Osmanlı'nın tarihi çarşıları Kadir Gecesi'ne odaklandı

Kadir Gecesi için Selimiye Camisi'ne yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçiler, tarihi çarşılarda alışverişi canlandırıyor

Osmanlı'nın tarihi çarşıları Kadir Gecesi'ne odaklandı
Osmanlı'nın tarihi çarşıları Kadir Gecesi'ne odaklandı
GİRİŞ 11.07.2015 12:17 GÜNCELLEME 11.07.2015 12:17

SALİH BARAN - CİHAN DEMİRCİ  - Osmanlı'da genelde bir camiye ya da külliyeye akar olması, kaynak sağlaması için kurulan ve ticaretin kalbinin attığı yerler olan tarihi çarşılar, Kadir Gecesi'ne hazırlanıyor.

Ramazan ayında esnafın inanç turizminde artan kazancı, Kadir Gecesi'yle zirve noktasına ulaşıyor. 

Kadir Gecesi'ni Selimiye Camisi'nde idrak etmek isteyen Balkanlar'dan gelen soydaşlar, gurbetçiler ve yurdun dört bir yanından ziyaretçilerle büyük bir hareketliliğin yaşandığı tarihi çarşılarda alışveriş hacmi büyüyor.

Kadir Gecesi, "Osmanlı dönemi alışveriş merkezleri" olarak nitelenen tarihi çarşıların esnafına bir anlamda erken bayram yaşatıyor. Kente gelenler, genellikle Selimiye Camisi işlemeli havlu, seccade, badem ezmesi, Kavala kurabiyesi, deva-i misk helvası ve mis meyve sabunları satın alıyor.

Selimiye Arastası Esnafları Dernek Başkanı Ayşe Karadaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda Kadir Gecesi'ne yaklaşan günlerde çarşının daha da hareketlendiğini söyledi.

İnanç turizmi kapsamında Türkiye'nin her yerinden gelen vatandaşların çarşıyı ziyaret ettiğini anlatan Karadaş, "Kadir Gecesi için Selimiye Camisi ve Edirne'deki tarihi camilere namaz kılmaya gelen vatandaşlar, çarşımızı da hareketlendirecek. Esnafımız hazırlıklarını yaptı, Kadir Gecesi'nden sonra Ramazan Bayramı'na da hazırız" diye konuştu.

Arasta esnafından Refik Buz ise ramazan ayının esnaf açısından durgun geçtiğini ifade etti. Son yıllarda tarihi çarşının durgunlaştığını aktaran Buz, "Vatandaş alışveriş yapmıyor. Ben 27 yıllık esnafım. Geçmiş yıllarda ramazan daha hareketli geçerdi. Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı alışverişinin esnafın yüzünü güldürmesini bekliyoruz" dedi.

- Edirne'deki tarihi çarşılar

Ali Paşa Çarşısı, İstanbul'daki Kapalıçarşı'nın Edirne'deki benzeri olarak tasvir ediliyor. 1569'da Mimar Sinan tarafından yaptırılan çarşıda, 130 dükkan bulunuyor. 1992'de yaşanan büyük yangında kullanılamaz hale gelen çarşı, 5 yıllık restorasyon çalışmasının ardından yeniden hizmete açıldı. Evliya Çelebi'nin "Geceleri 100 bekçi, çarşıyı bekler" tespiti, çarşıda kurulduğu dönem kıymetli eşyanın satıldığının önemli göstergelerinden.

Selimiye Camisi'ne gelir getirmesi amacıyla III. Murad zamanında Mimar Davut Ağa tarafından yapılan arastada ise 124 dükkan bulunuyor. 250 metre uzunluğundaki arastanın, kuruluş yıllarında ayakkabıcılar çarşısı olarak hizmet verdiği tahmin ediliyor.

 Eski Cami'nin yakınındaki bedesten ise 1418'de Çelebi Mehmet tarafından Mimar Alaeddin'e yaptırıldı. Eski Cami'ye vakıf olarak yaptırılan, 14 kubbeli kırmızı-beyaz taş duvarlarla örülü tarihi çarşı, 1960'lı yıllarda restore edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?