Bilecik'te beç tavuğuyla kene mücadelesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce Bilecik'e tahsis edilen 200 beç tavuğun dağıtımı yapıldı

Bilecik'te beç tavuğuyla kene mücadelesi
Bilecik'te beç tavuğuyla kene mücadelesi
GİRİŞ 27.07.2015 16:20 GÜNCELLEME 27.07.2015 16:20

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce Bilecik'e tahsis edilen 200 beç tavuğun dağıtımı yapıldı.

Bilecik Şube Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, kene ile mücadelede biyolojik yöntem amacıyla kullanılan beç tavuklarının üretiminin Yozgat Yaban Hayvanı Üretim İstasyonu'nda yapıldığı kaydedildi.

Kenelerin ilaçlara ve dış etkilere son derece dirençli parazitler olmasından dolayı hastalıkla mücadelenin son derece güç olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Zaman zaman kenelerle mücadele için yapılan bilinçsiz ilaç kullanımı sonucu tabiatımız pestisitlerle kirletilmektedir. Kenelerle biyolojik mücadele kapsamında yapılan bilimsel çalışmalarda Afrika kökenli kanatlı hayvanlardan olan beç tavuğunun keneleri yiyerek sayılarını azalttığı tespit edilmiştir. Otsu bitkiler, tahıllar, bitkilerin tohumları, meyveler ve böcekler ile beslenirler. Çiftlik ya da köy çevresinde yarı entansif bir şekilde yetiştirilebilmeleri ve su gereksinimlerinin az olması diğer avantajlı yönlerini oluşturmaktadır."

            Bir günde 40-50 gramdan 400 grama kadar kene topladığı tespit edilen beç tavuklarının, 2 kilometre kadar çevrede gezerek kene ile mücadele etmesi, kümeslerine herhangi bir tehlike hissettikleri anda çığlık atarak haber vermeleri, su ihtiyaçlarının az olmasının önemli özelliklerinden olduğu vurgulanan açıklamada, "İlimize tahsisi yapılan 400 beç tavuğu, hayvancılığın yoğun olduğu kene riskinin bulunduğu köyler seçilerek, Bilecik Şube Müdürlüğünce dağıtılmıştır" denildi.

Açıklamada, 17 köyde beç tavukların 100 aileye bir çift olarak, bedelsiz teslim edildiği kaydedildi.

 
KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!