"Evcilleşen domuzlar" çiftçiye dert oldu

ALİ GÖKMEN ŞİRECİ - Kuşadası'ndaki Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda tatilcilerin verdiği yemek artıklarıyla beslenerek adeta evcilleşen yaban domuzları, zaman zaman bölgedeki tarım arazilerinde zarara yol açıyor.

"Evcilleşen domuzlar" çiftçiye dert oldu
"Evcilleşen domuzlar" çiftçiye dert oldu
GİRİŞ 22.07.2015 11:24 GÜNCELLEME 22.07.2015 11:46

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar ve yaz aylarında tatilcilerin akınına uğrayan Milli Park'ta yaban domuzu sayısının hızla arttığına dikkat çekti.

Hayvan avının yasak olduğu bölgede yaban hayvanlarının farklı davranışlar sergilemeye başladığını anlatan Sürücü, bölgede yaşayan yaban domuzlarının kedi ve köpekler gibi evcilleştiğini, piknik yapmak veya denize girmek üzere gelen vatandaşların verdiği yiyeceklerle beslenen hayvanların sayısında artış gözlemlendiğini ifade etti.

Yaban hayvanlarının bu şekilde beslenmesinin doğal dengeyi bozduğuna işaret eden Sürücü, şöyle konuştu:

"Piknik yerlerinde normalde kedi ve köpekler insanların arasında dolaşarak beslenir ancak Milli Park'ta farklı bir tablo var. Burada dağdan yavruları ile deniz kenarına inen yaban domuzları, pikniğe gelen vatandaşların arasında dolaşıp yiyecek arıyor. İnsanlara bu durum ilginç geldiği için onlar da bu hayvanları besliyor. Fotoğraf ve görüntü çekiyorlar, yakınlarıyla paylaşıyorlar ancak bunların sonuçta yaban hayvanı oldukları unutulmamalı. Yaz aylarında piknikçilerin besleyerek hazıra alıştırdığı yaban domuzlarının, doğada beslenme yetileri köreliyor. Bu hayvanlar kış aylarında, piknikçilerin olmadığı dönemlerde büyük problem yaşıyor ve soluğu çevredeki tarım arazilerinde alıyor."

Doğal dengede domuzların düşmanı olan yırtıcı hayvan sayısının azaldığını, Milli Park'ta avcılığın ise yasak olduğunu dile getiren Sürücü, yaban domuzlarının tarlalara verdikleri zararın giderek arttığını, çiftçinin sayıları giderek artan bu hayvanlarla mücadele edemediğini söyledi.

Domuzların artık pamuk tarlalarına dahi zarar vermeye başladığını saptadıklarına işaret eden Sürücü, "Bölgedeki doğal dengeyi yeniden kurmanın tek yolu, yaban domuzlarının insanlar tarafından beslenmesinin önüne geçilmesidir. Milli Park içinde domuzların evcilleşmesinin önüne geçilecek düzenlemeler yapılmalı. Aksi takdirde bu hayvanlar gelecekte çok daha büyük sorunlara neden olacak. Yaz aylarında domuzların vatandaşlar tarafından beslenmemesi için yetkililer tarafından bilgilendirme yapılması, gerekiyorsa konuyla ilgili uyarı tabelalarının asılması gerekiyor" diye konuştu.

- "Başımızda büyük bir felaket gibi"

Öte yandan domuzların tarlalarına zarar verdiği çiftçiler de mağduriyetlerini dile getiriyor. 

Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli Mahallesi'nin muhtarı Mehmet Demir, sorunun en fazla yaşandığı mekanlar arasında, mahallelerinin geldiğini söyledi. 

Domuzların sayısının her geçen arttığını, başta mısır olmak üzere pamuğa kadar ürünlere büyük zarar verdiğini ifade eden Demir, çiftçilerin tarlalara girmeye korkar hale geldiğini savundu. 

Demir, her geçen yıl daha da artan ve çiftçileri büyük sıkıntıya sokan soruna yönelik yetkililerin tedbir almasını beklediklerini sözlerine ekledi.  

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi