Mersin'de çiftçiler için erken uyarı sistemi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanan "Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri" projesiyle, çiftçilerin erken tedbir almaları sağlanacak

Mersin'de çiftçiler için erken uyarı sistemi
Mersin'de çiftçiler için erken uyarı sistemi
GİRİŞ 31.07.2015 14:18 GÜNCELLEME 31.07.2015 14:18

 Mersin Büyükşehir Belediyesi, tarafından çiftçilerin teknolojiden faydalanmalarını sağlamak ve ürünlerinin olası zararlardan korunmaları amacıyla önceden bilgi almalarını sağlayacak olan "Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi" projesi hayata geçirildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından 8 ilçede toplam 12 mahallede Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları kuruldu. 

Kurulan sistemle ürün popülasyonuna göre şeftali, erik, kiraz, elma, zeytin, kayısı, bağ ve sebze yetiştiriciliği yapılan bölgelerde güvenilir, izlenebilir ve sürdürülebilir meyve-sebze üretimi için üreticilerin bilinçlendirilmesi sağlanacak.

- Çiftçiler kısa mesajla bilgilendirilecek

Bitkisel üretimde don, hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermek, en uygun ilaçlama zamanını saptamak, üreticileri uyarmak ve böylece onları bu zararlıların mücadelesinde gereksiz harcama, fazladan iş gücü ve zaman kaybından kurtarmak, zirai ilaçların insan sağlığına ve çevreye verdiği zararı en aza indirmek amacıyla kurulan "Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi"nden alınan veriler doğrultusunda değerlendirme yapılacak.

Değerlendirmeler sonucunda sisteme kayıtlı üreticilere kısa mesaj yoluyla zirai ilaçlama yapmaları yada tedbir almaları bilgisi verilecek. Uyarı harici zamanda tahmini gözlem ve alışkanlıklara dayalı gereksiz ilaçlama yapılmasının önüne geçilmesi, dolayısıyla tüketicilerin kalıntı problemi olmayan ve daha az ilaçlamayla, daha sağlıklı ürünler yetiştirmesi hedefleniyor. 

Ayrıca sistem sayesinde üreticilere don, yoğun yağışla ilgili uyarılar yapılarak, ürünler için doğru zamanda doğru önlemler alınabilecek.

Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları, Akdeniz ilçesinin Nacarlı Mahallesi, Tarsus ilçesinin Sayköy, Cinköy ve Kerimler Mahalleleri, Çamlıyayla ilçesinin Sebil Mahallesi, Toroslar ilçesinin Atlılar, Yüksekoluk, Kavaklıpınar Mahalleleri, Mezitli ilçesinin Sarılar Mahallesi, Silifke ilçesinin Uzuncaburç Mahallesi, Gülnar ilçesinin Köseçobanlı Mahallesi, Mut ilçesinin Köselerli Mahaleleri'nde kuruldu.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı