Sınır kapılarında gurbetçi sezonu

 Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, gurbetçilerin yurda girişlerinin devam ettiğini belirterek, "Gurbetçilerimiz çıkış işlemi için perşembe ya da cuma gününe kalmasın. Bir de 'trakya.gtb.gov.tr' adresine baksınlar, hangi kapımız daha uygunsa o kapıyı tercih etsinler" dedi.

Sınır kapılarında gurbetçi sezonu
Sınır kapılarında gurbetçi sezonu
GİRİŞ 01.08.2015 18:07 GÜNCELLEME 01.08.2015 18:57

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapan gurbetçilerle sohbet edip istek ve sıkıntılarını dinleyen Yalçın, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, gurbetçi sezonunun yarısının tamamlandığını anlattı.

Bayram yoğunluğunun geçtiğini belirten Yalçın, "Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaklaşık yüzde 10'luk artış var. İpsala ve Pazarkule sınır kapılarımızda artış yok, tam tersine yüzde 1-2'lik azalma var. Gurbetçilerimiz bu kapıları eskisi gibi kullanmıyor ama toplamda özellikle Kapıkule'de ciddi oranda artış oldu" dedi.

Trakya Gümrüğü'ndeki tüm kapılardan temmuz ayında toplam 204 bin 400 araç ve 882 bin gurbetçinin giriş yaptığını belirten Yalçın, bugün saat 15.00 itibarıyla 4 bin aracın yurda girdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Görüldüğü gibi sahamızda hiçbir kuyruk yok. Perşembe günü itibarıyla da gurbetçilerin dönüşleri başladı. Dün 3 bine yakın araç yurttan çıkış yaptı. Temmuz ayında sadece Kapıkule'den yaklaşık 120 bin araç girişi oldu. Trakya'daki tüm kapılardan 200 bin civarında araç girişi oldu. 2014 Ağustos'unda 200 bine yakın araç yurttan çıkış yapmıştı, bu yıl da bu rakamın olmasını bekliyoruz. Bu yıl ağustos ayında 1 milyona yakın gurbetçi de kapılarımızdan Avrupa'ya çıkış yapacak. Tüm peronlarımızda görevlilerimiz aksatmadan çalışıyor. Bilgisayarlarımızda işlemler yapılıyor. Yoğunluğu gelen yolcularımıza yaşatmamaya çalışıyoruz."

- Yurttan çıkış yapacak gurbetçilere öneriler

Tatili biten gurbetçilerin dönüş yolunda olduğunu ifade eden Yalçın, "Yolcularımıza benim önerilerim olacak. Gurbetçilerimiz pazartesi işte olacak gibi perşembe ya da cuma günü çıkış yapıyorlar. Özellikle perşembe ve cuma günleri hep beraber aynı saatte geldikleri için birikme olabiliyor. Bu birikmenin nedeni Bulgaristan ya da Yunanistan'ın toplam talebi karşılayamamasından kaynaklı. Bizim buradaki işlemlerimiz kısa sürede sonuçlanıyor" dedi.

 Gurbetçilere, 1-2 gün erken yola çıkmalarını öneren Yalçın, şöyle devam etti:

"Gurbetçilerimiz çıkış işlemi için perşembe ya da cuma gününe kalmasın. Bir de 'trakya.gtb.gov.tr' adresine baksınlar. Hangi kapımız daha uygunsa o kapıyı tercih etsinler. Her kapının bir kapasitesi vardır. Bizim işlemlerimiz kısa sürede tamamlanıyor ama geçiş yapılan ülkede beklemeler olabiliyor. Diğer ülkelerdeki kapılar günde 5 bin değil, 50 bin araç alabilse biz göndeririz, sorun değil bizim için. Gümrükte çıkış yapmak sorun değildir, önemli olan giriş yapabilmektir. Dolayısıyla gurbetçilerimiz bunu dikkate alarak yola çıkarlarsa iyi olur. Hepsine hayırlı yolculuklar diliyoruz."

Gurbetçi sezonunda yaklaşık 2 milyon yolcunun Türkiye'ye giriş yapmasını beklediklerini aktaran Yalçın, gurbetçilerin eylül ayına kadar dönüşlerinin tamamlanacağını kaydetti.

- "Bu sistem Avrupa'da yok"

Almanya'dan ailesiyle birlikte yurda giriş yapan Nurettin Ünalan, tatil için memleketi Sivas'a gideceğini söyledi. Yolcuğunun iyi geçtiğini aktaran Ünalan, "Allah'a çok dua ettik. Dualarımız kabul oldu. Su gibi akıp giden bir yolculuğumuz oldu. Bu teşkilatı burada görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu sistem Avrupa'da yok. Şu hükümetin çalışmasını görmeyene sözüm yok" dedi.

Seher Korkmaz da Almanya'dan Uşak'a gittiklerini, yolculuklarının iyi geçtiğini ve Kapıkule Sınır Kapısı'nda sıra beklemediklerini belirterek, "21 yıldır aracımızla gelip gidiyoruz. Gayet memnunuz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi