Kardeşlik sofrası kardeş şehir Fojnica'da kuruldu

Ümraniye Belediyesi, kardeşlik sofrası kurduğu Bosna- Hersek Fojnica kentinde, yüzlerce Boşnakla bir araya geldi.

Kardeşlik sofrası kardeş şehir Fojnica'da kuruldu
Kardeşlik sofrası kardeş şehir Fojnica'da kuruldu
GİRİŞ 13.07.2015 11:29 GÜNCELLEME 13.07.2015 11:56
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İftar programında yaptığı konuşmasında Başkan Hasan Can: “Yaşasın Türkiye ve Bosna kardeşliği!” dedi. 

Ümraniye Belediyesi, 1995 yılında imzaladığı protokolle kardeş şehir olduğu Bosna- Hersek Fojnica Belediyesi’yle, kardeşlik bağını pekiştirmek adına köprüler kurmaya devam ediyor. 2011 yılında yaptırdığı Fojnica Belediyesi Ümraniye Kültür Merkezi’ni yıl içinde çeşitli zamanlarda ziyaret eden ve Fojnicalı vatandaşlarla buluşan Ümraniye Belediyesi, Ramazan ayında da kardeşlerini unutmadı.




Fojnica kentinde kurduğu iftar sofrasıyla, kardeşliğin 20. yılında, kültür merkezinin bahçesinde yüzlerce kişiyi iftar sofrasında buluşturdu. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın bir heyetle birlikte katıldığı iftara, Travnik Başbakanı Tahir Lendo, Fojnicalı din adamı Mansur Paşaliç, Travnik Kantonu Tarım ve Hayvancılık Bakanı Salkan Merdzaniç, Fojnica Belediye Başkanı Sabahattin Karasuna, milletvekilleri, meclis üyeleri, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda Boşnak katıldı.



İftar programındaki konuşmasına, Fojnica halkına teşekkür ederek başlayan Fojnica Belediye Başkanı Sebahattin Karasuna, “Bu iftarların düzenlenmesini sağlayan ve her fırsatta yanımızda olan Ümraniye Belediye Başkanı Sayın Hasan Can’a ve ekibine teşekkür ediyoruz” dedi.

ÜMRANİYE BELEDİYE BAŞKANI HASAN CAN: “BEN BİR FOJNİCALIYIM!”

Sonrasında Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Fojnica şehrinin öneminden ve özelliklerinden bahsetti.  Fatih Sultan Mehmet’in Bosna’yı fethettikten sonra, Bosna halkıyla ve din adamlarıyla imzaladığı “din, diyanet, inanç, gelenek ve görenek serbestliği” konulu Ahidname’nin Fojnica toprakları üzerinde imzalandığından ve oradaki manastırda 522 yıl boyunca saklandığından bahseden Başkan Hasan Can: “Maalesef, bu topraklarda, Srebrenitsa’da, bu Ahidname imzalandıktan yaklaşık 540 yıl sonra, sadece Müslüman bir kimliğe sahip olduğu için 8.372 masum insanın katledildiği bir dünyada yaşıyoruz. Dünya bu katliama sessiz kaldı ve katliamın kabul edilmesi için verilen önergeler dahi geri çevrildi. Fakat biz Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesini yineliyoruz; Birleşmiş Milletler’deki denge değişmeli, adaletli bir sistem gelmeli; ‘Dünya 5’ten büyüktür!’ ve bunu bir gün muhakkak gösterecektir.” dedi.
    Fojnicalılar tarafından, meclis kararıyla fahri vatandaş ve fahri hemşehri ilan edilmesine atıfta bulunan Başkan Hasan Can, Boşnakça ve Türkçe olarak “Ben bir Fojnicalıyım!” dedi. Geçmişten bugüne Fojnica ve Ümraniye arasındaki dostluğun pekişmesinde,  başta eski Fojnica Belediye Başkanı ve yeni Travnik Kantonu Tarım ve Hayvancılık Bakanı Salkan Merdzaniç’e, yeni Belediye Başkanı Sabahattin Karasuna’ya, yardımlarını asla esirgemeyen değerli din adamı Mansur Paşaliç’e ve emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Hasan Can, “Eminim ki kurduğumuz gönül köprüsünü iki kardeş toplum arasında iyi ilişkiler kurarak daha güçlü hâle getireceğiz. Fojnica Kültür Merkezi burada dostluğun, kardeşliğin simgesidir, Fojnica halkının daha iyi günlere gitmesi için kurulmuştur. Burada hizmet eden herkesi kutluyorum.” dedi.



Konuşmasına, misafirlerin gelecek Kadir Gecelerini ve bayramlarını kutlayarak devam eden Başkan Hasan Can; “Allah, âlem-i İslam’ı nice Ramazan ayına kavuştursun. Daha nice sofrada buluşmak dileğiyle, başta Aliya İzzetbegoviç olmak üzere tüm kahraman şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Yaşasın Türkiye ve Bosna kardeşliği!” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Başkan Hasan Can’ın ardından konuşma yapan, Travnik Kantonu Tarım ve Hayvancılık Bakanı Salkan Merdzaniç, konuşmasına Türkçe olarak “İyi akşamlar Türkiye, iyi akşamlar Ümraniye” diyerek başladı.

Programa teşriflerinden dolayı, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve ekibi başta olmak üzere tüm misafirlere teşekkür eden Merdzaniç, ziyaretten dolayı onurlandıklarını dile getirdi. “Bu yıl 5.si düzenlenen ve gelenekselleşen iftar sofraları için özellikle Başkan Hasan Can ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Ortak faaliyetlerimizin ileriki zamanlarda daha fazla ve daha güçlü olacağına inanıyorum.” diyen Salkan Merdcaniç, Fojnica halkını da yapılan çalışmalara destek olmaya davet etti. Bu dostluğun uzun yıllar sürmesini dilediğini söyleyen Merdzaniç; “Türkiye’deki ve Ümraniye’deki dostlarla beraber, hepiniz sağlıcakla kalın.” diyerek konuşmasını bitirdi.

İftardan sonra Fojnica baş imamı Mansur Paşaliç, dua etti. Kardeşlik sofrasında buluşan Fojnicalılar, memnuniyetlerini dile getirdiler.

YORUMLAR 3
  • sabır 8 yıl önce Şikayet Et
    Güney doğuda ümidi kestik. Bosnak dindaşlarımızla bağı güçlendiriyoruz. Devlet şunu iyi bilmeli ki Boşnaklar ne eziyet görürlerse görsünler Türkü asla arkadan vurmaz. Nankör olmaz. Ama artık sınırı geçenler için bir çare bulamazlarsa ne olur bimelidir.
    Cevapla
  • Ziyaretci 8 yıl önce Şikayet Et
    Güneydogu ile Bosna kıyaslanmaz,biri TC sınırı icinde digeri avrupanın ortasında yabanci bir ülke,onlara ancak dost ülke olabiliriz ve gecmiste yaptığımız hatalar icin helal isteyebiliriz...
    Cevapla
  • vicdan 8 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler... afiyet olsun... allahüteala hayrınızı kabul eylesin inşaallah...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'in saldırısı sonrası İran'dan peş peşe açıklamalar
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!