ÖSYM KPSS/1 Yerleştirme sonucu sonuçları açıklandı

ÖSYM, 1 Temmuz'da başvuruları sona eren KPSS tercih işlemlerinde, sonuçları açıklandı. KPSS 2015/1 tercih sonuçları bu sayfada

ÖSYM KPSS/1 Yerleştirme sonucu sonuçları açıklandı
ÖSYM KPSS/1 Yerleştirme sonucu sonuçları açıklandı
GİRİŞ 09.07.2015 09:18 GÜNCELLEME 09.07.2015 09:19

ÖSYM milyonlarca adayın merakla beklediği KPSS2015/1 yerleştirme sonuçlarını resmi  internet sitesinden yaptığı duyuruyla erişime açtı.Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına Yerleştirme İşlemleri’nin (KPSS) tamamlandığını açıklayan ÖSYM sonuç açıklama ve sorgulama panelini saat 14.30'dan itibaren aktif hale getirdi.KPSS 2015/1 YERLEŞTİRME sonuçları ÖSYM bilgi ekranı ve sorgulama linki haber7.com'da

Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden erişime açıldı. Adaylar yerleştirme sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebiliyor. Yerleştirme işlemine ait yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

Sonuçlar, ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilecek. 

ÖSYM 2015 TERCİH SONUÇLARI SORGULAMA

ÖSYM, yerleştirmeyle ilgili sayısal bilgilere de yer verdi. Birinci yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler şöyle:

KPSS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK

Öncelikle adayların 2015 KPSS tercih kılavuzunu baştan sona dikkatle okumaları önerilir. Tercih  yapacak olan adaylar ÖSYM'nin aday işlemleri sistemine girerek, tercihleri yapabilirler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu kurum ve kuruluşlarınca Devlet Personel Başkanlığına bildirilen kadro ve pozisyonların, ilan edilmek üzere ÖSYM Başkanlığına gönderildiğini açıkladı. Peki 2015 KPSS yerleştirme kılavuzu ne zaman açıklanacak ve KPSS tercihleri nasıl yapılacak 2015 öSYM

Bakan Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 KPSS yerleştirme kılavuzu takvimine göre 22 Haziran-1 Temmuz'da tercihlerin alınacağı 2015/1 yerleştirmelerinde, 125 kamu kurum ve kuruluşunca toplam 13 bin 213 kadro ve pozisyon için yerleştirme talebinde bulunulduğunu belirtti.

ÖSYM Başkanlığına gönderilen kamu kurum ve kuruluşlarınca Devlet Personel Başkanlığına bildirilen kadro ve pozisyonların yaklaşık yüzde 15,4'ü ortaöğretim, yüzde 31,2'si önlisans ve yüzde 53,4'ü ise lisans düzeyinde olacak.

Kadro ve pozisyonların kamu kurum ve kuruluşlarına göre dağılımı şu şekilde:

"190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi kurumlar (üniversiteler hariç) 11 bin 790, üniversiteler 764, Kamu İktisadi Teşebbüsleri bin 423 kişi"

Talep edilen toplam kadroların hizmet sınıflarına göre dağılımı şöyle:

"Sağlık ve Yardımcı sağlık Hizmetleri Sınıfı 9 bin 360, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı bin 280, Teknik Hizmetler Sınıfı bin 58, Avukatlık Hizmetleri Sınıfı 77, Yardımcı Hizmetler Sınıfı 14,eğitim-Öğretim Hizmetleri Sınıfı 1 kişi."

Kamu İktisadi Teşebbüsü pozisyonlarının öğrenim durumlarına göre dağılımı "ortaöğretim 164, önlisans 496, lisans 763 kişi" olarak sıralandı.

Açıklamada, 2015/1 yerleştirmeleri kapsamında atama yapılacak kadro ve pozisyonlara ilişkin detaylı bilgilerin, www.dpb.gov.tr ve www.turkiye.gov.tr adreslerinde 15 Haziran'dan itibaren yer alacağı belirtildi.

KPSS ÜCRETİ NE KADAR?

ÖSYM, 2015-1 yerleştirmesiyle birlikte yerleştirme ücreti almaya başlayacak. 2014-2 yerleştirmesi 2014 puanıyla ilk yerleştirme olduğu için ücret alınmamıştı. Ancak bundan sonraki yerleştirmelerde 10 TL alınacak. Memur adayları 10 TL ücret ödemek istemiyor.Adaylar tercih ücretini Ziraat Bankası şubelerine yatırabilecekleri gibi. Dilerlerse ÖSYM'nin ana sayfasında yer alan online ödeme sayfasından Kedi kartı ile de ödeme yapabilirler.

KPSS NİTELİK KODLARININ ANLAMI

Tercihlerden önce bilmeniz gereken en önemli şey mezun olduğunuz bölüme ilişkin Nitelik Kodunun ne olduğunu öğrenmektir. Kitabımızın sonunda her öğrenim düzeyinde göre her bölümün nitelik kodu liste halinde yer almaktadır. Mutlaka bunu öğrenerek bir kenara not alınız.

*Tercih yapabilmeniz için öncelikle TC Kimlik No ve Aday Şifreniz ile www.ais.osym.gov.tr adresi üzerinden başvurular bölümüne girerek Merkezi Yerleştirme Tercihlerini seçmelisiniz.

*Tercihlere ilişkin önemli hususları görmek için www.osym.gov.tr adresinden Merkezi Yerleştirme Tercihleri seçilerek “Genel Açıklamalar” dosyası indirilerek dikkatlice baştan sona mutlaka okunmalıdır. Yerleştirme sonrası ortaya çıkan mağduriyetlerin sebebi genellikle bu açıklamaların dikkatlice okunmadan tercih yapılmasıdır.

*Genel Açıklamaları okuduktan sonra öğrenim durumunuza göre uygun Tercih Kılavuzunu indiriniz. Kontenjanlar aşağıdaki sütunlar halinde yer almaktadır: Tercih Kodu, Kurum Adı, Teşkilat Türü, Unvan, Sınıf, Derece, Adet, Şehir, Nitelikler

*Kitabımızın arkasında yer alan tablolardan mezun olduğunuz bölümün öğrenim nitelik kodunu öğrendikten sonra tercih kılavuzunun nitelikler sütununda bu kodun yer aldığı tüm kontenjanları tercih edebilirsiniz. Tabi bunun için bu kodun yanında 6 ve 7 ile başlayan özel koşullar varsa bunlara da sahip olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bu kontenjanları tercih edemezsiniz. Nitelik kodlarına ilişkin açık bilgi için kitabımızın “Nitelik kod kılavuzu nedir? Nasıl hazırlanıyor? Ne işe yarıyor?” başlıklı sorumuzun cevabını inceleyebilirsiniz.

*Nitelikler sütununda yer alan öğrenim kodları ve nitelik kodlarını mutlaka iyi inceleyiniz öğrenim kodlarından bir tanesini; özel koşul kodlarının ise hepsini karşılamanız gerekmektedir. Aksi takdirde yerleştirilseniz dahi kurumlar tarafından atamanız yapılamaz.

*Dereceler sütununda “0” rakamı yer alan kadrolar 399 sayılı KHK’ye tabi KİT Sözleşmeli Personel Pozisyonlarıdır. Dereceler sütununda sıfırdan farklı rakamların yer aldığı kontenjanlar ise 657 sayılı DMK’ye tabi kadrolu Devlet memurluklarıdır. Lütfen tercihlerinizde bu ayrıma dikkat ediniz. İlk defa memuriyete girişte derecelerin farklı olmasının bir önemi yoktur. Bu konuda mutlaka “Derecelerin farklı olmasının önemi var mıdır?” başlıklı sorumuzun cevabını inceleyiniz.

*Her aday sadece kendi öğrenim düzeyine ilişkin ve kendi bölümünün yer aldığı kontenjanları tercih edebilir. Bunun haricindeki yanlış tercih girişimleri sistem tarafından engellenir.

*Merkezi yerleştirme tercihlerinde toplam 30 tercih hakkınız bulunmaktadır. Tercih kılavuzunu inceledikten sonra tercihlerinizi netleştirerek seçtiğiniz kontenjanların önünde bulunan tercih kodlarını ÖSYM sistemine girerek onaylayınız. Tercih işleminiz tamamlanmıştır.

*Tercihlerini daha sonra değiştirmek isteyen adaylar yerleştirmelerine son gününde sistem kapanış saatine kadar tercihlerini değiştirebilirler

KPSS SINAVI HAKKINDA...

Kamu personeli seçme sınavı adı ile hayatımıza ortak olan sınav sistemi diye adlandırabilirz basit olarak. Kamu kurumlarında göre alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir.

Örn: KPSS-A KPSS-B

Bu sınav genel yetenek,genel kültür,istatistik,kamu yönetimi,anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.

A-B ve C Grubu Kadrolar:

A grubu kadrolar meslkelerinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

A grubu kadro;

Bakanlıklar,başbakanlık,genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz.Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

B ve C Grubu Kadrolar:

A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik,sicil kaydı,sağlık,suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69

ile belirlenebilir,bu genel başarı durumuna bağlıdır.

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testelerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.

TARİHÇESİ

Kamu Kurumlarında yer alabilmek adına bir dizi sınava verilen bu ad öğrenciler arasında “Kamuya Personel Sokmama” adı ile değiştirilmiştir.

Genel Yetenek, Genel Kültür, Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere 14 ayrı daldan oluşmaktadır.Müracaat edilecek alana göre birini seçmek zorundadır öğrenci.Genel Kültür ve Genel Yetenek kısmına ise bütün öğrencilerin girmesi zorunludur.

KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında 12 Aralık 1999 tarihinde ÖSYM tarafından düzenlendi. Bu sınavlar sadece 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu alımında gerçekleşti. Yani düz memur alımlarında bir düzenleme yapılmış oldu. Daha sonra ise bu alan biraz daha genişletilerek öğretmenlik, düz memurluk, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 07-08 Temmuz 2001 tarihinde Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapıldı. O gün gelmişti artık 06-07 Temmuz 2002 tarihinde ise Kamu Personeli Seçme Sınavı adıyla ilk kez yapıldı. 2003 yılına gelindiğinde 4 oturum şeklinde bir sınav tasarlanıp öğretmen adayları için 2 oturum şeklinde yapılmıştır. Baskılar sonucu Ösym bu yıl içerisinde Kpss A grubu sınavlarını da ilk kez düzenlemiştir. Daha sonraki yıllarda ise bu sınav Kpss 1 ve Kpss 2 olmak üzere 4 oturum şeklinde düzenlenmiş olup günümüzde hala devam etmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin