Tarihi Taşhan'da hatimle teravih namazı

Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde Osman Gazi'nin silah arkadaşı olan bey Mihal Bey tarafından yaptırılan Taşhan'da hatimle kılınan teravih namazı kılınıyor.

Tarihi Taşhan'da hatimle teravih namazı
Tarihi Taşhan'da hatimle teravih namazı
GİRİŞ 06.07.2015 12:12 GÜNCELLEME 06.07.2015 12:12

Kentte iki yıl önce başlatılan hatimli teravih namazı, bu yıl da İlçe Müftülüğüne müracaatta bulunan vatandaşların talebi üzerine, daha önce camide kılınan teravih namazının müftülük mistik bir hava ortamında kılınması için tarihi Taşhan'da kılınmasına karar verildi.

Teravih namazının yanı sıra hatmin de sevabından yararlanmak isteyen vatandaşlar, önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda hatimle teravih namazı kılıyor. Hatimli teravih namazı kılan vatandaşlar, günlerin uzun olmasına aldırış etmiyor.

İlçe merkezinde bulunan ve Taşhan olarak da bilinen han, ilk dönem Osmanlı mimarisinin yapısal örneklerini taşıyor. Kemerli giriş kapısının üzerindeki kitabeden, hanın 1318 yılında Mihal Bey tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Dikdörtgen planlı iri taşlarla yapılmış hanın duvarları ve üzeri tuğla malzemeyle tonoz örtülü.

Eskiden kervanların konaklayıp istirahat ettikleri yer olarak yapılan Mihal Bey Hanı (Taşhan), Vezirhan, Mahan, Taşhan, Katırhan, Nallıhan, Çayırhan gibi Gölpazarı-Ankara istikametindeki han ve kervansaraylar zinciri içinde bulunuyor. Bu yol aynı zamanda Bağdat-İstanbul yolunun bir kolu olarak biliniyor.

İlçe Müftüsü Mükerrem Cüre, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teravih namazının her rekatında bir sayfa Kur'an-ı Kerim ve 20 rekatte bir cüzün okunduğunu belirterek, ramazan boyunca 30 teravih namazında birer cüz okumak suretiyle hatim yapıldığını söyledi.

Cemaatin, daha çok Kur'an-ı Kerim dinleyebilmeleri ve okuyabilmeleri için hatimli teravih namazı kıldırdıklarını aktaran Cüre, şöyle devam etti:

"Cemaatimiz yoğun bir rağbet gösteriyor. Hatimli teravih namazlarıyla, dualarla ve güzel amellerle en güzel bir şekilde ramazan ayını değerlendirebilmenin gayreti içerisinde olacağız. Ramazanın son gecesi olan arefe gecesinde hatmin duası yapılacak. Bu sene ramazan ayının 29 çekmesi sebebiyle eksik olan cüz, Kadir gecesinde cemaatle teheccüd namazı kılınmak suretiyle telafi edilecektir. Hatimle teravih namazı kılan vatandaşımız hem namazını kılıyor hem de hatim yapmış oluyor. Ramazan ayı boyunca hatimli teravih namazı iki hafız tarafından kıldırılıyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu