Osmaniye'de ÇATAK projesi

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürülüğü, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Program'nın (ÇATAK) 3. aşamasını merkeze bağlı Sakizgedigi köyünde hayata geçirdi.

Osmaniye'de ÇATAK projesi
Osmaniye'de ÇATAK projesi
GİRİŞ 25.07.2015 13:08 GÜNCELLEME 25.07.2015 13:39

Sakızgediği köyünde düzenlenen programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Osmaniye'nin ÇATAK programına bakanlar kurulu kararıyla bu yıl dahil edildiğini belirterek, programı uygulayan çiftçilere 3 kategoride destekleme uygulaması yapılacağını söyledi.

ÇATAK programının amacının, toprağın, suyun ve çevrenin korunması olduğuna işaret eden Sağlam, şunları söyledi:

"Topraklarımızı bize dedelerimizden miras değil, torunlarımızdan emanet alınmış bir varlık olarak görmeliyiz. Bu proje üç kategoriden oluşmaktadır. Birinci kategori, anıza ekim, yani anızı parçalamadan yakmadan direk anıza ekim yaptığımızda dekar başına toplam her yıl bir defa verilmek kaydıyla üç yıl 30+30+30 lira destek veriyoruz. İkinci kategoriye baktığımızda ise kireçlenmenin önlenmesi ile ilgili, setleme, taş toplama gibi bu kategoriden faydalanan çiftçimize ise dekar başına 60 lira destek veriyoruz. Üçüncü kategoriye baktığımızda da iyi tarım, organik tarım, damla sulama tekniklerini yaptığımızda ise yine dekara 135 lira destek veriyoruz."

Osmaniye'de şimdiye kadar 2 bin 900 dekar arazide projesinin uygulandığını ifade eden Sağlam şunları kaydetti:

 "İnşallah seneye bu ayrılan 3 bin 500 dekar daha da fazla bir kota alarak bu desteklemeyi ilimizde sürdüreceğiz. Bir santimetrekare toprağın oluşması için 300 ile 1000 yıl gerekmekte. Bizde arazi çokta farkındayız bunu ama kıymetini bilmiyoruz. Bugün Doğu Karadeniz'e gittiğimiz zaman toprak getirip kayaların üzerinde fındık bahçeleri çay bahçeleri oluşturarak küçük küçük tarım yapıyorlar. Biz burada ne su zenginiyiz nede toprak zenginiyiz, onun için kıymetini bilmemiz lazım. Çatak projesinin 2015 yılında ilimizde ilk defa uygulanmasından dolayı hayırlı olmasını diliyorum."

Konuşmaların ardından katılımcılar, damla sulama yapılan mısır tarlasında ve taştan arındırılmış tarım arazisinde incelemelerde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız