Şehit Türk diplomatlar anısına saygı anıtı

Ermeni terör örgütü Asala tarafından şehit edilen 38 Türk diplomat anısına Muğla'nın Fethiye ilçesinde yapılan anıtta, şehit diplomatların fotoğrafları ve bilgileri yer alıyor

Şehit Türk diplomatlar anısına saygı anıtı
Şehit Türk diplomatlar anısına saygı anıtı
GİRİŞ 24.07.2015 14:36 GÜNCELLEME 24.07.2015 14:44

Fethiye ilçesinde, belediyenin Ermeni terör örgütü Asala tarafından şehit edilen 38 Türk diplomat anısına yaptırdığı saygı anıtı törenle açıldı.

3. Etap Sahil Bandı'nda yaptırılan anıtta, şehit edilen 38 diplomatın fotoğrafları ve bilgileri de yer aldı. 

Törende konuşan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, 1912'deki Balkan Harbi'nin yüz binlerce insanın katledilmesiyle sona erdiğini, peşinden gelen Birinci Dünya Savaşı ve bunun içinde yer alan Çanakkale Harbi'nde 250 bin yiğit insanın şehit düştüğünü hatırlattı.

Diğer cephelerle Osmanlı'nın seçkin 3 milyon insanının şehit olduğunu kaydeden Çalık, böyle bir savaş ortamında Ermeniler'in Ruslarla işbirliği yaptığını ifade etti. 

Kaymakam Çalık, Türk milletinin böyle bir ihaneti hak etmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Biz 100'üncü yılda Çanakkale Zaferi'ni kutluyoruz. Biz öyle bir milletiz ki cephede savaştığımız insanlar yaralıyken kucaklayıp, tedavi ediyoruz. Çatışmaya ara verdiğimiz anda su ikram ediyoruz. Böyle bir millet nasıl soykırımla suçlanabilir? Ama uluslararası emperyalist güçler adeta 'haçlı zihniyetiyle' Türk milletinin yeniden ayağa kalkmasını engellemek için her türlü plan ve projeyi yapıp, yaklaşık 150 yıldır devam ettiriyorlar."

- "Türkiye birçok şehit verdi"

EXPO 2016 Antalya Ajansı adına davet edilen ülkelerle ilişkileri yürütmek üzere atanan Büyükelçi Erdoğan Kök ise bakanlıklarının, ülkeyi temsil ederken çeşitli saldırılar sonucu birçok mensubunu şehit verdiğini anımsattı.

Birinci Dünya Savaşı şartlarında, 1915 yılının "soykırım" olarak tanınmasını sağlamak amacıyla Türkiye'ye karşı dünyanın birçok ülkesinin karalama kampanyası yürüttüğünü ifade eden Kök, teröristlerin, 1970 ve 1980'li yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanlık mensuplarını katlettiğini dile getirdi.

- "Savaşın kazananı yoktur"

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da dünya tarihinde Türkler kadar soykırıma uğramış başka bir millet olmadığını vurguladı. 

Diplomasinin bittiği yerde savaşın başlayacağını söyleyen Saatcı, "Savaşın kazananı yoktur. Burnumuzun dibindeki komşularımızın hali meydandadır. O yüzden Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözünün ne kadar önem arz ettiği bugün de aşikardır" diye konuştu.

Behçet Saatcı, şehit edilen 38 diplomatın tek suçunun "Türk olmak" olduğunu, dünya tarihinde hiçbir milletin "sütten çıkmış ak kaşık olmadığını" anlattı.

Diplomatların yurtdışında kolay hedef oldukları için şehit edildiklerine işaret eden Saatcı, "Katillerin gücü onlara yetmiştir. Bizi suçlayan mesnetsiz iddiaları bir kenara koyarsak, Almanların Yahudilere, Amerikalıların Kızılderililere, Fransızların Cezayirlilere, Rusya'nın Kırım Tatarlarına, Çin'in Uygur Türklerine yaptıklarına ne denir?" dedi.

Başkan Saatcı, saygı anıtını, Türkiye'deki adını bir şehitten alan Fethiye'nin "toplumsal refleksi ve onurlu bir duruşu" olarak nitelendirdi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, açılışı yapılan saygı anıtına karanfil bıraktı.

Öte yandan, açılış töreni öncesinde polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...