"UMKE varsa umudunu kesme"

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Babadağ'da 24 saat nöbet tutan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri, 3 ayda 10 yamaç paraşütü kazasına ve doğa yürüyüşünde düşerek yaralanan 7 vakaya kurtarma operasyonu gerçekleştirdi

"UMKE varsa umudunu kesme"
"UMKE varsa umudunu kesme"
GİRİŞ 31.07.2015 15:25 GÜNCELLEME 31.07.2015 15:25

Yamaç paraşütünde dünyanın önemli pistlerinden birisi olan Fethiye ilçesindeki Babadağ'da  24 saat nöbet tutan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), arama ve kurtarma çalışmalarında görev alıyor.

Babadağ'ın bin 700 metrelik pistindeki istasyonda 1 Mayıs'ta göreve başlayan 8 kişilik UMKE, yaşanabilecek yamaç paraşütü kazaları ve kurtarma operasyonları için bölgede nöbet tutuyor.

Özel donanımlı arazi araçlarıyla ambulansların gidemediği noktalara ulaşan, gerektiğinde kilometrelerce yürüyerek vakaya medikal müdahale yapan UMKE, alınan eğitimlerle kazazedeyi güvenli şekilde hastaneye ulaştırıyor.

UMKE'nin Babadağ'ın bin 700 pistindeki nöbeti, 30 Kasım'da sona erecek.

- Gönüllülük esasına göre görev yapıyorlar

UMKE sorumlusu Eyüp Önver, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçedeki istasyonda 8 kişinin görev yaptığını, 3 yıldır aktif çalışan istasyonda birçok başarılı kurtarma operasyonuna imza attıklarını dile getirdi.

Önver, UMKE'nin gönüllük esasına göre çalıştığını, ilçede en çok yamaç paraşütü kazalarına, Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu'nda da düşmeye bağlı yaralanmalara ulaştıklarını vurguladı.

UMKE gönüllüsü Mustafa Eren de 1 Mayıs'tan bu yana 110 olaya müdahale ettiklerini, 10 yamaç paraşütü kazasına müdahale ettiklerini ve doğa yürüyüşünde yaralanan 7 kazazedeyi kurtardıklarını kaydetti.

UMKE gönüllülerinin vakalarda aldıkları eğitimleri kullandıklarını belirten Eren, şöyle konuştu:

"Suda kurtarma, iple erişim teknikleri, olay yeri yönetimi ve buna benzer edindiğimiz eğitimleri vakalara yansıtmaya çalışıyoruz. Burada çok geniş bir alana müdahale ediyoruz. Babadağ'daki bin 700 metre pistinde 12 saat, Ölüdeniz'deki istasyonda da 12 saat olmak üzere 24 saat esasına göre çalışıyoruz. 112 Komuta Kontrol Merkezi oluşabilecek vakalar için bize çıkış veriyor. En hızlı şekilde olay yerine ulaşıp, müdahalemizi yapıyoruz."

Eren, Muğla'da yeni bir istasyon kurulmasının da planlandığını aktardı. 

Diğer ekiplerin de devreye girmesiyle çok daha güvenli ve hızlı sağlık hizmeti sunabileceklerini vurgulayan Eren, UMKE'nin kazalara müdahalede Türkiye'deki birçok ili geride bıraktığını ifade etti.

İlçenin turizm merkezi olması nedeniyle özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğradığını kaydeden Eren, "Zorlu arazi şartları nedeniyle ilçedeki doğal güzellikleri gezmeye giden turistler zaman zaman düşerek yaralanıyor. Biz, 'UMKE varsa umudunu kesme' diyoruz ve her türlü zorluğa karşı insanların can güvenliği için ekip ruhuyla görev yapıyoruz" diye konuştu.

 - UMKE'nin "kurtarıcı meleği"

UMKE'de 3 yıldır görev yaptığını anlatan Hilal İrem Aykul da kadın olarak kurtarma operasyonlarında yer almanın zor olduğunu, ancak gönüllülük esasına göre çalıştıkları için yaptığı işten keyif aldığını dile getirdi.

Vakaya gittiklerinde taşıdıkları medikal malzemelerin ağır olması nedeniyle zaman zaman zorlandığını söyleyen Aykul, başarılı operasyonun sonunda kurtardıkları bir canın her şeye değdiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!