Çocuklar, fındık bahçesi yerine okula gidiyor

 Fındık toplamak için her yıl Karadeniz'e gelen mevsimlik işçilerin çocuklarına, Ordu Valiliği ve Türkiye İş Kurumunun ortaklaşa yürüttüğü "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi" kapsamında görevlendirilen öğretmenler tarafından eğitim verilmeye başlandı.

Çocuklar, fındık bahçesi yerine okula gidiyor
Çocuklar, fındık bahçesi yerine okula gidiyor
GİRİŞ 30.07.2015 16:39 GÜNCELLEME 30.07.2015 17:02

Fındık toplamak için Karadeniz'e gelen mevsimlik işçiler, Ordu Valiliğince Uzun İsa ve Efirli mahallelerinde oluşturulan çadır kentlere yerleşti.

Geçici işçi aileleri kendilerine tahsis edilen alanlara konuşlanırken, beraberlerindeki çocukların eğitimlerine çadır kentlerde inşa edilen okullarda başlandı.

Anne ve babası hasat öncesi hazırlıklarını sürdürürken, çocukları da saat 09.00'dan 16.00'ya kadar öğretmenler tarafından eğitime tabi tutuluyor.

İngilizce Öğretmeni Cem Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisiyle 6 öğretmenin işçi çocuklarına eğitim vermek için görevlendirildiğini belirtti. 

Ordu Valiliği ve Türkiye İş Kurumunun ortaklaşa yürüttüğü "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi" kapsamında görevlendirildiklerini vurgulayan Gündoğdu, "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 5 ve 14 yaş arası çocuklara başta temel hijyen bilgilerini anlatacağız. Aynı zamanda okuma ve yazma becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunacağız. Sabah 09.00'da başlayan eğitimlerimiz 16.00'ya kadar sürüyor. Etkinliklerimiz sosyal alanlarda da sürecek. Her yönüyle çocuklara elimizden geldiği kadar bilgi ve birikimlerimizi aktaracağız" dedi.

Gündoğdu, amaçlarının bu çocukları, bahçeye gitmeden eksik kaldıkları konularda eğitebilmek olduğunu ifade ederek, "Gün içinde matematik, fen bilgisi, İngilizce ve Türkçe gibi dersleri çocuklara anlatıyoruz. Şu anda öğrenci sayımız 100'ün üzerinde. Önümüzdeki günlerde bu sayının daha da artmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

Bu projeyle çocuk işçiliğinin önüne geçmeyi başardıklarını dile getiren Gündoğdu, işlerinin çok zor olduğunu ancak başarmak adına her türlü fedakarlığı gösterdiklerini söyledi.

Derslerin yanı sıra çocuklara satranç ve halk müziği gibi eğitimlerin de verildiğinin altını çizen Gündoğdu, "Okula gelen her öğrencimiz bundan çok memnun. İnşallah çocukların eğitimi ve öğretimi konusunda amacımıza ulaşırız. Bunun için buradayız" ifadesini kullandı.

Gündoğdu, okulun ağustos ayı sonuna kadar açık kalacağını, işçilerin bölgeden ayrılmasıyla eğitim ve öğretimin sona ereceğini sözlerine ekledi. 

- Çocuklar uygulamadan memnun

Ailesiyle Şanlıurfa'dan gelen Yiğit Yağız, "Biz halimizden çok memnunuz. Bahçede değil, okulda eğitim görerek yaz tatilimizi geçiriyoruz. Derslere başladık. Bize bu konuda destek veren herkese teşekkür ederiz" dedi. 

Fidan Yanık ise derslerin çok güzel geçtiğini ifade ederek, "Eksiklerimizi burada tamamlıyoruz. Çok şükür halimizden memnunuz. Yetkililere teşekkür ederiz" diye konuştu. 

Proje kapsamında çocuklara çeşitli okul kırtasiyeleri dağıtılıyor, sabah kahvaltısı ve öğle yemekleri veriliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Naci Görür 'Aklımızı başımıza toplamamız lazım' deyip uyardı: Depremden çok zarar verir
Saldırı mı tiyatro mu? İsrail-İran geriliminde o görüntüleri yayınladılar