Organik çilek suyunu "güneş"ten alıyor

ABDULHAMİT YAŞAR - Konya'nın Hüyük ilçesinde, tarımsal destekler sayesinde organik çilek üretimine yönelen çiftçiler, sulu tarımın yapılamadığı arazileri teknolojiden istifade ederek suluyor.

Organik çilek suyunu "güneş"ten alıyor
Organik çilek suyunu "güneş"ten alıyor
GİRİŞ 27.07.2015 11:11 GÜNCELLEME 27.07.2015 11:57

Hububat ekiminden vazgeçerek, daha önce kuru tarım yapılan alanlara güneş enerjisi paneli kuran çiftçiler, ürettikleri elektrik enerjisi sayesinde sondajla su çıkartıp, damla sulama sistemiyle ürün yetiştiriyor.

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organik çilek üretiminden iyi gelir elde eden üreticilerin sulama konusunda yaşadıkları sıkıntıları yenilenebilir enerji sistemleri ile aşma yoluna gittiğini söyledi. Şahin, "Göletlerden su alma imkanı olmayan üreticilerimiz, kendi imkanlarıyla çileğini ve yetiştirdiği diğer ürünlerini sulamaya başladı" dedi.

Hüyük'te izne, ruhsata gerek olmadan üreticilerin küçük yatırımlarla tarlasına güneş panelleri kurabildiğini aktaran Şahin, şöyle devam etti:

"Bölgemizde güneş enerjisi kullanımı yaygınlaşıyor. Vatandaşlarımız 12 kolektör kurarak, elde ettiği enerjiyi tarımsal sulamada kullanıyor. Bir panelin bin liralık maliyeti var. Ayrıca altyapı sistemleri için de bir maliyet söz konusu. Üreticimiz 12 bin lira masraf ederek kurduğu sistemle bahçesinin tamamını sulayabiliyor. Bölgemizde artık yağmur suyu beklenerek sulanan hububat tarlaları, çilek bahçesine dönüşüyor."

- Sistem bir sezonda kendini amorti ediyor

Şahin, bölgede sulama sorunu yaşayan üreticilere güneş enerjisi paneli kurmaları tavsiyesinde bulunarak, "Kuracakları bu sistem, kendini bir üretim sezonunda amorti ediyor. Çiftçilerimize sesleniyorum; güneşimiz var, toprağı olan ve bu işe yönelmek isteyenler güneş enerjisi ile tarımsal sulama ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirler" dedi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan ise Hüyük'te yenilenebilir enerjiye ilginin artmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Güneş enerjisinin, göletlerden su temin edilemeyen alanlarda maliyetleri düşürerek sulu tarım yapma imkanı sağladığına işaret eden Doğan, "Yatırım maliyeti ilk etapta yüksek gibi görünse de çiftçimiz son dönemde çilek gibi değerini bulabilen bir ürün ile bu yatırımın çok rahat amorti edebileceğini görmüş, uygulamış ve başarılı olmuştur" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat