'Gergedan'ın Türkiye'deki nesli tehlikede

"90 bin dolarlık gergedan böceği" haberlerinin ardından Türkiye'de böceğe ilgi artıp yakalama artında böceğin nesli tehlikeye girdi.

'Gergedan'ın Türkiye'deki nesli tehlikede
'Gergedan'ın Türkiye'deki nesli tehlikede
GİRİŞ 07.07.2015 15:04 GÜNCELLEME 08.07.2015 09:14
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan gergedan böceği (Oryctes Nasicornis), Doğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok şehrinde bazı vatandaşlar tarafından evlerinin çevresinde yakalanmaya başladı. Uzmanlar ise, Türkiye'de eğer "90 bin dolarlık gergedan böceği" haberleriyle harekete geçen vatandaşların daha fazla böceği yakalamaları halinde neslinin tükeneceği uyarısında bulundu.

Ağrı'dan Erzurum'a, Ordu'dan Hakkari'ye kadar bir çok il ve ilçede bulunan gergedan böceği ne olacağı bilinmeden bilinçsiz bir şekilde toplanıyor. Öte yandan gen naklini ve bölgelerin ekolojik dengesini bozacağından yaban hayvanlarının satılması, yurt dışına çıkarılması yasaktır. Yapanlara da yüksek miktarlarda ceza verilmektedir. Bu nedenle böcekleri toplayanların zor durumda kalmaması için bu hayvanların yaşadıkları ortamlardan toplanmaması gerekiyor. Bu böceklerin insanlara bir zararı yoktur ve çürümüş otlarla beslenirler. Ayrıca bu böcekler nadir bulunan türler değildir.

YAKALADIM AMA NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM

Ordu'da inşaat deposunda böceği bulan Kadir Aydemir isimli vatandaş, "Böceği şuan için ne yapacağımı bilmediğim için evde bakmayı düşünüyorum. Yetkililer, böceği teslim almak isterse kendilerine verebilirim. Böceğin fiyatı 90 bin dolar ama satışı yasak. Şuan için böceği bulduğuma tam olarak sevinemiyorum. Böcek iş yerindeki arkadaşlarımın da dikkatini çekti. Herkes böceğe sahip olmak istiyor ama vermeyi düşünmüyorum" dedi.

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde yaşayan bir başka vatandaş ise, "Hemen hemen günde bir tane görüyorum. İş yerimde yakaladığım bu böceği de birazdan doğaya bırakacağım" dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi biyoloji  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak, ise "Böceğin 90 bin dolara satıldığını duyan vatandaşlar gergedan böceği  yakalamaya başladı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde besliyor. Bu  hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var. Bizler her ne kadar bu hayvanın satılmasının yasak olduğunu ve gergedan böceğinin koruma altında  olduğunu söylesek de önüne geçemiyoruz. Son birkaç gündür yüzlerce gergedan  böceği yakalandı. Bunlardan bazıları bize getiriliyor biz de bunları tekrar doğal  yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bu hayvanlar evlerde beslenmez. Bu şekilde  yakalanırsa nesli tükenecektir ama maalesef bazı vatandaşların bunu ticari amaçla  kullanmaya başladığını görüyoruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık  bekliyoruz." diye konuştu.

KAYNAK: AJANSLAR, HABER7
YORUMLAR 36
  • osman uzun 8 yıl önce Şikayet Et
    bir haftadir medya haber yapiyor. 250.000 tl diye. tabi millet kökünü kurutur.50 adet ineğe denk
    Cevapla
  • faysal 8 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemin cehalet ve zihin sefaleti içerisindeki halkı.. Bu cehaletinizi iyi muhafaza etmeniz gerek. Sonumuz Suriye gibi olurken düşmanlarımıza çok lazım olacak.
    Cevapla
  • keskin kılıç 8 yıl önce Şikayet Et
    Ülkeme her ne amaçla zarar verenler varsa Allah CC şu Ramazan ayı hürmetine kah reylesin
    Cevapla
  • hyr 8 yıl önce Şikayet Et
    bu ne işe yarıyor la?
    Cevapla
  • Garip 8 yıl önce Şikayet Et
    Kim ne için alırki bu böceği 90.000 $'a ? :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri