, zamanında uygun görmemişti. Çok uzak bir köyde baskı uygulamak mümkün. Ama seçimlerde ilçelerde oy verilirse ve sandıklar karışsa, kimse kimin hangi oyu kullandığını takip etme imkanına sahip olmayabilir. YSK, 'bu yasal olarak mümkün değil' dedi. Bunların düzenlenmesi lazım. Her vatandaşın vicdanıyla karar vermesi lazım. Bunların hepsi gözden geçiriliyor. Ciddi bir şekilde bunlar üzerinde çalışıyoruz."

Meclis Başkanlığı seçimi

Koalisyon görüşmelerinde hangi partiyi kendisine yakın gördüğü yönündeki soruya Davutoğlu, şöyle cevap verdi:

"Sayın Bahçeli ile sayın Kılıçdaroğlu'nu hızlı trene alalım, Ankara-Konya arasında bu işi bitiririz. Bu işin latifesi ama nihayetinde AK Parti karşıtlığı üzerine kurulan siyasetin tutmadığı ortaya çıktı. Böyle bir blok anlayışından... Meclis Başkanlığı seçimi AK Parti'nin bir başarısıdır. Onların siyaseti tutmadığı için değil. AK Parti grubu firesiz, istikrarlı çizgisini sürdürdü. Perde gerisinde hiçbir müzakereye girmedik. Bunu ben kategorik olarak reddettim. O kadar sakin, o kadar ilkeli bir siyaset takip ettik ki karşı taraftakiler telaşla, adil davranmaya doğru yöneldiler. Bizim yapmak istediğimiz ve hedefimiz belliydi. Sakin, ilkeli ve tutarlı bir tavır sergiledik. Bugün aldığımız netice bu tavrın bir sonucuydu. Kılıçdaroğlu her gün bir formülle geldi. Bahçeli her gün bir şeyi reddederek yoluna devam etti. HDP zaten başka alanlara çekti konuyu. Ne yaptığımızı ve ne yapacağımızı biliyoruz. İnşallah sonunda hayır olacak."

Suriye sınırındaki hareketlilik

Davutoğlu, "Türkiye'den Suriye'ye yönelik askeri harekat olacak mı?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"(Türkiye, Suriye'ye hemen fiili müdahale edecek ve girecek) diye bir beklenti doğru değil. Ama Türkiye, Suriye'den gelebilecek herhangi bir tehdide karşı da müteyakkız durumundadır. Son dönemdeki hareketlilik, teyakkuz halinin hareketliliğidir. Daha çok olabilecek bir oldu bittiye ya da Türkiye'yi tehdit edebilecek bir tehlikeye karşı hazır olmaktır. 'Hazır ol cenge istersen sulhu salah' demiş atalarımız. Cenk etmeyi ve savaşı istemeyiz. Ama etrafımızda birçok savaş cereyan ediyorsa bunlar karşısında da 'ya onlar orada bize bulaşmaz' diye rehavet içine giremeyiz. Her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Suriye'de en çok tehdit içerenler; terör örgütü DAEŞ, Suriye'deki rejim ve bunlardan istifade eden, kendine alan açmak isteyen PKK destekli PYD. Hepsini masamızın üzerinde, göz önüne almamız lazım. Özgür Suriye Ordusu, yani ılımlı muhalefet son dönemde ciddi kazanımlar sağladı. Bugünlerde Halep'te rejim önemli mevziler kaybediyor. Ümit ederiz ki bir an önce Suriye halkının dediği olur, hak ettiği ve özgürlüklere dayalı rejime kavuşur."

(Bitti)

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti