Alo Fetva'da ramazan yoğunluğu

Diyanet İşleri Başkanlığınca dini konularda vatandaşların sorularını yanıtlaması amacıyla il müftülükleri bünyesinde hizmete alınan "Alo Fetva" hattı, ramazan ayında oruç, zekat ve fitre konularına ilişkin bilgi almak isteyenlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor

Alo Fetva'da ramazan yoğunluğu
Alo Fetva'da ramazan yoğunluğu
GİRİŞ 12.07.2015 11:25 GÜNCELLEME 12.07.2015 13:31

ÖMER SÜT - Diyanet İşleri Başkanlığınca dini konularda vatandaşların sorularını yanıtlaması amacıyla il müftülükleri bünyesinde hizmete veren "Alo Fetva" hattı, ramazan ayında oruç, zekat ve fitre konularına ilişkin bilgi almak isteyenlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. 

İzmir Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Mehmet Rasim Kasapoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dini konularda vatandaşların sorularını yanıtlaması amacıyla il müftülükleri bünyesinde hizmet veren "Alo Fetva" hattının ramazan ayında büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Ramazan ayında vatandaşların dini konulara duyarlılığının arttığını, özellikle oruç, fitre ve zekatla ilgili soruların sorulduğunu belirten Kasapoğlu, zaman zaman gelen sorulara cevap vermekte zorlandıklarını vurguladı. Kendilerini aşan soruları müftülükteki ehil kişilere yönlendirdiklerini vurgulayan Kasapoğlu, gerektiğinde de soruların Din İşleri Yüksek Kurulu'na iletildiğini kaydetti. 

- "Zekatta toplumsal dayanışma, yardımlaşma, fakir gözetilmeli"

Hatta zekat ibadetiyle ilgili yoğun sorularla karşılaştıklarını anlatan Kasapoğlu, "içeride zekatı değerlendirme" eğiliminin fazla olduğunu aktardı.

Kasapoğlu, "Oğluma, kızıma, damat ya da gelinime zekat verebilir miyim?" veya "Kız kardeşim kredi çekerek ev almış, ona zekat düşer mi?" gibi soruların kendilerine yöneltildiğini vurgulayarak, "Soruyu yönlendiren vatandaşlar, zekatını başkalarıyla paylaşmak yerine yakın çevresiyle değerlendirmek istiyor. Özellikle kredi çekerek ev alan bir insana zekat vermek yerine daha yoksul insanlara zekatın verilmesini tavsiye ediyoruz. Toplumsal dayanışmayı, yardımlaşmayı, fakiri, yoksulu gözetmek yerine, 'sorumluluğumuzu yerine getirelim de ne olursa olsun' mantığıyla hareket ediliyor. Bu işin ahlaki yönünü örseliyor" diye konuştu. 

"Alo Fetva Hatı"na gelen ilginç sorulara da dikkati çeken Kasapoğlu, "Eşim alkol kullanıyor, okuyunca alkolü bıraktıracak bir dua var mı?", "Evde kullandığım altın ve gümüş yemek takımlarının zekatı verilir mi?", "Eşimle tartıştık. 'Eğer anlaşamıyorsak mahkemeye gitmeli' dedim. Biz boşanmış olur muyuz?", "Sahur için uyandığımda ezan okunuyordu. Su içtim ve ezan bitinceye kadar bir şeyler yedim. Orucum kabul olur mu?", "Eşime sarıldım orucum bozulur mu?" şeklinde de sorularla karşılaştıklarını dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar