Engelli girişimciye KOSGEB desteği

Engelli girişimci Harun Reşit Deveci, KOSGEB desteğiyle engelli arkadaşlarının sorunlarına çözüm üretmek amacıyla medikal ürün pazarlayan iş yeri açtı

Engelli girişimciye KOSGEB desteği
Engelli girişimciye KOSGEB desteği
GİRİŞ 18.07.2015 13:14 GÜNCELLEME 18.07.2015 13:14

Engelli girişimci Harun Reşit Deveci, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldığı destekle engelli arkadaşlarının sorunlarına çözüm üretmek amacıyla medikal ürün pazarlayan iş yeri açtı. 

Deveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007'de geçirdiği trafik kazası sonucu engelli olduktan sonra bir süre Hayrabolu İlçesi'nde kurdukları Engelsiz Yaşam Derneği bünyesinde sosyal içerikli çalışmalarda bulunduğunu anlattı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın "Girişim Engel Tanımaz" programı çerçevesinde, İŞKUR ve KOSGEB'in programlarına katılarak "girişimci sertifikası" aldığını belirten Deveci, KOSGEB'in sağladığı destekle, bir iş yeri açma düşüncesini gerçekleştirdiğini ve böylece engellilerin sorunlarını çözmeyi, iş yapabileceklerini göstermeyi ve onlara örnek olmayı amaçladığını kaydetti. 

Engelliler için medikal malzeme temininin güçlüğüne işaret eden Deveci, şunları anlattı:

"Engelliler, genelde maddi imkanları kısıtlı olduğundan özellikle medikal malzeme ihtiyaçlarını karşılamada büyük güçlük çekiyor. Ben de bir engelli olarak, arkadaşlarımın bu konularda yaşadıkları sıkıntıları çözebilmek amacıyla medikal ürün satışı yapan iş yeri açmaya karar verdim. Bir engellinin akülü sandalye, protez gibi ürünleri doktor raporuna rağmen prosedür gereği dışarıdan temin etmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, daha sonra ödeme yapıyor. Hal böyle olunca birçok engelli bunu yapacak maddi gücü olmadığı için mağduriyet yaşıyor. Biz, gücü olmayan engelli arkadaşlara da yardımcı olabilmek için bu sektörde faaliyet göstermeye başladık. KOSGEB'e sunduğumuz projedeki iş planında da bu vardı zaten." 

- "Dernekler, yol gösterici olmalı"

Deveci, arzu edilen dernek faaliyetlerinin, proje yazmak, engellilere iş imkanı sağlamak, engellileri üretken bireyler olarak topluma kazandırmak amacını taşıdığını anlatarak, "Dernekler, incik, boncuk işleriyle uğraştığı sürece engellilerin sorunu çözülmez. Engellilere ilişkin dernekler, 'balık vermektense, balık tutmayı' öğretsinler. Derneklerin proje üreterek insanlara yol gösterici olmaları lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

"Engelli bakımevi"nin kurulmasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Deveci, "Şu anda bizlere eşimiz, ablamız ya da bir yakınımız bakıyor. Ancak bu insanlar, sürekli yanımızda olmayacak" dedi.     

Deveci, engelli bir tanıdıklarının bakımını 80 yaşındaki annesinin yaptığını, bunun gibi örneklerin çok olduğunu belirterek, dernek olarak "Engelli bakımevi" projeleri bulunduğunu ve bu konuda çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 

Tekirdağ'da günlük yaşamlarında birçok zorluk çektiklerini anlatan Deveci, umuma açık yerlerin engelli erişimine açık olmasını öngören yasanın uygulamasının önemine değindi.

Deveci, engelli bireyin toplum içinde herkesin girebildiği alanlara girmesinin en doğal hakkı olduğuna ve bu konuda yapılacak düzenlemelerin kendileri için 'pozitif ayrımcılık' olarak algılanmasının yanlış olduğunu ifade ederek, Tekirdağ'da bin 200 kayıtlı engelli olduğunu hatırlattı. 

- "Girişimcilere 4 milyon lira destek verdik"

KOSGEB Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürü Tolga Erkan da, Tekirdağ'da 2010'dan bu yana eğitim verdikleri 3 bine yakın kursiyerden 286 girişimcinin kendi işini kurduğunu söyleyerek, bu girişimcilere 4 milyon lira civarında destek verdiklerini bildirdi. 

Verdikleri bu desteklerin amaca ulaşmasını önemsediklerini kaydeden Erkan, engelli, şehit ve gazi yakınları başta olmak üzere dezavantajlı gruplara desteklerinde öncelik vereceklerini belirterek, yeni destekleme modelinde dezavantajlı gruplar ve kadın girişimcilere sağladıkları yüzde 70 katkının, yüzde 80'e çıkartılacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor