ÖSYM kontenjanları 2015 LYS tercih kılavuzu

ÖSYM 2015 üniversite tercih kılavuzu ve robotu burada. LYS tercih kılavuzu ÖSYM kontenjanları 2015 bu sayfada sizlerle

ÖSYM kontenjanları 2015 LYS tercih kılavuzu
ÖSYM kontenjanları 2015 LYS tercih kılavuzu
GİRİŞ 07.07.2015 09:23 GÜNCELLEME 07.07.2015 09:23

ÖSYM üniversite kontenjanları,2015 tercih kılavuzu ve robotu haber7.com'da. 2015 ÖSYM üniversite tercihi yapacak adaylar için 2015 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzunu internet sitesinde yayımladı.LYS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih maratonu için harekete geçen adaylara ön bilgi vermek amacıyla yayımlanan kılavuzda, hukuk fakültelerinin puan türü ve başarı sıralarına yer verilmedi. Bunun nedeni hukuk fakültelerinin bu yıldan itibaren farklı puan türü ile (TM-2 yerine TM-3) öğrenci alacak olması.ÖSYM 2015 LYS tercih robotu, LYS tercih kılavuzu, üniversite taban ve tavan puanları burada. 2015 LYS sınav sonuçları ve tercihlerle ilgili merak edilen tüm detaylar soru cevaplar,tercihlerle ilgili altın öneriler ÖSYM'den gelen son dakika en yeni bilgiler ve uzman görüşleri haberimizde.

2015 LYS SONUÇLARI 

LYS SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM'DEN SAHTE HESAP UYARISI

2015 LYS soru ve cevaplarının açıklanmasının ardından üniversite adayları LYS sonuçlarınının bugün açıklamasını beklerken henüz ÖSYM'den bir açıklama gelmedi.


ADAYLARA UYARI

ÖSYM Başkanlığı'nın Twitter hesabından LYS sonuçlarını bekleyen adaylar için bir uyarı yapıldı.

ÖSYM, adayları osym.gov.tr dışında bir siteye giriş yapmaması ve kimlik bilgilerini paylaşmaması konusunda uyardı.

Zorlu bir sınav maratonunu geride bırakan adayları, puanların açıklanmasının ardından üniversite tercihlerini belirleyecek.

LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar sınav sonuçlarını, kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin ''http://sonuc.osym.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.

LYS soruları ve cevapları yayınlandı

 

2015-LYS kapsamında uygulanan fen bilimleri ile edebiyat-coğrafya sınav sorularının yüzde 20'sini internet sitesinden paylaştı - Bu sınavların tüm soruları ise ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'nden 10 gün süreyle sadece sınavlara başvuran adayların erişimine açıldı. 

Lisans Yerleştirme Sınavları'nın son oturumu edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3) sona erdi. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da tek oturumda yapılan sınavın sona ermesiyle bu yıl düzenlenen tüm LYS'ler tamamlandı.
 
Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınav, 2 bin 532 binada gerçekleştirildi. Sınava, 772 bin 735 aday başvuru yapmıştı. Sınav tek oturumda uygulandı ve 120 dakika sürdü.
 
LYS-3'te, Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi yer aldı.

DUYURU (21 Haziran 2015)

2015-LYS: Fen Bilimleri ve Edebiyat-Coğrafya Sınavının Temel Soru Kitapçıklarında Yer Alan Soruların % 20’sinin Yayımlanması ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden Adayların Erişimine Açılması

2015-LYS kapsamında uygulanan Fen Bilimleri (2015-LYS2) ile Edebiyat-Coğrafya (2015-LYS3) Sınavı  tamamlanmıştır.

2015-LYS2 ve 2015-LYS3’te yer alan her bir test için test sorularının tamamından rastgele seçilen % 20’si “Temel Soru Kitapçıkları” adı altında, hiçbir telif bedeli talep edilmeksizin aşağıda belirtilen tarih ve saatte ÖSYM’nin İnternet sitesinden kamuoyunun erişimine açılacaktır. Yayımlanan % 20 dışında kalan diğer sınav sorularının telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiçbir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal yollara başvurulacaktır.

Sınav sorularının tamamı ise ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminden 10 gün süreyle sadece ilgili sınava/sınavlara başvuran adayların erişimine açılacaktır. İlgili sınava/sınavlara başvuran adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden TC Kimlik Numaraları ve kişisel şifreleri ile başvurmuş oldukları sınavın/sınavların sorularının tamamına erişebileceklerdir.

ÖSYM’nin İnternet sitesinden yayımlanan “Temel Soru Kitapçıkları” basın yayın organları tarafından, telif hakları ÖSYM’de saklı kalmak kaydıyla, herhangi bir telif hakkı bedeli ödenmeksizin kullanılabilecektir. “Temel Soru Kitapçıkları” adı altında ÖSYM’nin İnternet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık Merkezimize ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bir bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde, paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemler başlatılacaktır.

Kamuoyuna ve adaylara duyurulur.

LYS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM Başkanı Demir, LYS 2015 sonuçlarının ne zaman açıklanacağına ilişkin sorulara yanıt verdi:

"Sınav sonuçlarını açıklarken süre konusunda sürpriz yapmak gibi bir iddiamız yok. Önemli olan, sağlıklı şekilde sonuçları üretelim. Çünkü sürprizin kurumsal açıdan maliyeti şu; sabaha kadar kişileri çalıştırmak zorundasınız, yorgun bir şekilde hata yapma riski olabiliyor. Dolayısıyla süreyi öne çekme konusunda çok özel bir gayretimiz olmayacak. Ama makul bir süre içinde açıklamaya çalışacağız."

ADAYLAR SINAV SONUÇLARINI BU ADRESTEN ÖĞRENECEK
 

Adaylar sınav sonuçlarını, kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin ''http://sonuc.osym.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek

LYS MF PUANLARI

MF-1: Matematik ağırlıklı temel bilim programları. Matematik, finans matematiği, matematik öğretmenliği, astronomi ve finans bilimleri gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. Bu puan için en fazla puan yüzde 26 ağırlık ile matematik sorularında. Bunu yüzde 13 ile geometri, yüzde 10 ile fizik, yüzde 6 ile kimya, yüzde 5 ile biyoloji izliyor.

MF-2: Fen ağırlıklı temel bilim programları. Fizik, fizik öğretmenliği, kimya, biyoloji gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. En yüksek getiri yüzde 16 oranıyla matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 12’şer ile kimya ve biyoloji, yüzde 7 oranıyla geometri sorularında.

MF-3: Tıp, diş hekimliği, eczacılık, genetik gibi sağlık programları tercih edilecek. En yüksek puan getirecek sorular yüzde 15 ile biyoloji, yüzde 14 ile kimya, yüzde 13 ile fizik ve matematik, yüzde 5 ile geometri.

MF-4: Mühendislik ve teknik programlar tercih edilecek. En yüksek puanlar yüzde 22 ile matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 11 ile fizik sorularından gelecek.

LYS TM PUANLARI

TM-1: İktisat, işletme, istatistik, ekonometri, maliye gibi programları tercih edebileceksiniz. En yüksek puanı yüzde 25 ile matematik ve yüzde 18 ile edebiyat sorularından alacaksınız.

TM-2: Kamu yönetimi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi programları tercih ed erken eşit katkı yüzde 22 oranıyla matematik ve edebiyat sorularından gelecek.

TM-3: Hukuk, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi bölümler tercih edilecek. En yüksek katkı yüzde 25 oranıyla edebiyat sorularından gelecek.

LYS TS PUANLARI

TS-1: Reklamcılık, coğrafya, iletişim, medya ve iletişim gibi programlar tercih edilebilir. En yüksek katkı yüzde 15’erlik ağırlıkla edebiyat, tarih ve felsefe grubu sorularından sağlanacak.

TS-2: Tarih, edebiyat gibi bölümleri tercih edebilirsiniz. En yüksek puan yüzde 25 ağırlık ile edebiyat sorularından alınacak.

LYS DİL PUANLARI

DİL-1: Almanca, İngilizce, Fransızca öğretmenlikleri ve edebiyatları gibi Batı dilleri tercih edilecek. Bu puanın oluşmasında 80 soruluk dil sınavının katkısı yüzde 65, YGS’nin yüzde 35 olacak.
DİL-2: İspanyolca, Yunan dili, Latin dili ve edebiyatı gibi diğer Batı dilleri tercih edilirken dil sınavı yüzde 50, YGS puanları yüzde 50 etkili olacak.
DİL-3: Çince, Japonca, Arapça gibi Doğu dilleri tercihlerinde dil sınavı sorularının etkisi yüzde 20 iken, YGS etkisi yüzde 80.

2015 Üniversite Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2 milyona yakın kişinin merakla beklediği üniversite kontenjanlarını açıkladı.

Geçen yıl 778 bin olarak açıklanan kontenjanlar, bu yıl 800 bine yükseldi.

4 yıllık lisans programlarında 2014'te 414 bin 244 kontenjan ayrılmıştı, bu yıl 422 bin 305 kontenjana yer verildi. Bu kontenjanların 329 bin 478'i devlet, 79 bin 461'i vakıf, 13 bin 366'sı ise KKTC üniversitelerine ayrıldı. Önlisans programlarında kontenjan sayısı ise 364 binden 379 bine yükseltildi. Özel yetenek bölümlerine ise 25 bin 803 kontenjan verildi. Bu kontenjanların hangi bölümlere nasıl dağıtılacağı konusu ise gelecek günlerde YÖK tarafından açıklanacak.

Öğrenciye akademisyen seçme hakkı

- Tercih kılavuzunda lisans programları ayrıntılı tanıtılacak. 8Üniversitelerde ve ilgili fakülte ve bölümlerdeki akademisyen sayıları verilecek. Hangi bölümde kaç profesör, kaç doçent, kaç öğretim görevlisi olduğu belirtilecek. 8Üniversitelerin laboratuvar, sosyal tesis, etkinlik imkanları sıralanacak

Testlerde yüzde 20 başarı gösterin, barajı aşın

Lisans programlarını tercih edebilmek için Lisans Yerleştirme Sınavları’ndan (LYS) 180 ve üzerinde puan almanız gerekiyor. LYS’lerin testlerinde yüzde 20 başarı gösterirseniz lisans programlarını tercih edebilmek için gereken 180 puan barajına ulaşırsınız.

5 ayrı oturum halinde yapılacak LYS’ler, Yabancı Dil Sınavı hariç 2 ya da 3 testten oluşuyor. İşte bu testlerde yüzde 20 başarı oranını tutturursanız 180 puan barajına ulaşırsınız. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) yüksek puan alan bir aday, bu ortalamalardan daha az çıkararak da 180 puan barajını aşabileceği gibi testlerden farklı net sayıları çıkararak da aynı başarıyı gösterebilir. Ancak unutmayın, 180 puan size tercih yapma hakkı kazandırır, lisans programlarına kesin yerleşebilmek için ise daha yüksek puanları hedeflemelisiniz.

TIP VE HUKUKTA BAŞARI SIRASI VAR

Eğer tıp ve hukuk fakültelerini tercih edecekseniz bu yıl başarı sırası barajı olduğunu da unutmayın. YÖK’ün geçtiğimiz ocak ayında aldığı karara göre, bu yıldan itibaren öğrenciler ile ilgili puan türünde hukukta ilk 150 bin, tıpta ise ilk 40 bin başarı sırası içerisinde değillerse bu bölümleri tercih edemeyecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor