Suruç'taki saldırının arkasında ne var?

Suruç’ta düzenlenen saldırının Türkiye’ye yönelik bir operasyon olduğu noktasında uzmanlar hem fikir.

Suruç'taki saldırının arkasında ne var?
Suruç'taki saldırının arkasında ne var?
GİRİŞ 22.07.2015 03:22 GÜNCELLEME 22.07.2015 03:22

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Uzmanı Prof.  Dr. Haluk Alkan, Ortadoğu’nun yeniden dizayn edilmek istendiğini söyledi. Ortadoğu’yu dizayn eden güçlerin, Şam, Bağdat, Ankara, hatta Tahran’la konuşmak istemediğini belirten Prof. Alkan, “Çünkü konuşurlarsa mevcut ulus devletlerle yeniden haritaları çizemezler. Bunun yerine o devletleri istikrarsızlaştırmak, orada devletimsi güçleri desteklemek ve aralarındaki çatışmaları derinleştirerek bölgede yeniden dizayna direnebilecek merkezleri zayıflatmak istiyorlar. Bu anlamda DAEŞ da PYD’de de bu üst projenin parçası. Üst resimden bakarsanız hedefleri ayrı olsa da aynı güce hizmet ediyorlar. Hedefleri üzerinden çatışacaklar ki bölge istikrarsız hale gelebilsin” dedi.

HEDEF ANKARA VE TAHRAN

Bu hedeflere direnebilecek iki merkez olduğuna dikkat çeken Alkan, “Bunlar Ankara ve Tahran. İki merkeze farklı politika üretiyorlar. Tahran’ın stratejik olarak önünü açıyorlar ama stratejik olarak ne kadar genişlerse o kadar zayıflıyor. Türkiye’yi de DAEŞ gibi örgütlerin müttefiki gibi gösterip, Türkiye üzerinde hem baskı kurup, hem de DAEŞ merkezli terörü Türkiye’nin içine taşıyarak, Suriye ve Irak’ta yaptıklarına benzer bir istikrarsızlık alanı oluşturmak istiyorlar. Bugün Suriye’de yaşananların Türkiye’de yaşanmaması için çok kapsamı bir politikanın devreye sokulmasına ihtiyacımız var” dedi.

TERÖR TAŞINMAK İSTİYOR

SDE İç Politika ve Demokratikleşme Programı Koordinatörü Dr. Murat Yılmaz ise Suriye’deki çatışmaların, Türkiye’nin içine taşınmak istendiğini ifade ederek, “Türkiye’nin dışarıdaki hareket kabiliyeti azaltılarak, adeta stratejik felç olması isteniyor” dedi. Bu amaçla ilk olarak HDP’nin 6-8 Ekim olaylarını gerçekleştirdiğinin altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti: “Bu tür silahlı propaganda yürüten örgütlerin kendine has mantığı vardır. Bu mantık çerçevesinde oradaki bombayla hedeflenen şey sadece bahçedeki grup değildir. Bütün Türkiye toplumu şiddetin travmasıyla etki altına alınmak ve kendi istedikleri istikamette bölünmek istenir. Böylece karşıda bir blok, kendi yanlarında bir blok olmasına özen gösterilir. Böyle bir kutuplaşmada örgüt olarak ulaşamayacakları bir kitleye ulaşmış olurlar. Bu bombalamayla DEAŞ, Suriye’deki çatışmayı Türkiye içine taşımak arzusunda. Üzerindeki sıklet merkezini azaltmak, alanını genişletmek istemektedir. Kendisiyle mücadele eden PYD-PKK’ya güvenli olduğunu düşündüğü yerlerde dahi saldırabileceğini göstermek ve gözdağı vermek istemiştir. Aynı zamanda, Türkiye’de de PKK’nın ezdiği kesimlere ulaşmak adeta temsilcileri olmak istemektedir. 

KAYNAK: STAR
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika 1915 mesajı!
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!