Soma'daki maden faciası

 AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Soma'daki maden faciasının ardından, işten çıkarılan işçilerin tazminatlarının kalan bölümünün, şirket ile Maden-İş arasında imzalanan protokol doğrultusunda, ekim ayında ödenmeye başlanacağını bildirdi.

Soma'daki maden faciası
Soma'daki maden faciası
GİRİŞ 01.08.2015 18:43 GÜNCELLEME 01.08.2015 18:43

Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene'yi makamında ziyaret eden Berber, gazetecilere yaptığı açıklamada, 301 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından ocağın kapatılmasıyla, 2 bin 831 kişinin işten çıkarıldığını belirtti. Berber, işten çıkarılanların tazminatlarının 4 taksite bölünerek, ilk taksitin TMSF tarafından haziran başında ödendiğini  anımsattı.

İşçilerin tazminatlarının ödenmesinin devamıyla ilgili, Türkiye Kömür İşletmeleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yetkililerinden bilgi aldığını vurgulayan Berber, şunları söyledi:

"Aldığım bilgiye göre şirket avukatları, Maden-İş ile protokol yaptı. Protokol doğrultusunda, işçilerin kalan tazminatlarının ödenmesi, ekim ayında başlanacak. Ben, böyle protokole imza atmazdım. İşçinin sendikası, böyle bir şeye nasıl imza atar. Gerekli kuruluş ve maden işletmesi ile görüşmeler sağladım. Avukatlar teminat verecek bir şeyin olmadığını söylüyor. Dolayısıyla maden işletmesinden kazanılan paralar ile ödeme yapacaklarını beyan etmişler. Kalan kısmın ilk ödemesini ekimden başlayarak uzun zamana yaymışlar."

Berber, sendikacılara yüklenmekte haksız olmadığının ortaya çıktığını iddia ederek, şöyle devam etti:

"Koskoca Maden-İş, Türk-İş'sin, dünya kadar paran var, bu paraları da işçilerden topladın, öde o zaman. Sonra da şirketten alırsın. Bir açıklama da yapmıyorlar. Çıkıp konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapsınlar. Şimdiye kadar 'Bu sendikanın arkasında, AK Parti var, şu sendika AK Partili' dediler. Böyle bir şey yok. Sendikanın ne seçimine ne de başka bir şeyine karıştık. Bu olayla ilgili bize yüklenenler, bizi sorumlu tutmaya çalışanlar, sendikaya bir kelime laf etmediler. Diğer siyasi partiler, niye sendikaya arka çıkıyorlar? Çünkü kendilerinin arka bahçesiydi. Çünkü bizden daha fazla sendikayla onlar içli dışlıydı."

TMSF tarafından alacaklarına mahsuben şirketin sahiplerinin teminatları karşılığı, işçilerin tazminat alacaklarının ilk taksiti, haziran başında ödenmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti