ODTÜ'lü insansız kara aracı yaptı

ODTÜ'lüler, zorlu arazi koşullarında önüne çıkan engellerden kaçınarak gideceği rotayı belirleyebilen, insansız kara aracı geliştirdi.

ODTÜ'lü insansız kara aracı yaptı
ODTÜ'lü insansız kara aracı yaptı
GİRİŞ 06.07.2015 14:06 GÜNCELLEME 06.07.2015 14:06
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

ODTÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Konukseven, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Yrd. Doç Dr. Buğra Koku ile 10 lisansüstü öğrencisinden oluşan araştırma ekibi tarafından tasarlanarak geliştirilen, yerli imkanlarla üretilen insansız kara aracı projesini anlattı.

Konukseven, insansız kara araçlarının arazi ve ortam haritalandırılması, faydalı yük iletimi, bomba imha, arama-kurtarma, toksik maddelerin tespiti ve taşınması, devriye, sınır gözetleme, yasa dışı sınır ihlallerini tespit etme, gözlem ve keşif yapma, hedef belirleme, gibi insanlar için zor ve tehlikeli görevlerde kullanıldığını ifade etti.

"SANAYİDEN DESTEK ALDIK"

İKA'lar konusunda dünya genelinde çalışmalar yapıldığını dile getiren Konukseven, İKA konusunun potansiyel faydaları ve kullanım alanlarındaki çeşitliliği göz önünde bulundurarak ODTÜ Makina Mühendisliği bünyesinde de İKA çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Konukseven, Türkiye'de bazı savunma sanayi kuruluşları tarafından da bu konuda çalışmalar yapıldığını, ayrıca, robotun üretim aşamasında OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalardan da imalat desteği alındığını kaydetti.

"İNSAN İÇİN TEHLİKELİ BÖLGELERDE KULLANILACAK"

Aracın farklı ortamlara daha rahat adapte olabilmesi ve karar verme mekanizmasına müdahale edilebilmesi için yarı otonom bir sistem geliştirildiğini ifade eden Konukseven, "Böylece aracımız, üzerinde bulunan destek karar algoritmalarının devrede olduğu ve istendiğinde uzaktan ve kablosuz olarak kontrol edilebildiği yarı otonom kontrol yapısı ile tasarlanmıştır" dedi. 

YORUMLAR 13
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Süpersiniz ya adamlar aşmış olayı bir sonraki adımınız yeni bir gezegen keşfetmek olsun!!!
    Cevapla
  • maximus 8 yıl önce Şikayet Et
    bilimden Eğitimden Hariç herşeyle burunlarını sokuyorlar.demokrasiden bahsederler insanların yaşamlarıyla inançlarıyla dalga geçerler...sonrada insan hakları demokrası ..vs desi vermeye çalışırlar cahiller...
    Cevapla
  • ben 8 yıl önce Şikayet Et
    univerditede surecek insan bulamadilar
    Cevapla
  • SKahveci 8 yıl önce Şikayet Et
    bu üniversitenin bu kadar kapasitesi varmiymis şaşırdım
    Cevapla
  • bombacı 8 yıl önce Şikayet Et
    ODTÜ'lüler siyasetten başka şeyler üretebiliyor muymuş?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!