Van Gölü sahilleri "mavi bayrak" ile tanışacak

CEMAL AŞAN - Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Van Gölü sahillerinin "mavi bayrak" alması için Türkiye Çevre Eğitim Vakfına (TÜRÇEV) müracaat etti.

Van Gölü sahilleri "mavi bayrak" ile tanışacak
Van Gölü sahilleri "mavi bayrak" ile tanışacak
GİRİŞ 25.07.2015 11:05 GÜNCELLEME 25.07.2015 12:24

Binlerce yıl önce Süphan Dağı'nın patlamasıyla püsküren lavların su akıntılarının önünü kesmesi sonucu oluşan Van Gölü'nün dünyaya tanıtılması ve korunmasında farkındalık oluşturmak amacıyla çalışma başlatıldı.

Van TSO Başkanı Necdet Takva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın bütün deniz ve kıyılarında, bu konuda akredite olan kurum ve kuruluşlarının denetiminde "mavi bayrak" uygulamasının yapıldığını anımsattı. 

Türkiye'nin en önemli tatil kentlerinin yer aldığı Ege ve Akdeniz bölgelerindeki sahillerin yanı sıra insanların rahatlıkla denize girip serinleyebilecekleri kıyılara bu konuda akredite olmuş TÜRÇEV tarafından "mavi bayrak" verildiğini belirten Takva, son zamanlarda turizm konusunda bilincin arttığını ve Türkiye'nin "mavi bayrak" alan yerler bakımından dünya ikincisi olduğunu vurguladı. 

- "Kalkınma tek boyutlu değil"

Van TSO olarak kalkınmanın tek boyutlu olmayacağına dair bir anlayışı sürdürülebilir kılmaya çalıştıklarını dile getiren Takva, "Van'da yerel kalkınmanın sağlanabilmesi için Van denizi bizim olmazsa olmaz önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Dolayısıyla son zamanlarda artan ilgiyle göl kıyıları yeniden keşfedilmeye başlandı. Bunu daha ileriye götürmek için yeni projeler üretiyoruz" dedi. 

Van Gölü'nün kanunla korunabileceğine dair bir anlayışı benimsediklerini ifade eden Takva, "Bunun için geçtiğimiz yasama döneminde vekillerimizle bir yasa tasarısı üzerinde çalıştık. 'Van Gölü Koruma Kanunu' taslağı hazırladık ve vekillerimizle paylaştık. Onlar da bunun yürütülmesi konusunda gerekli çalışmaları yaptılar. Bu yıl da özellikle Van Gölü'nün kıyıları konusunda farkındalık oluşturmak ve kalkınmanın topyekun Van deniziyle yerelde başlatılmasına katkı sağlamak amacıyla mavi bayrak almayı hedefledik" diye konuştu. 

TÜRÇEV ile görüştüklerini anlatan Takva, şunları kaydetti:

"Mavi bayrak şartnamesinde bu yerlerin büyükşehir belediyeleri ya da ilgili belediyeler marifetiyle sahiplenerek protokolün de onlar tarafından imzalanması gerekiyor. Lojistik sağlamak suretiyle Büyükşehir Belediyesinin de bu şartlar çerçevesinde hem bu işin sahipliğini üstlenmesi konusunda gerekli görüşmeleri yaptık. Büyükşehir Belediyesi, genel sekreterlik ve yetkilendirilen görevlilerle beraber bu müracaatı gerçekleştirdi. Ağustos ayında Van'da yapacağımız toplantıyla karara bağlanacak ve süreç başlayacak. Van Gölü'nde rahatlıkla, güvenli şekilde denize girilebilecek birçok kıyımız var. Bu, bir ilk olacak. Kıyı ve sahillerimizde mavi bayrak dalgalandırırsak, dünyada birçok insanın da ilgisini çekeceğiz. Bunu sağladığımızda Van deniziyle ilgili farkındalığı daha üst düzeye taşıyacağız."

- "Van Gölü kadim bir coğrafik değer"

"Van denizi yaraları iyileştiren şifalı bir su aynı zamanda denizi aratmayan görüntüsüyle Türkiye'nin en büyük gölü olarak halka sahiplik ediyor, bunu da mutlaka uluslararası standartlarda kabul edilebilir bir düzeye getirmemiz gerekiyor" diyen Takva, mavi bayrak uygulamasının da buna hizmet edeceğini ve kentin tanıtılmasına önemli katkı sunacağını söyledi. 

Van Gölü'nün aynı zamanda ada ve üzerindeki kiliseyle kadim bir coğrafik değer olduğuna dikkati çeken Takva, bu çalışmanın göl konusunda dünyada farkındalık oluşturacağını ve gölü daha korunaklı hale getireceğini aktardı.

Takva, "Umarım çalışmalarımız kısa zamanda neticelenir ve kıyılarımızı güvenli mavi bayrakla donatırız. TÜRÇEV, bu konuda yetkili bir vakıf ve onların da kriterleri var. Bizce uygun olan sahiller onlar için uygun olmayabilir. Akdamar Adası'nın sahilleri denize girebilecek ve mavi bayrak alabilecek uygun yerlerden biri. Bunu mutlaka önereceğiz ama herkes bu sürece sahip çıkmalı. Özellikle Van Gölü'nde faaliyet gösteren tekne sahipleri gölü kirletmemeli" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor