Çukurova'nın sıcağında üzüm hasadı başladı

LALE KÖKLÜ - Üzüm üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Mersin'in Tarsus ilçesindeki bağcılar, binbir meşakkatle ürettiği üzümlerini, hava sıcaklığının da etkisiyle yine aynı zorlukta toplamaya başladı.

Çukurova'nın sıcağında üzüm hasadı başladı
Çukurova'nın sıcağında üzüm hasadı başladı
GİRİŞ 26.07.2015 11:32 GÜNCELLEME 26.07.2015 11:32

Geçimini üzüm yetiştiriciliğiyle sağlayan Tarsuslu bağcılar, yıl boyunca bakımıyla yakından ilgilendikleri üzümlerini toplamak için sabahın ilk saatlerini tercih ediyor.

Hava sıcaklığının 35 derece, nem oranın yüzde 90'lara kadar çıktığı ilçede güneş etkisini artırmadan ürünlerin büyük bölümünü toplamayı amaçlayan çiftçiler, öğle saatlerine kadar toplanan üzümleri sandıklara yerleştiriyor.

Hazırlanan sandıklar köylerdeki üzüm toplama alanına getiriliyor ve buradan da kooperatif aracılığıyla toptancılara ve pazarlamacılara satılıyor.

- 40 çeşit ürün yetişiyor

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine, Türkiye'deki üzüm üretiminin yüzde 33'ünün karşılandığı ilçede yaklaşık 40 çeşit ürün yetiştirildiğini söyledi.

İlçede 200 bin dekarlık arazide yapılan üzüm üretiminde, dekar başına 2 ton ürün aldıklarını belirten Ergezer, "Üreticilerimiz, tüm emeklerini en kaliteli üzümü yetiştirmek için harcıyor. Gözü gibi baktıkları bağdan verimli üzümler üretmeye çalışıyorlar. Hal böyle olunca da dünya ile rekabet edebilecek duruma geldik. Çünkü üreticilerimiz gerçekten çok bilinçli. Verimde de dünya rekoltesinin üzerindeyiz" dedi.

İlçedeki üzümlerin lezzeti ve kalitesiyle adını tüm dünyaya duyurduğunu anlatan Ergezer, başta Rusya olmak üzere birçok ülkeden talep aldıklarını vurguladı.

Bu durumun üreticiyi de teşvik ettiğinin altını çizen Ergezer, şöyle devam etti:

"Şu an Ortadoğu'daki gelişmeler üzüm ihracatını da olumsuz etkiledi ancak hasat başlar başlamaz 20 bin ton ihracat yaptık. Geçen yıl 400 bin tona yakın üzüm hasadı yapılmıştı. Bu yıl da aynı rakamlarda olmasını bekliyoruz ve bunun yarısını ihraç etmeyi planlıyoruz. Ağırlıklı olarak Rusya pazarı bizim için çok önemli. Bunu Almanya, İngiltere ve Ukrayna gibi ülkeler takip ediyor. Merkezi Fransa olduğu halde Fransa'ya dahi üzüm gönderiyoruz."

Ergezer, mart ayında Ege Bölgesi'nde yaşanan don olayından dolayı oradaki üzüm üreticilerinin olumsuz etkilendiğini hatırlatarak, "Allah kimsenin başına vermesin onlar da bizim çiftçilerimiz ama orada bir afet yaşandı. Buradan oradakilere geçmiş olsun diyorum. Bizler üretirken canımızı, varımızı yoğumuzu veriyoruz, satarken de yoldan bulmuş gibi satıyoruz. Bu böyle olmamalı artık çiftçi kendi tüccarını kendi yaratması lazım. Piyasanın ihtiyacına göre üzümü sunmalıyız ki böylece isteğimiz fiyatlara üzüm satabiliriz" diye konuştu.

Ergezer, yetiştirilen üzümlerin şu an tarladan 1,8 ile 2 liraya kadar satışa çıktığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!