ÖSYM 2015 DGS soru cevapları yayınlandı mı?

Dikey Geçiş Sınavı (2015-DGS) yapıldı. Sınava girenler merakla soru ve cevapların açıklanmasını bekliyor.

ÖSYM 2015 DGS soru cevapları yayınlandı mı?
ÖSYM 2015 DGS soru cevapları yayınlandı mı?
GİRİŞ 05.08.2015 10:55 GÜNCELLEME 05.08.2015 10:55

İki yıllık önlisans eğitim programını bitiren Meslek yüksekokulları ile açıköğretim mezunlarına lisansa geçiş olanağı sağlayan DGS'nin (Dikey Geçiş Sınavı) ardından öğrenciler merakla soru ve cevapların açıklanmasına kilitlendi.ÖSYM 2015 DGS sınav sonuçları, Dikey Geçiş Sınavı soru ve cevapları,DGS puan hesaplama sistemi haberimizin detayında.Sınavla ilgili tüm merak edilen ayrıntılara son dakika açıklamalarına sitemizden ulaşabilirsiniz...

İki yıllık meslek yüksekokulu (MYO) mezunları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarına dört yıllık fakültelere geçme imkânı tanıyan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 26 Temmuz Pazar günü yapıldı. Sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testinin uygulandığı sınav, saat 9.30'da başladı ve 140 dakika sürdü. Bu yıl değişiklikler içeren DGS ile adaylar; adaletten hukuka, anesteziden hemşireliğe, Moda tasarımından tekstile geçebilecekler.

2015 DGS SINAVI SORU VE CEVAPLARI

DİKEY GEÇİŞ SINAVI SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) geçen yıl, açıköğretim adalet ön lisans programı mezunlarının DGS kapsamında hukuk fakültelerine yerleşme kontenjan sayılarını düşürmüştü. 2014 DGS Kılavuzu'nda 900. koşulla getirilen uygulamayla ilgili öğrenciler, Danıştay'a yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmış, Nisan 2015'te Danıştay, kontenjan sayısına kısıtlama getiren düzenlemenin yürütmesini durdurmuştu.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında yargı kararının uygulanması yönünde kararın alınmasıyla adalet açıköğretim önlisans programlarından mezun olarak 2014-DGS'de tercih yapma hakkı bulunan adaylar, 25-29 Haziran 2015 tarihleri arasında tercihlerini yaptılar. Bu yıl, 2014-DGS Kılavuzu'nda yer alan 900 koşulu koşullardan çıkarıldı. YÖK ayrıca eğitimde kalitenin yükseltilmesi amacıyla hukuk, ilahiyat, bilgisayar mühendisliği gibi bazı bölümlerin kontenjanlarını azalttı.

2014-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2015-DGS'de ilgili ÖBP'leri 0.45 katsayısı ile çarpılacak. 2015-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2016-DGS'de ilgili ÖBP'leri 0.45 katsayısıyla çarpılacak.

ADALET: Hukuk

ANESTEZİ: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve sağlık Hizmetleri.

AŞÇILIK: Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Yönetimi.

BANKACILIK VE SİGORTACILIK: Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık. Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, işletme, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası. Uluslararası Finans, Uluslararası İşletme.

BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ: Basın ve Yayın. Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, iletişim Bilimleri,

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VE OPERATÖRLÜĞÜ BÖLÜMLERİ: Bilgisayar Müh., Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğret., Bilişim Sistemleri Mühendisliği. Fizik, İstatistik, Meteoroloji Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği.

ÇOCUK GELİŞİMİ: Çocuk Gelişimi. Çocuk Sağlığı ve Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği.

FİZYOTERAPİ: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, ¦ MODA TASARIMI: Moda ve Tekstil Tasarımı. Tekstil, Tekstil Mühendisliği.

SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ: Lojistik Yönetimi, Seyahat İşletmeciliği, Sivii Hava Ulaştırma işletmeciliği, Ulaştırma ve Lojistik.

Sınava Giriş Belgesi, adayların adreslerine ayrıca gönderilmeyecek. Bu belgelerin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda adaylar yanlarında bulundurmak zorundalar. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması şart.. Sınavın yapıldığı her bir salonda adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş gibi gereçler ÖSYM tarafından sağlanacak. Sorumluluk adaya ait Sınavın geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilmesi için adayın sınava, atandığı salonda girmesi, sınav başlamadan önce sınava giriş belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi,- kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması, cevaplarını sınav süresi içinde cevap kâğıdına işaretlemiş olması gerekiyor.

Ayrıca adayların cevap kâğıdına T.C. kimlik numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp kodlaması, soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması, sınav sonunda soru kitapçığını ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim etmesi, salonda sınav kurallarına uyması zorunlu. Soru kitapçıkları adaylara salon görevlileri tarafından kapalı bir poşette rastgele dağıtılacak. Adaylar kendilerine verilen açılmış poşeti kabul etmemeliler. Bu durumda salon başkanından açılmamış bir poşet istemeliler. Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçlar açıklandıktan sonra 10 gün içinde Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM'ye başvurabilirler. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde aynı şekilde yapılabilmekte.

2015-DGS sonuçları sadece 2015 - 2016 öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacak. Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilerin üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında aldıkları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, sorumlu olacakları dersler belirlenecek. Bu derslere göre programa kaydı yapılan öğrenciler, eğitime devam hakkı elde edecekler.

DGS PUAN HESAPLAMA ROBOTU

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir. Aşağıda DGS puan hesaplaması için kullanabileceğiniz formülü basit olarak verdik. Bu sayede DGS puanı nasıl hesaplanır kolayca öğrenebilirsiniz.

Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

DGS'ye başvuracak adaylarda, meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksek okullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvurabilirler.

Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS'ye girmek zorundadırlar.Açıköğretim ve meslek yüksekokullarının önlisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Başvurabileceğiniz bölümleri görmek için buraya tıklayınız.Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramazlar.

DGS (DİKEY GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA...

Dikey geçiş sınavı (Dgs), önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları yada önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olabilecek durumda olan adaylar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına Ösym'ce yapılan "Dikey geçiş sınavı"nı (Dgs) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirler.

Dgs'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav süresi 3 saat’dir. (180 dakika). Öss'nin aksine bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan Dgs bu yönüyle Ales ile benzerlik göstermektedir. Her üniversitenin %10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen Dgs'de kontenjanlar son derece azdır. (Her bölüm için 5 ile 10 kişi) Dgs'de tercihler sınava girmeden önce yapılırdı, 2009 ilkbaharında çıkan yasayla sınavdan sonra yapılma kararı alındı. Dgs'de en fazla 8 tercih yapabilirken bu rakam 18'e çıkarıldı ancak kontenjanlar daha da düştü.

Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Bu programda öğrenciye birinci ve ikinci sınıfından eksik olduğu alanlarda ders sorumluluğu yüklenir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıldır. Ancak öğrencilerin aldıkları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıl daha uzatılabilir.

Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır. Programda aldığı toplam ders kredilerinin en az % 80’inden başarılı olan öğrenciler, başarısız oldukları dersleri ilerleyen dönemlerde almak kaydıyla, üçüncü sınıfa kaydedilirler. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programında almakla zorunlu olduğu ders kredileri toplamının % 20’sinden daha fazlasından başarısız olan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulayan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez. Yabancı dille öğretim yapılan programlarda öğrencilerin Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.

Yabancı dil hazırlık programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Gerek yabancı dil hazırlık eğitimi ve gerekse Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenciler tüm öğrencilik haklarından aynen yararlanırlar. Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında başarısız olarak ilişiği kesilen öğrenciler, türkçe eğitim yapan aynı adlı yükseköğretim programlarına Ösym’ce yerleştirilebilir , Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez ancak açıköğretimin intibak programında okuyanların askerliği ertelenmez.

2011 Yılında yapılan değişiklik ile artık dgs sınavını kazan öğrencilerin hazırlık (İntibak) döneminde zayıf almalarından dolayı öğrencilikten atılma durumu söz konusu değildir. Önlisans mezunu olanlar dgs'ye girmeden aöf (Açıköğretim Fakültesi)'nin lisans bölümlerine sınavsız olarak doğrudan veya intibak programıyla kayıt yaptırabilirler.

DGS İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

1- Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)

2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.

3- Dgs'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.

4- 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.

5- 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.

6- Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.

7- Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.

8- 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.

9- Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.

10- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.

11- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir.

LİSANS ÖĞRENİMİNE HAZIRLIK PROGRAMIYLA İLGİLİ KURALLAR

Lisans öğrenimine hazırlık programında öğrenci birinci ve ikinci sınıflardan eksik olduğu alanlardaki dersleri tamamlar. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıldır. Ancak öğrencilerin okudukları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi istisnai olarak bir yarıyıl daha uzatılabilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarı ile tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır, başarısız olanların ise üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez. Yabancı dille öğretim yapılan programlarda öğrencilerin, Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir. Yabancı dil hazırlık programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Üniversite yönetmeliğine göre başarılı olamayan öğrencilerin üniversite ile ilişkisi kesilir. Gerek yabancı dil hazırlık eğitimi ve gerekse Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresinde öğrenciler tüm öğrencilik haklarından aynen yararlanırlar

EŞİT PUAN ALANLARIN  YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Aynı programı tercih etmiş olan adayların dgs puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı dgs puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili Aöbp yüksek olana öncelik verilecektir.
Dgs puanı nasıl hesaplanır?

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

ÖNLİSANS BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR?

1- Dgs'ye başvuran adaylardan her biri için önlisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Önlisans Başarı Puanı (Öbp) hesaplanacaktır.

2- Adayların Önlisans Başarı Puanlarının (Öbp) hesaplanmasında önlisans programında almış oldukları notların ortalamasından meydana gelen akademik ortalama esas alınacaktır.

3- Önlisans programlarından mezun olabilecek adaylar, dgs'ye başvursun veya başvurmasın akademik ortalamaları mezun oldukları önlisans programlarından toplanacak ve mezun olunan her program ayrı olmak üzere bu akademik ortalamaların ortalama ve standart sapmaları hesaplanacaktır. Bu ortalama ve standart sapmalar kullanılarak adayların akademik ortalamaları, ortalaması 50 standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Bu standart puanlar ilgili öğretim yılında mezun olabilecek adayların önlisans başarı puanlarını oluşturacaktır.

4- İlgili yılda bir önlisans programından mezun olanların sayısı 5'ten az ise ve daha önceki öğretim yıllarında kendi programlarına ait hesaplanmış bir ortalama bulunuyorsa bu adayların başarı puanlarının hesabında ortalamanın bulunduğu öğretim yılına ait ortalama ve standart sapmalar kullanılacaktır.

AĞIRLIKLI ÖNLİSANS BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANACAKTIR?

1- Önlisans başarı puanı, hesaplandıktan sonra her önlisans programında dgs'ye giren adayların dgs standart puanlarından hesaplanan ağırlıklandırma puanlarına göre ağırlıklandırılacaktır.

2- Ağırlıklandırmada, bir programda son sınıfta bulunan adaylardan dgs'ye girenlerin sayısal standart puanları sayısal ağırlıklandırma puanını (Ap-say), sözel standart puanları sözel ağırlıklandırma puanını (Ap-söz), sayısal ve sözel puanların 0.5 ile çarpılıp toplanmasından elde edilecek ağırlıklı standart puan da eşit ağırlıklı ağırlıklandırma puanını (Ap-ea) oluşturacaktır.

3- Bir programdan sınava giren adayların Ap-say, Ap-söz ve Ap-ea puan ortalamaları, bu programın A-say (sayısal ağırlıklandırma puan ortalaması), A-söz (sözel ağırlıklandırma puan ortalaması) ve A-ea(eşit ağırlıklı ağırlıklandırma puan ortalaması) ortalamalarını oluşturacaktır. Önlisans programının ağırlıklandırma puan ortalamalarından 30'un altında olanlar 30 olarak alınacaktır. Önceki yıllarda mezun olan adayların Öbp'leri ağırlıklandırılırken mezun oldukları yılın ağırlıklı ortalamaları kullanılacaktır. Bir programda sınava giren aday sayısı 5'ten az ise ağırlıklandırma ortalamaları 50 olarak alınacaktır.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı